Ombudsman: Szűnjön meg a parkoló autósok zaklatása

2009.01.02. 12:07
A budapesti közterületek eltérő tulajdoni viszonyai jogbizonytalanságot eredményezhetnek mind a parkolási engedélyek területi érvényességében, mind a jeggyel történő parkolás esetén, állapította meg Szabó Máté, az állampolgári jogok biztosa.

Az ombudsman azt javasolta a főváros közgyűlésének, hogy módosítsa parkolási rendeletét. Jelenleg a kerületi önkormányzatok csak a tulajdonukban lévő utakra adhatnak ki parkolási engedélyt, a fővárosi önkormányzat útjaira nem.

Az ombudsman kiemelte, hogy az is alapvető jelentőségű, hogy az autóst ne érje indokolatlan zaklatás azért, mert a parkolójegyét nem a megfelelő automatánál váltotta meg. A fővárosi parkolási rendszer nem egységes,mert eltérő tulajdonviszonyokon alapul.

Ez konkrét esetekben pénztárcába vágó módon is veszélyezteti a jogbiztonságot és a tisztességes eljáráshoz való jogot. Amennyiben például az autósnak nincs megfelelő információja a közutak tulajdoni viszonyairól, parkolási díj és pótdíj megfizetésére kötelezhetik csak azért, mert engedélyével vagy a megváltott parkolójegyével nem a kerületi, hanem a fővárosi önkormányzat tulajdonában lévő területen parkol - vagy fordítva. Az ombudsman szerint ezért indokolt lenne az egységes parkolási rendszer bevezetése, a jogi normák összehangolása.

A megoldást Szabó Máté álláspontja szerint nem a parkolási társaságok megegyezése, hanem elsősorban az önkormányzatok közötti megállapodás hozhatja el. Ezért javasolta Budapest Főváros Közgyűlésének, módosítsa rendeletét annak érdekében, hogy a parkolási engedélyek a fővárosi kerületi önkormányzatok teljes területén érvényesek legyenek, függetlenül attól, hogy a közterületek kerületi önkormányzati vagy fővárosi tulajdonban vannak.

Az országgyűlési biztos azért is javasolta a fővárosi rendelet módosítását, hogy a parkolási társaságok elfogadják egymás parkolójegyeit és így valóban megvalósulhasson az autósbarát, egységes fővárosi gyakorlat.  • Hírek
  • Hírek