Zelma, Rajmund
-5 °C
-1 °C

A lakók elől is lezárják 22-én az Opera környékét

2007.10.18. 16:52
A tavalyihoz hasonló biztonsági intézkedésekre készülnek a hatóságok az Operaház környékén az október 22-ei díszelőadás miatt. Már délután kettőkor lezárják a környéket és még hazamenni is csak rendőri kísérettel lehet majd, pedig nem jönnek külföldi vendégek. Az intézkedést egy Szabadság téri demonstráció indokolja a Köztársasági őrezred szerint.

A tavalyihoz hasonló mértékű biztonsági intézkedések mellett rendezik meg az idei operaházi díszelőadást, az '56-os forradalom kitörésének 51. évfordulójának előestéjén. Egy, az Operánál kiragasztott rendőrségi tájékoztatásból kiderül, hogy a rendőrség október 22-én jelentős korlátozásokat vezet be a környéken.

Az Operaház körül nem lehet parkolni, szünetelni fog a gépjárműforgalom, és a gyalogos közlekedést is jelentős korlátozzák, csak az ott lakók juthatnak majd haza, de azt is csupán rendőrségi kísérettel, pedig az idei ünnepségekre nem hívtak meg 56 különösen védett vezetőt. Bajban lehetnek majd azok, akik bár a körülzárt területen laknak albérletben, hiszen ők nincsenek bejelentve, így iogazolni sem tudják, hogy valóban a lezárt területen van az otthonuk.

A dokumentumból kiderül, hogy teljes egészében lezárják az Andrássy út Bajcsy Zsilinszky út és Nagymező utca közötti részét, a Révay és Lázár utcát teljes hosszában. Ugyancsak lezárják a Paulay Ede utaca és az Andrássy út között a Káldy Gyula utcát, a Székely Mihály utcát, a Dalszínház és a Hajós utcát is.

Egy Szabadság téri demonstráció indokolja a szigorú biztonsági intézkedéseket, mondta az Index érdeklődésére Kardos Imre, a Köztársasági Őrezred helyettes parancsnoka, megjegyezve, hogy az említett rendezvényen szkinhedzenekarok adnak koncertet, így nem lehet garantálni a rendezvény békés jellegét.

A szakember szerint csak a lezárásokkal garantálható a vendégek biztonsága, és úgy látja, a korlátozásokkal elejét is lehet venni annak, hogy a díszelőadás helyszínét vegyék célba a demonstrálók. Kardos elmondta azt is, elképzelhető, hogy nem lesz szükség 22-én nyolc órán át, vagyis délután kettő és este tíz közt fenntartani a lezárásokat, ez a legrosszabb forgatókönyv.

Tóh Gábor budapesti rendőrfőkapitány csütörtök délelőtt még visszautasította, hogy kijárási tilalomhoz hasonló helyzet lesz az ünnep miatt bárhol is.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!