Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Vizet osztanak Budapest 12 pontján

2007.06.18. 18:32
Kapcsolódó cikkek (1)
A hőségriadó miatt keddtől szombatig vizet osztanak az autósoknak és a gyalogosoknak, locsolóautóval frissítik majd az utakat és a levegőt, és hűtik majd a villamossíneket is, a fürdők pedig este 9 óráig tartanak nyitva. A főpolgármestert helyettesítő Ikvai-Szabó Imre bejelentette azt is, hogy az önkormányzatoknál készül azon hűtött közintézmények listája, ahová a nagy meleg elől betérhetnek a járókelők.

Zacskós vizet és ásványvizet osztanak a keddtől szombatig tartó kettes fokozatú hőségriasztás alatt nap közben Budapest 12 pontján az autósoknak és a gyalogosoknak, közölte a Fővárosi Védelmi Bizottság elnökhelyettese a testület hétfő délutáni ülése utáni tájékoztatóján.

Az SZDSZ-es Ikvai-Szabó Imre, aki a külföldön lévő főpolgármestert helyettesíti, elmondta, hogy a főváros közüzemei és intézményei számos módon segítik majd, hogy az emberek számára elviselhetőbb legyen a nagy meleg.

Példákat sorolva kifejtette, hogy a közterület-fenntartók kétszer 12 órás műszakban 20-20 locsolóautóval frissítik majd az utakat és a levegőt. A BKV a villamossíneket hűti majd két-három locsolóautóval. A Főkert megnyitja a közkutakat, az utcai szökőkutakban azonban közegészségügyi tiltás miatt továbbra sem lehet majd megmártózni. Az önkormányzati fürdők kapujában vizet osztanak, a fürdők pedig este kilenc óráig lesznek nyitva.

Hűtött közintézményekben lehet pihenni

Ikvai-Szabó Imre bejelentette azt is, hogy az önkormányzatoknál készül azon hűtött közintézmények listája, ahová a nagy meleg elől betérhetnek az utcai járókelők. A listát az önkormányzat internetes honlapján teszik közzé. Az önkormányzati kórházak, a szociális intézmények és a kollégiumok mellett példaként említette a nagy bevásárlóközpontokat és a pályaudvarok várótermét. Hozzátette, hogy a hajléktalanokat az úgynevezett "nappali melegedőhelyeken" várják majd.

Páldy Anna fővárosi helyettes tiszti főorvos azokat a tudnivalókat ismertette, amelyre a hőség elviseléséhez van szükség. Kiemelte a napi három liternyi folyadékpótlás fontosságát, a laza, szellős öltözködést, a lakások árnyékolását. Felhívta a figyelmet, hogy a nagy melegben több törődést, figyelmet igényelnek az idős és a beteg emberek. Hangsúlyozta, a hőségben még a fiatalok számára sem célszerű napközben sportolni, illetve hogy az autókban senki ne hagyja őrizetlenül kisgyermekét vagy kedvenc háziállatát.

Biztosítják az áramellátást

Benkovics Zoltán, a főváros polgári védelmi igazgatója elmondta, hogy kedden délelőtt 11 órától kezdik meg az utcai vízosztást. Közölte, hogy szükség esetén biztosítani tudják aggregátoraikkal a kórházak ideiglenes áramellátását, az életmentő műtétek elvégzését. Megjegyezte, hogy az autósok jól teszik, ha a hosszabb útra innivalót visznek magukkal.

A második fokozatú hőségriasztást az Országos Tisztifőorvosi Hivatal akkor rendeli el, amikor három egymást követő napon a napi középhőmérséklet eléri vagy meghaladja a 25 fokot. Ilyenkor az egészségügyet és a lakosságot is figyelmeztetik.