István, Vajk
19 °C
33 °C

Emelkedőben Duna City csillaga

2006.07.10. 11:53
Duna City és kerületközpontok fejlesztése - ez a két legfőbb újdonság a Podmaniczky Program módosítása nyomán Budapest városfejlesztési tervében.

Június végén a Fővárosi Közgyűlés módosította a Podmaniczky Programot (PP), amelynek hivatalos neve: Budapest Középtávú Városfejlesztési Terve. A program vitája durva hangnemben zajlott, erről az Indexen is beszámoltunk, most viszont az érdemi részletekről olvashatnak.

A programmódosítás nyomán néhány stratégiai jelentőségű fejlesztés bekerült a programba, bár ezek - mint azt elsősorban az ellenzék hangsúlyozta - többé-kevésbé magántőkéből megvalósuló projektek.

130 projekt marad

A változtatások ellenére a PP továbbra is tartalmazza a Magprogramban, azaz a feltétlenül megvalósítandó beruházások között azt a mintegy 130 projektet, amelyek "nélkülözhetetlenek a főváros fejlődése és élhetősége szempontjából".


Klikk a képre!

Újdonság viszont, hogy külön fejezetben szerepelnek az úgynevezett kiemelt tematikus programok, tehát azok a témakörök, ahol a fejlesztéseken túl szemléletváltásra van szükség. Ide tartozik például a Környezettudatos Budapest programja és a közösségi közlekedés szerepének növelése.

Várhatóan szeptemberre elkészül az a nyilvános projekt-adatbázis is, amelynek segítségével minden budapesti az őt vagy környezetét érintő beruházások legfontosabb információiról kaphat tájékoztatást.

Duna City az új városrész

Újdonság, hogy a Podmaniczky Programba beépítettek számos állami, kerületi és magánberuházást is, például az M0-s körgyűrű építését, különböző városrehabilitációs akcióterületek kijelölését, illetve a dél-ferencvárosi, a Duna-part különleges lakó- és iroda funkciójú megújítását, a Duna City projektet.

A soroksári Duna-ág mellett felvázolt Duna Cityről Demszky Gábor országgyűlési választások előtti kampányrendezvényén már esett szó. A főpolgármester és "kedvenc" építésze, Z. Halmágyi Judit ismertette ezt az elképzelést. (Az építésznőt sokan a Schneller István távozása után megüresedő budapesti főépítészi posztra is esélyesnek tartják, de ő tervezte azt a Kálvin téri üvegházat is, ami részben eltakarja a Nemzeti Múzeumot.)

Két új kiemelt projekt: a Duna és a kerületközpontok

A Podmaniczky Program meghatároz kiemelt fejlesztési térségeket. Ezek azok a területek, ahol a Fővárosi Önkormányzat irányításával 2013-ig jelentős városfejlesztési beruházások várhatóak. A kiemelt térségek felsorolása nem jelent fontossági sorrendet.

A 2005. június 29-én elfogadott program hat közvetlen területet nevezett meg, újdonságként jelenik meg most viszont a kerületi központok létrehozása, valamint a Duna, mint várostengely szerepének erősítése. (Bár a Duna szerepét korábban is hangsúlyozta például Schneller István eddigi fővárosi főépítész, de ez máig - úgy tűnik - nem került előtérbe a Podmaniczky Program kiötlőinél.)

Hat régi és a két új kiemelt fejlesztési projekt
4-es metró a 4-es metró megépítése a kapcsolódó közterületek rehabilitációjával
Budapest Szíve forgalomcsillapítás, rehabilitáció, Közraktárak hasznosítása, a Deák tér átalakítása
Buda központ Moszkva tér és Déli pályaudvar megújítása, P+R
Észak-Budapest M0, Aquincumi híd, Körvasúti körút északi szakasza, Gázgyár, Mocsáros-dűlő és a Római-part hasznosítása
Dél-Budapest Kopaszi-gát, Duna City és a Csepel-sziget magánfejlesztése, központi szennyvíztisztító, csepeli gerincút, 1-es villamos Budára, 3-as villamos Pesterzsébet-felsőig
Keleti-kapu Magdolna-negyed, Kőbánya központ, Mázsa tér
Városi központrendszer kerületi központok létrehozása
A Duna, mint várostengely a folyam és a város kapcsolatának erősítése, a zöld partok rehabilitációja