Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Háromszázér' a legszebb budapesti panoráma

2006.07.02. 12:15
A múzeumok éjszakáján tapasztalt tömeges érdeklődés hatására egész nyáron látogatható lesz a nemzeti galéria kupolája. Szerdától minden nap lehet gyönyörködni a látványban.

A múzeumok éjszakáján, 2006. június 24-én szombaton 12 ezer ember volt kiváncsi a Magyar Nemzeti Galériára és programjaira, az éjszakai látogatók többsége élt azzal a lehetőséggel, hogy a múzeum vezetői megnyitották a Budai Vár képét meghatározó kupola teraszát.


Kilátást keresők (Fotó: Magyar Nemzeti Galéria)

A közönség lelkes érdeklődésének hatására a galéria vezetősége úgy döntött, hogy az eredeti szándék szerint egyszeri alkalomra megnyitott kupolateraszt nyilvánosan látogathatóvá teszik egész nyárra - szerdától, azaz mostantól folyamatosan látogatható a kupola karimája.


Lánchíd a magasból (Fotók: Nagy Attila)

A kupolából nyíló budapesti panoráma limitált számú kisebb csoportokban, 300 Ft-os belépőjeggyel (8 év alattiak díjtalanul) tekinthető meg, hétfő kivételével naponta 10-17 óráig.


A Margit híd amottan

A kupola 26 évvel ezelőtt volt utoljára megtekinthető a közönség számára, azóta biztonsági okokból zárva tartották.
A Budai Vár részlete

Most a nyolc erkélyrészből azokat nyitják meg, amikből a legszebb látvány tárul a látogatók elé, mondta el az Indexnek Szabó László kommunikációs igazgató, főmuzeológus.


Kilátás az egyik északi erkélyről

A kupola keleti erkélyeiról tökéletes kilátás nyílik a Dunára, a Lánchídra, a Parlamentre, de még a Margit híd is belefér a látómezőbe.


Belső udvar

A nyugati oldal erkélyeiről a budai hegyek, a Nemzeti Galéria és az Országos Széchényi Könyvtár belső udvara, illetve a Citadella csodálható meg leginkább.


Fent a kupola

A kupola a C-épület harmadik emeletéről közelíthető meg, 14 éven aluliak biztonsági okokból csak kísérővel mehetnek fel.


Az uszályok jönnek-mennek

A kupolateraszhoz két keskeny lépcsősor vezet, az egyiken a felfelé tartók, a másikon a lefelé jövők közlekedhetnek majd.


Feljárat a kupolába

A szabadon látogatható kilátók kivételével kevés az olyan magas épület, aminek tetejére bárki felmehetne, hogy a budapesti panorámában gyönyörködhessen. A Nemzeti Galéria lépése ilyen szempontból igen nagyvonalúnak tekinthető.


Keskeny lépcsőn lefelé

Azt egyelőre nem tudni, hogy ezután minden nyáron nyitva lesz-e a kupola panorámaterasza, a külön belépőkből befolyt bevételek mindenetre valószínűleg jól jönnek majd a múzeumnak, tekintve hogy két munkatársat teljesen leköt majd a kupolába vágyó látogatók irányítása.


A múzeum 3. emeletéről

A kupola időjárási okokból ősszel és télen mindenképp bezár, a pazar panorámára vágyók akkor jobban teszik, ha a tavaly megújult Erzsébet-kilátót keresik fel.