Zelma, Rajmund
-5 °C
-1 °C

Háromszázér' a legszebb budapesti panoráma

2006.07.02. 12:15
A múzeumok éjszakáján tapasztalt tömeges érdeklődés hatására egész nyáron látogatható lesz a nemzeti galéria kupolája. Szerdától minden nap lehet gyönyörködni a látványban.

A múzeumok éjszakáján, 2006. június 24-én szombaton 12 ezer ember volt kiváncsi a Magyar Nemzeti Galériára és programjaira, az éjszakai látogatók többsége élt azzal a lehetőséggel, hogy a múzeum vezetői megnyitották a Budai Vár képét meghatározó kupola teraszát.


Kilátást keresők (Fotó: Magyar Nemzeti Galéria)

A közönség lelkes érdeklődésének hatására a galéria vezetősége úgy döntött, hogy az eredeti szándék szerint egyszeri alkalomra megnyitott kupolateraszt nyilvánosan látogathatóvá teszik egész nyárra - szerdától, azaz mostantól folyamatosan látogatható a kupola karimája.


Lánchíd a magasból (Fotók: Nagy Attila)

A kupolából nyíló budapesti panoráma limitált számú kisebb csoportokban, 300 Ft-os belépőjeggyel (8 év alattiak díjtalanul) tekinthető meg, hétfő kivételével naponta 10-17 óráig.


A Margit híd amottan

A kupola 26 évvel ezelőtt volt utoljára megtekinthető a közönség számára, azóta biztonsági okokból zárva tartották.
A Budai Vár részlete

Most a nyolc erkélyrészből azokat nyitják meg, amikből a legszebb látvány tárul a látogatók elé, mondta el az Indexnek Szabó László kommunikációs igazgató, főmuzeológus.


Kilátás az egyik északi erkélyről

A kupola keleti erkélyeiról tökéletes kilátás nyílik a Dunára, a Lánchídra, a Parlamentre, de még a Margit híd is belefér a látómezőbe.


Belső udvar

A nyugati oldal erkélyeiről a budai hegyek, a Nemzeti Galéria és az Országos Széchényi Könyvtár belső udvara, illetve a Citadella csodálható meg leginkább.


Fent a kupola

A kupola a C-épület harmadik emeletéről közelíthető meg, 14 éven aluliak biztonsági okokból csak kísérővel mehetnek fel.


Az uszályok jönnek-mennek

A kupolateraszhoz két keskeny lépcsősor vezet, az egyiken a felfelé tartók, a másikon a lefelé jövők közlekedhetnek majd.


Feljárat a kupolába

A szabadon látogatható kilátók kivételével kevés az olyan magas épület, aminek tetejére bárki felmehetne, hogy a budapesti panorámában gyönyörködhessen. A Nemzeti Galéria lépése ilyen szempontból igen nagyvonalúnak tekinthető.


Keskeny lépcsőn lefelé

Azt egyelőre nem tudni, hogy ezután minden nyáron nyitva lesz-e a kupola panorámaterasza, a külön belépőkből befolyt bevételek mindenetre valószínűleg jól jönnek majd a múzeumnak, tekintve hogy két munkatársat teljesen leköt majd a kupolába vágyó látogatók irányítása.


A múzeum 3. emeletéről

A kupola időjárási okokból ősszel és télen mindenképp bezár, a pazar panorámára vágyók akkor jobban teszik, ha a tavaly megújult Erzsébet-kilátót keresik fel.


Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!