Orsolya
10 °C
21 °C

Nászéjszaka minden hónapban

2004.06.11. 20:32
Rituális fürdőt avatott a Chábád Lubavics Egyesület a Kazinczy utca 16-ban pénteken. A Mikvében a zsidó nők nemi ciklusuk hetedik napján merítkezhetnek meg, hogy a megtisztulás után újra alkalmasak legyenek a házaséletre. A merítkezéshez a kútból nyert vizet és a tetőn összegyűjtött esővizet használják, amit bonyolult medencerendszereken át vezetnek a luxus színvonalú, új Mikvéhez.
A Kazinczy utcai, romos épület 1928-as megépülésétől a háborúig zsidó fürdőként működött, zegzugos folyosóiról több, különböző állapotú medencés helyiség nyílik. Az elmúlt harminc-ötven évben hanyatlásnak indultak a fürdők, így itt is csak az első emeleten található, fehércsempés, kórházas hangulatú Mikve állt a látogatók rendelkezésére.

Nászéjszaka minden hónapban

Tekintse meg képeinket!
"Pedig a Mikvének szépnek kell lennie, - mondja Oberlander Baruch rabbi - hogy a fiatal nők szívesen merítkezzenek meg benne." A zsidó törvények szerint a nők nem élhetnek házaséletet nemi ciklusuk első hét napján; a hetedik napon rituális megtisztulással teszik magukat ismét alkalmassá az együttlétre.

A Mikvének diszkrét rituálénak kell lennie, a fiatalasszony egyedül, a felügyelősszony közreműködésével végzi el, mert ha mindenki tudja a közösségben, hogy János felesége ma este megmerítkezik, akkor azt is tudja, hogy mi lesz Jánosék holnap esti programja. "A zsidó házaséleteben minden hónapban van nászéjszaka" - tette hozzá mosolyogva a rabbi.

Tisztítás borral

Az újonnan megnyíló Mikve többezer dolláros költségeit két magyar származású, New York-i üzletember állta; hászíd hagyományok szerint nagy becsesség a Mikveépítés és elősegítheti a gyermekáldást is. Másfél éve dolgoznak a fürdőn a munkások, de még mindig hátra van egyhavi munka. A Mikve medencéjéhez néhány igényes kialakítású fürdőszoba is tartozik, mert a spirituális megtisztulás előtt az asszonynak fizikailag is makulátlannak kell lennie.

A Mikve megépítése nem a fürdőszobák és a mozaikból kirakott áldásszöveg miatt telt másfél évi munkába, hanem azért, mert a megmerítkezéshez kóser vizet kell használniuk, melynek ismérve, hogy természetes, tehát tenger-, patak-, tó-, kút- vagy esővíz. Ha e vizet valamilyen edényben fogják fel, akkor elveszti természetességét, így az udvaron található kútból nyert, és a tetőn összegyűjtött vizet betonmedence-rendszereken keresztül kell a Mikvéig vezetniük. A nem kóser vizet borral lehet megtisztítani, illetve elválasztani a tiszta víztől, ezért körülbelül ezer liter tokaji vörösbor áll a tégalépület udvarán.

Fent, az égben kiegészíttetik

Klikk a képre!
Az új Mikvét egy hónap múlva vehetik használatba a közösség fiatalasszonyai, onnantól kezdve férfi nem teheti be a lábát. A fürdőző minden porcikájának érintkeznie kell a medence vizével, ezért előtte le kell mosnia a körömlakkot, ki kell fésülnie hajából az utolsó csomót is, és ajánlatos, hogy ne fürdőruhában merítkezzen.

A szépen kicsempézett medence feneke három különböző szintből áll, hogy az alacsony és a magas nőknek is megfelelő magasságig, azaz nyakig érjen. A természetes vizet a medencében található fűtőcsövek hevítik kellemes hőmérsékletűre, hogy a nők a két-három perces fürdő során ne fázzanak át. A felügyelőnő az első merítkezést követő áldás után kétszer elkiáltja magát, hogy "Kosher, kosher!", hiszen, ahogy a rabbi mondja, "amit lent elmondanak, az fent, az égben kiegészíttetik."