Jenő
-2 °C
6 °C

Hétfőn és kedden fél Budapestet lezárják

2007.10.20. 11:05
Szombaton fizetni kell a parkolásért, hétfőn és kedden Gyurcsány Ferenc beszéde, a központi állami ünnepségek, a Fidesz nagygyűlése és motoros felvonulások miatt szinte a fél várost lezárják. Ezen a két napon parkolási tilalomra és elterelésekre kell számítani.

A Szociális és Munkaügyi Minisztérium rendelete értelmében október 20-a és október 27-e is munkanap, míg október 22-én, hétfőn és november 2-án, pénteken pihenőnap lesz. Ehhez igazodva változik a parkolási rend a fővárosban ezeken a napokon.

A fővárosban ezért parkolási díjat kell fizetni október 20-án és október 27-én is, ugyanis mindkét szombat munkanap, közölte a Főpolgármesteri Hivatal sajtóirodája. A várakozási övezetekben október 20-án és 27-én 8 órától 18 óráig várakozási díjat kell fizetni. Erre a parkolójegy-kiadó automatákon elhelyezett címkék is figyelmezetik az autósokat.

A díjmentesség nem vonatkozik a Budai Várban, a Citadella alatt és a Margitszigeten parkolókra, ott továbbra is a megszokott rend szerint kell fizetni a várakozásért, olvasható a közleményben.

Hétfőn Gyurcsány mond beszédet

Hétfőn és kedden a rendőrség szinte a fél várost lezárja. Az autósok parkolási tilalomra és számos helyen terelésre számíthatnak Gyurcsány Ferenc miniszterelnök beszéde, a központi állami ünnepségek, a Fidesz nagygyűlése és motoros felvonulások miatt.

A lezárások hétfőn délután kezdődnek, mielőtt Gyurcsány Ferenc kormányfő beszédet mond a fővárosi Operában. Várhatóan már délután 5 órától nem lehet behajtani az Operaház környékére, illetve az Andrássy útra az Oktogon és a Bajcsy Zsilinszky út között.

Útlezárások, korlátozások a fővárosban

Kedden nagygyűlés és vonulások

Kedden a központi állami ünnepségek miatt már reggel 7 órától lezárják a Kossuth teret és a Vértanúk terét, délután 2 órától pedig az 56-osok terét és a Dózsa György út egy részét. A Parlament körüli terekre csak délelőtt, a Hősök tere környékére viszont egészen az esti órákig nem lehet majd behajtani.

Az állami megemlékezések mellett a Fidesz délutáni nagygyűlése miatt lesznek még komoly korlátozások. A legnagyobb ellenzéki párt a rendezvényét az Astoriánál kezdi, a tömeg várhatóan a Rákóczi úton keresztül a Blaha Lujza térig ér majd. Így a környékre az Erzsébet hídtól kezdődően nem lehet majd behajtani kocsival. A szervezők ezután a nagygyűlésre érkezőkkel együtt átvonulnak a Terror Házához a Károly körúton, Deák Ferenc téren és a Bajcsy Zsilinszky úton keresztül. A rendőrök ezért ezeket az utcákat is lezárják az autósok elől a délutáni órákban, amíg a menet halad.

Kisebb forgalomkorlátozások

A három rendezvény miatt kell számítani a legnagyobb lezárásokra, ezen kívül még kisebb forgalomkorlátozások lesznek. Több motoros- és gyalogos vonulást is bejelentettek, ezek miatt csak rövidebb időszakokra zárnak majd le egyes utcákat, amíg a motorosok, vagy a felvonulók elhaladnak ott. Ezek szinte az összes belvárosi hidat is érintik.

A lezárások mellett a parkolás is meg lesz tiltva a nagyobb rendezvények helyszínén. Arról, hogy pontosan hol nem lehet megállni mettől meddig, táblákról értesülhetnek majd az autósok.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság azt kéri, hogy aki autóval ezen a két napon csak át akarna menni a városon, az lehetőség szerint a Hungária körgyűrűt, az Árpád- és a Lágymányosi hidat használja.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?