Ágnes
-1 °C
2 °C

Vége a belvárosi ingyenparkolásnak

2004.12.16. 07:02
Az Alkotmánybíróság megsemmisítette az V. kerületi önkormányzat parkolási rendeletének jelentős részét - értesült az InfoRádió. A testület döntésének lényege, hogy a magasabb rendű jogszabályokkal ellentétben túl sokan parkolhattak ingyen a belvárosban.
A napokban hozott döntés szerint alkotmányellenes az V. kerület lakossági ingyenes parkolásról és egyéb parkolási kedvezményekről szóló rendeletének számos paragrafusa. Az indoklás szerint az engedékeny helyi rendelet több ponton ellentétes a fővárosi szabályzással, ezért négy paragrafusát teljesen, kettőt pedig részben megsemmisítettek – adta hírül csütörtökön az InfoRádió.

A kerület többek között ingyenes parkolást tett lehetővé az önkormányzati képviselőknek, valamint tíz kiválasztott hivatali dolgozónak a városrész területén. Ingyen parkolhattak továbbá a belváros utcáin a kerületi háziorvosok és gyermekorvosok, a tisztiorvos és a főállatorvos. Nem kellett fizetni sehol a parkolásért a kerületi lakosoknak, sőt még olyanok is kaphattak ingyenes engedélyt, akiknek nincs is gépkocsijuk. Magasabb rendű jogszabályba ütközik az a helyi szabályozás is, hogy a polgármester egyedi méltányosság alapján adott ki ingyenes engedélyt.

Max 50 százalék

A legszélesebb körben a kerületi székhelyű gazdasági társaságokat érinti a döntés. A kerület ugyanis a gazdasági társaság tulajdonában álló gépjárműveket magánszemély tulajdonában állóként vélelmezte, így ez a kör is ingyenes engedélyt kapott. Csakhogy az Alkotmánybíróság helyt adott annak a jogi véleménynek, hogy a gazdasági társaságok intézménynek minősülnek, így legfeljebb 50 százalékos engedményt kaphatnak.

Steiner Pál, az V. kerület polgármestere az InfoRádiónak elmondta, hogy az Alkotmánybíróság határozatát végrehajtják. Hozzátette, a hivatalban most tanulmányozzák, hány embert érint a változás, ezért pontos számot nem tud mondani. Becslés szerint több száz érintettnek kell lemondani az ingyenes parkolásról a belvárosban.

Máshol is

Az InfoRádió értesülései szerint több fővárosi kerületben szabályozzák hasonlóan a parkolási engedményeket, ezért számos helyen lehet számítani változásra a következő hónapokban.