Judit
2 °C
7 °C

Húsvét után jön a nagykörúti káosz

2006.04.17. 09:22
Mint arról korábban az Index is hírt adott, peronemelésre van szükség a budapesti Nagykörúton, a 4-es és a 6-os villamosok vonalán a Siemens Combino villamosok miatt. A két hónapig tartó munkák során felújítják a villamos-pálya felső vezetékeit, kiszélesítik és meghosszabbítják a megállók járdáit. Minderre azért van szükség, hogy az "óriáshernyók" beférjenek majd a megállókba.

2006 nyarától a Nagykörúton, a 4-es és 6-os villamosok vonalán folyamatosan állnak forgalomba az új alacsonypadlós Siemens Combino villamosok. Ez a vonal Európa legforgalmasabb villamos vonala, amelyet naponta mintegy 200 ezer utazó vesz igénybe, az átépítés idejére nagy valószínűséggel állandósulnak a közlekedési torlódások, forgalmi dugók. A munka első üteme a húsvéti ünnepek után kezdődik, április 18-ától május 19-ig tart, a második ütem a tervek szerint május 22-én kezdődik, és június 9-ig tart.

Húsvét után jön a Pünkösd

Klikk a képre!
Klikk a képre!

Az első ütemben a Moszkva tér és a Blaha Lujza tér között villamospótló autóbuszok járnak a villamosok helyett, 4-6V jelzéssel. Átszállni a Blaha Lujza térnél lehet majd a villamosokra, amik a Móricz Zsigmond körtérig, illetve a Lágymányosi lakótelepig a megszokott útvonalon közlekednek. A Blaha Lujza térnél ideiglenes balra kanyarodó sávot alakítanak ki a Rákóczi úton, hogy a villamospótló autóbuszok vissza tudjanak fordulni. Ezt a sávot csak a BKV buszai használhatják.

A két főütem közötti hétvégén, május 20-án és 21-én a nagykörúti teljes vonalszakaszon leáll a villamosközlekedés, és villamospótló autóbuszok szállítják az utasokat. A 4-6V jelzésű autóbuszok a Petőfi hídon áthaladva az Október huszonharmadika utca-Fehérvári út útvonalon érik el a Móricz Zsigmond körteret, azaz a 6-os villamos végállomását. Ideiglenes végállomásukról Pest felé elindulva a Karinthy Frigyes út-Irinyi József út érintésével haladnak a Petőfi hídra.

A második ütem idején a vonal másik szakaszán, azaz a Blaha Lujza tér és Móricz Zsigmond tér között járnak majd villamospótló autóbuszok. A Móricz Zsigmond körtér felé tartó buszokra a József körút 13-15. sz. ház előtti ideiglenes megállóban lehet majd felszállni. A második ütem pünkösdi hétvégéjén és hétfőn, azaz június 3-tól 5-ig a nagykörúti villamosok rövidebb útvonalon, a Moszkva tér és Oktogon között járnak. Az Oktogon és Móricz Zsigmond körtér között autóbuszokkal lehet utazni.

Klikk a képre!
Minden miatta van

A villamospótló buszok ideiglenesen kijelölt autóbusz-sávokban járnak majd, emiatt átmenetileg nem lehet majd parkolni a nagykörúti szélső sávok egyes szakaszain.

3,4 milliárd

A felújítás során korszerűsítik a vonalat ellátó áramátalakító berendezéseket, felújítják az energiaellátó kábel- és a felsővezeték-hálózatot. Az áramellátási hálózat megújításával a rendszer alkalmassá válik arra a visszatáplálási áramú fékezési üzemmódra, amelyet az új, energiatakarékos villamosok már használnak. Ehhez a beruházáshoz a BKV Zrt. 300 millió forintos uniós támogatást kap.

Bár a Nagykörúti sínek nagy biztonsággal elbírják az új járműveket, azokat a helyeket, amelyeket a korábbi felújítás nem érintett most felújítják, így többek között kicserélik a paneleket, vágányokat a Margit hídi pályaszakasz pesti és budai le- és felhajtóinál. Felújítják a Moszkva téri, a Margit utcai és az Aradi utcánál lévő vágánykitérőket, néhány ívben az elhasználódott vágányokat.

Megemelik az összes nagykörúti peron magasságát, hogy ezzel akadálymentes tudjanak ki- és beszállni a kerekesszékkel és a babakocsival közlekedők. A megállóperon végeinél - a gyalogátkelőkhöz való csatlakozásnál - rámpás kialakítással segítjük a könnyebb közlekedést. Emellett kiszélesítenek öt-öt nagykörúti megállóhelyet (Király utca, Wesselényi utca, Rákóczi tér, Baross tér, Mester utca), korszerűsítenek néhány megállót, új, a tér arculatához jobban illeszkedő és nagyobb utasvárót helyeznek el többek között a Nyugati téren. A vonal 8,5 kilométeres szakassán összesen 21 megállópár épül át, a munkák teljes költsége 3,4 milliárd forintra rúg.

Péntektől már Volvo buszokkal lehet utazni a reptéri terminálokhoz
Már a húsvéti ünnepek előtt, április 14-től az új, speciálisan kialakított Volvó buszok járnak a megújult és kibővített reptéri járat vonalán. A korábbi Reptér busz ezután 200-as számjelzéssel közlekedik. Az autóbuszok gyakrabban járnak és befelé irányban már betérnek a Ferihegy 1 terminálhoz is. Az első és utolsó autóbusz Kőbánya-Kispestről 4.30-kor, illetve 23.46 órakor, Ferihegy 2-ről 4.55-kor, valamint 0.15-kor indul. A 8 darab 200-as jelzésű Volvo autóbusz speciálisan módosított belső térrel készült: a harmadik ajtónál lévő peronrészen külön kialakított tárolóhelyen, rögzítetten, biztonságosan lehet az utipoggyászt szállítani.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?