Ilona
17 °C
32 °C

Hétfőn és kedden fél Budapestet lezárják

2007.10.20. 11:05
Szombaton fizetni kell a parkolásért, hétfőn és kedden Gyurcsány Ferenc beszéde, a központi állami ünnepségek, a Fidesz nagygyűlése és motoros felvonulások miatt szinte a fél várost lezárják. Ezen a két napon parkolási tilalomra és elterelésekre kell számítani.

A Szociális és Munkaügyi Minisztérium rendelete értelmében október 20-a és október 27-e is munkanap, míg október 22-én, hétfőn és november 2-án, pénteken pihenőnap lesz. Ehhez igazodva változik a parkolási rend a fővárosban ezeken a napokon.

A fővárosban ezért parkolási díjat kell fizetni október 20-án és október 27-én is, ugyanis mindkét szombat munkanap, közölte a Főpolgármesteri Hivatal sajtóirodája. A várakozási övezetekben október 20-án és 27-én 8 órától 18 óráig várakozási díjat kell fizetni. Erre a parkolójegy-kiadó automatákon elhelyezett címkék is figyelmezetik az autósokat.

A díjmentesség nem vonatkozik a Budai Várban, a Citadella alatt és a Margitszigeten parkolókra, ott továbbra is a megszokott rend szerint kell fizetni a várakozásért, olvasható a közleményben.

Hétfőn Gyurcsány mond beszédet

Hétfőn és kedden a rendőrség szinte a fél várost lezárja. Az autósok parkolási tilalomra és számos helyen terelésre számíthatnak Gyurcsány Ferenc miniszterelnök beszéde, a központi állami ünnepségek, a Fidesz nagygyűlése és motoros felvonulások miatt.

A lezárások hétfőn délután kezdődnek, mielőtt Gyurcsány Ferenc kormányfő beszédet mond a fővárosi Operában. Várhatóan már délután 5 órától nem lehet behajtani az Operaház környékére, illetve az Andrássy útra az Oktogon és a Bajcsy Zsilinszky út között.

Útlezárások, korlátozások a fővárosban

Kedden nagygyűlés és vonulások

Kedden a központi állami ünnepségek miatt már reggel 7 órától lezárják a Kossuth teret és a Vértanúk terét, délután 2 órától pedig az 56-osok terét és a Dózsa György út egy részét. A Parlament körüli terekre csak délelőtt, a Hősök tere környékére viszont egészen az esti órákig nem lehet majd behajtani.

Az állami megemlékezések mellett a Fidesz délutáni nagygyűlése miatt lesznek még komoly korlátozások. A legnagyobb ellenzéki párt a rendezvényét az Astoriánál kezdi, a tömeg várhatóan a Rákóczi úton keresztül a Blaha Lujza térig ér majd. Így a környékre az Erzsébet hídtól kezdődően nem lehet majd behajtani kocsival. A szervezők ezután a nagygyűlésre érkezőkkel együtt átvonulnak a Terror Házához a Károly körúton, Deák Ferenc téren és a Bajcsy Zsilinszky úton keresztül. A rendőrök ezért ezeket az utcákat is lezárják az autósok elől a délutáni órákban, amíg a menet halad.

Kisebb forgalomkorlátozások

A három rendezvény miatt kell számítani a legnagyobb lezárásokra, ezen kívül még kisebb forgalomkorlátozások lesznek. Több motoros- és gyalogos vonulást is bejelentettek, ezek miatt csak rövidebb időszakokra zárnak majd le egyes utcákat, amíg a motorosok, vagy a felvonulók elhaladnak ott. Ezek szinte az összes belvárosi hidat is érintik.

A lezárások mellett a parkolás is meg lesz tiltva a nagyobb rendezvények helyszínén. Arról, hogy pontosan hol nem lehet megállni mettől meddig, táblákról értesülhetnek majd az autósok.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság azt kéri, hogy aki autóval ezen a két napon csak át akarna menni a városon, az lehetőség szerint a Hungária körgyűrűt, az Árpád- és a Lágymányosi hidat használja.