Aliz
6 °C
14 °C

Emelkedőben Duna City csillaga

2006.07.10. 11:53
Duna City és kerületközpontok fejlesztése - ez a két legfőbb újdonság a Podmaniczky Program módosítása nyomán Budapest városfejlesztési tervében.

Június végén a Fővárosi Közgyűlés módosította a Podmaniczky Programot (PP), amelynek hivatalos neve: Budapest Középtávú Városfejlesztési Terve. A program vitája durva hangnemben zajlott, erről az Indexen is beszámoltunk, most viszont az érdemi részletekről olvashatnak.

A programmódosítás nyomán néhány stratégiai jelentőségű fejlesztés bekerült a programba, bár ezek - mint azt elsősorban az ellenzék hangsúlyozta - többé-kevésbé magántőkéből megvalósuló projektek.

130 projekt marad

A változtatások ellenére a PP továbbra is tartalmazza a Magprogramban, azaz a feltétlenül megvalósítandó beruházások között azt a mintegy 130 projektet, amelyek "nélkülözhetetlenek a főváros fejlődése és élhetősége szempontjából".


Klikk a képre!

Újdonság viszont, hogy külön fejezetben szerepelnek az úgynevezett kiemelt tematikus programok, tehát azok a témakörök, ahol a fejlesztéseken túl szemléletváltásra van szükség. Ide tartozik például a Környezettudatos Budapest programja és a közösségi közlekedés szerepének növelése.

Várhatóan szeptemberre elkészül az a nyilvános projekt-adatbázis is, amelynek segítségével minden budapesti az őt vagy környezetét érintő beruházások legfontosabb információiról kaphat tájékoztatást.

Duna City az új városrész

Újdonság, hogy a Podmaniczky Programba beépítettek számos állami, kerületi és magánberuházást is, például az M0-s körgyűrű építését, különböző városrehabilitációs akcióterületek kijelölését, illetve a dél-ferencvárosi, a Duna-part különleges lakó- és iroda funkciójú megújítását, a Duna City projektet.

A soroksári Duna-ág mellett felvázolt Duna Cityről Demszky Gábor országgyűlési választások előtti kampányrendezvényén már esett szó. A főpolgármester és "kedvenc" építésze, Z. Halmágyi Judit ismertette ezt az elképzelést. (Az építésznőt sokan a Schneller István távozása után megüresedő budapesti főépítészi posztra is esélyesnek tartják, de ő tervezte azt a Kálvin téri üvegházat is, ami részben eltakarja a Nemzeti Múzeumot.)

Két új kiemelt projekt: a Duna és a kerületközpontok

A Podmaniczky Program meghatároz kiemelt fejlesztési térségeket. Ezek azok a területek, ahol a Fővárosi Önkormányzat irányításával 2013-ig jelentős városfejlesztési beruházások várhatóak. A kiemelt térségek felsorolása nem jelent fontossági sorrendet.

A 2005. június 29-én elfogadott program hat közvetlen területet nevezett meg, újdonságként jelenik meg most viszont a kerületi központok létrehozása, valamint a Duna, mint várostengely szerepének erősítése. (Bár a Duna szerepét korábban is hangsúlyozta például Schneller István eddigi fővárosi főépítész, de ez máig - úgy tűnik - nem került előtérbe a Podmaniczky Program kiötlőinél.)

Hat régi és a két új kiemelt fejlesztési projekt
4-es metró a 4-es metró megépítése a kapcsolódó közterületek rehabilitációjával
Budapest Szíve forgalomcsillapítás, rehabilitáció, Közraktárak hasznosítása, a Deák tér átalakítása
Buda központ Moszkva tér és Déli pályaudvar megújítása, P+R
Észak-Budapest M0, Aquincumi híd, Körvasúti körút északi szakasza, Gázgyár, Mocsáros-dűlő és a Római-part hasznosítása
Dél-Budapest Kopaszi-gát, Duna City és a Csepel-sziget magánfejlesztése, központi szennyvíztisztító, csepeli gerincút, 1-es villamos Budára, 3-as villamos Pesterzsébet-felsőig
Keleti-kapu Magdolna-negyed, Kőbánya központ, Mázsa tér
Városi központrendszer kerületi központok létrehozása
A Duna, mint várostengely a folyam és a város kapcsolatának erősítése, a zöld partok rehabilitációja

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?