Gerzson
-3 °C
3 °C

Nem tudnak aludni, ezért perelnek a Rákoshegyiek

2005.11.15. 12:05
Pert indít több mint száz rákoshegyi lakos Budapest Airport ellen, mert a repülégépek zaja miatt nem tudnak pihenni, aludni., adta hírül az InfoRádió. A repülőtér vezetése szerint ugyan megnőtt a forgalom a légtérszerkezet átalakítása miatt, de a zajszennyezés nem változott Rákoshegyen.

Több mint száz rákoshegyi lakó indít pert a ferihegyi repülőtér zajszennyezése miatt, adta hírül az InfoRádió. Eöri Krisztina, a lakókat képviselő ügyvéd elmondta, hogy várhatóan néhány héten belül beadják a keresetet birtokháborítás miatt: "A kérelmünkben elsősorban ügye birtokháborítás megszűntetése iránt fogunk a bíróságtól döntést kérni. Hogy a zaj ügye az miért birtokháborítás, hát úgy megváltozott a légtérrend, és a légifolyosókat olyan módon módosították, hogy most már szinte éjjel és nappal folyamatos zajterhelést okoznak a repülőgépek ügye az ott lakó embereknek. Így aztán nem tudnak pihenni, aludni, nem tudják a lakásukat rendeltetésszerűen használni." Eöri Krisztina még nem tudta megmondani, hogy mekkora összegű a perben igényelt teljes kártérítés, mivel nem számolták ki az egyéni igények mindegyikét sem.

Átalakított légtér

Szollár Domonkos, a Budapest Airport Rt. helyettes-szóvivője elmonta, hogy május óta a légtérszerkezet átalakítása miatt valóban több repülőgépet fogad a ferihegyi légikikötő: "Egy alapvető változás történt 2005. május 12-én, megváltozott a Budapest feletti légtér szerkezete. Az új légtér kijelölését alapvetően nem a Budapest Airport Rt. csinálta, hanem ez egy közös munka eredményeként született meg, amelyben közreműködött a Hungarokontroll, a légiirányítók, a Honvédelmi Minisztérium és sok más egyéb szervezet is.

Ez a légtérreform lehetővé tette a Budapest feletti kapacitás növelését, tehát sokkal több repülőgép tud bejönni Ferihegyre, és ez bizony sok helyen zajnövekedéssel is jár." Szollár Domonkos hozzátette, hogy a változás óta nem szállnak alacsonyabban a repülőgépek, mivel a leszálló gépek rögzített siklópályáján nem változtattak. A helyettes-szóvivő kitért rá, hogy a zaj-monitor rendszer adatai szerint a változás nem érintette Rákoshegyet. A le- és felszállások miatti fővárosi zajártalmakat évek óta vizsgáló rendszer adatai szerint ugyanis, a légtérszerkezet átalakításával elsősorban a repülőtértől messzebb eső területeken nőtt a zajterhelés.

Átvállalt perköltség

A rákoshegyiek tiltakozását ennek ellenére a kerületi önkormányzat is támogatja. Mint azt a polgármesteri hivatal sajtóosztályán az InfoRádiónak elmondták: az első három lakó perköltségeit az önkormányzat átvállalja.