Bernadett
-2 °C
4 °C

Álparlagfűirtók Demszky nevében

2005.07.21. 12:15
Budapest összes kerületében megkezdődött a parlagfű kényszerkaszálása. Az akciók a bűnözők fantáziáját is megmozgatták. Az InfoRádió értesülése szerint szélhámosok több esetben parlagfű-ellenőrnek adták ki magukat, és például Demszky Gáborra hivatkozva jutottak be a jól őrzött kerítések mögé.
Az összes budapesti kerületben megkezdődött a parlagfű irtása vagy kényszerkaszálása, adta hírül az InfoRádió. Az önkormányzatok több száz gazos magánterület tulajdonosait figyelmeztették, akik az esetek túlnyomó részében maguk kaszálták le a parlagfüvet. Ám sokszor a hatósági kaszálóknak kellett intézkedniük a terület megtisztításáról.

Demszky nevében

Az akciók felkeltették a bűnözők figyelmét is. Takács Noémi, a főpolgármesteri hivatal környezetvédelmi ügyosztályának munkatársa az InfoRádiónak elmondta, hogy már most 3-4 esetről hallott, amikor valaki parlagfűellenőrnek adta ki magát, és így jutott be a zárt kertekbe. Volt, aki azt mondta a tulajdonosnak, hogy műholdas felvételek szerint parlagfű van a kertjében, de olyan is akadt, aki egyszerűen csak Demszky Gábor főpolgármesterre hivatkozva követelt bebocsátást.

A gyanú szerint a bejutott bűnözők terepfelmérést végezhetnek egy esetleges későbbi bűncselekményhez. A főpolgármesteri hivatal ezért felhívja a lakosok figyelmét, hogy csak érvényes határozattal és igazolvánnyal rendelkező személyeket engedjenek be ingatlanjaikra.

A II. kerületben kevesebb mint tucatnyi alkalommal kellett kényszerkaszálást elrendelni, mondta az InfoRádiónak Horváth Csaba polgármester. Az ingatlantulajdonosok nagyobb része ugyanis a felszólítás hatására lekaszálja a területét.

Nem olcsó

A külterületek kaszálását a Fővárosi Növényvédelmi Szolgálat végzi. Bárdi Gabriella, a szolgálat vezetője elmondta, hogy eddig összesen 186 hektár parlagfüves területet derítettek fel, és összesen 96 hektárt kaszáltak le. Hozzátette, hogy egy hektár lekaszálása 30-40 ezer forintba kerül eljárási költséggel együtt. Ezek szerint, ha a minimum 20 ezer forintos bírságot is hozzávesszük, akkor közel hatvanezer forintot fizethet hektáronként a parlagfüves terület tulajdonosa, ha korábban elmulasztotta a mentesítést.

Az óbudai önkormányzat felszólítást küldött csütörtökön Demszky Gábor főpolgármesternek és a Honvédelmi Minisztériumnak, hogy tisztítsák meg a Hajógyári-szigeten fekvő területeiket a parlagfűtől, ellenkező esetben kedden kényszerkaszálást hajt végre a helyi hatóság. Nyári Tamás, a kerület mezőgazdasági osztályának vezetője elmondta, hogy a sziget déli részén vannak a parlagfűvel fertőzött fővárosi és honvédségi területek.

15%

Dan Brown Eredet

3990 Ft
3392 Ft
15%

Roger Moore Viszlát...

3200 Ft
2720 Ft