Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Újra felosztják a pesti Duna-partot

2005.12.19. 14:29
Indulhat a Köki fejlesztése, 2010-ben pedig újraosztják a parthasználati engedélyeket a pesti és budai Duna-szakaszokon.

Elfogadta a kőbánya-kispesti metróállomás (Köki) mellett tervezett kereskedelmi beruházás terveit a főpolgármesteri kabinet. A budapesti Városháza szabályozási hatóságként a keretterveket hagyhatja jóvá, amiről a kabinet előzetes döntése után a Fővárosi Közgyűlés határoz majd véglegesen, tájékoztatta az Indexet Nyáry Krisztián, a Főpolgármesteri Hivatal sajtóirodájának tanácsadója.

A metróterminálnál elgondolt kereskedelmi létesítmények és P+R-parkolók fő építtetője az R-CO nevű cég, amelynek vezérigazgatója Juhos Katalin, a Fidesz parlamenti frakcióigazgatója. Érdekes, hogy a szocialista-szabad demokrata irányítású kispesti önkormányzat, illetve a hasonló felállású fővárosi önkormányzat is ennek a cégnek az elképzeléseit támogatja, szemben a korábbi tervekkel, amelyek sokkal grandiózusabb beruházásokat vázoltak fel.

100 helyett 70 százalékos beépítés

A XIX. kerület nemrégiben meg is állapodott az R-CO-val. A megállapodás információink szerint a korábbinál szerényebb kereskedelmi fejlesztésekkel számol. A Köki melletti területen így nem 100, hanem csak 70 százalékos beépítés történik majd, illetve a korábbinál több parkoló létesül. Nyáry elmondta, hogy 270 helyett 330 P+R parkoló lesz majd a kispesti részen, míg a beruházás kőbányai területein további 202 férőhely épül.

Ugyancsak újdonság, hogy "zöldtető" lesz majd a kereskedelmi létesítményeken, és más, környezetbarát intézkedéseket is tartalmaz majd az R-CO által megépítendő projekt, amelynek értékét korábban az illetékesek 15-20 milliárd forintra becsülték.

Újraosztják a pesti Duna-partot

Nyáry Krisztián tájékoztatott arról is, hogy a kabinet döntött arról: nem adnak ki 2010-nél továbbra szóló közterület-foglalási engedélyeket, pontosabban parthasználati engedélyeket a pesti és a budai Duna-szakaszokon. Jelenleg hatvan jogszabályt kell betartaniuk azoknak, akik itt akarnak egy hajót lehorgonyozni, vagy bármiféle más, a területfoglaláshoz hasonló engedélyért folyamodnak.

Ezen a bonyolult jogi helyzeten akar segíteni a közeljövőben a főváros, méghozzá úgy, hogy 2010-ben egységes jogszabályt akar alkotni, amikor egyértelmű szabályokat álllapítanak meg a parthasználatra. Ekkortól várhatóan pályázati alapra helyeznek mindenféle engedélyeztetést, addig viszont a jelenleg területet foglaló vállalkozók is felkészülhetnek a változásokra. (Ezért csak 2010-től lép érvénybe az új szabályozás.)

A főváros tehát egyelőre öt éven túli engedélyt nem ad ki a Dunára. Mindez egyébként érinti a pesti oldalon lévő rendezvényhajókat, meg a Mahart kikötőit, továbbá a Budán, a Petőfi-hídnál horgonyzó A38 hajót is.