Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

'Eladják' a műjégpályát

2005.09.12. 13:48
A pesti műjégpálya állapota egyre kritikusabb, a Városházán ezért a felújításra készülnek, méghozzá külső befektető bevonásával.

A városligeti műjégpályának egyre drágább az állagmegóvása, és egyre több a műszaki probléma is. Az épület felújítása becslések szerint legalább egymilliárd forintba kerülne, míg a pálya rekonstrukciója, a műszaki hibák elhárítása, kiküszöbölése több mint kétmilliárdba. A magas költségeket a Városháza külső befektető bevonásával szeretné fedezni, egyfajta koncesszióba, hosszú távú bérletbe adná a pályát, cserébe a rekonstrukciót az invesztornak kéne állnia, mondta el az Indexnek Nyáry Krisztián, a Főpolgármesteri Hivatal sajtóosztályának szakértője. A magánbefektető bevonásának részletes koncepcióját jövő hónapban tárgyalja a főváros vezetése.

Nyáry a főpolgármesteri kabinet ülésének többi napirendi pontja közül kiemelte, hogy a testület úgy döntött, jövőre nem lesz lakossági távhőemelés. Ha tehát 2006-ban az áfa öt százalékkal csökken, ahogyan erről a kormány bejelentései szólnak, akkor Budapesten nominálisan is csökkenhetnek a távfűtési díjak. Nyáry elmondta, hogy az üzleti, közületi felhasználók esetében az árakat a távhőszolgáltató a partnereivel megkötött szerződésekben állapíthatja meg az új távhőtörvény szerint, így ezen a területen elképzelhető áremelés.

Szintén szerepelt a kabinetülésen, hogy a KVI, vagyis a Kincstári Vagyoni Igazgatóság az Üllői úton el akar adni egy épületkomplexumot, ahol több önkormányzati intézmény, így például a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központja (BFVK) Rt. is működik. A főpolgármesteri hivatal csak akkor járul hozzá ennek az épületnek az eladásához, ha városházi intézmények megfelelő elhelyezést kapnak a jövőben is, tudtuk meg.