Bernadett
-2 °C
4 °C

Budapest jobb Prágánál?

2005.10.10. 08:07
Egy svéd napilap utazási rovata összehasonlító tesztet készített Budapestről és Prágáról. A tesztben Budapest fölényesen győzött, Prága csak a "weekend" kategóriában nyert, mert „2-3 nap alatt is bejárható, és minden nevezetesség kis területen, gyalog elérhető”. Egy nemrég készített gazdasági felmérés szerint nemcsak vendégeskedni, de élni is jobb Budapesten, mint Prágában.
"Egyformán ismert Budapest és Prága szépsége, kultúrája és építészete. Melyiket válasszuk?" - tette fel a kérdést az EXPRESSEN svéd napilap utazási rovatának munkatársa abban az összehasonlító tesztben, amelyben Közép-Európa e két fővárosát vizsgálta.

Budapest fölényesen legyőzte Prágát a programok és események számában és minőségében egyaránt – írja a Népszabadság. A két főváros egyenlő pontszámot kapott a város szépségére, de a gasztronómiai értékelés eredménye szerint Budapest lényegesen jobb választás az ínyenceknek.

Prága azért lett jobb a "weekend" kategóriában, mert 2-3 nap alatt is bejárható, és minden nevezetesség kis területen, gyalog elérhető. Atmoszféra, hangulat kategóriában azonban Budapest aratott fölényes győzelmet. A teszt alapján Prága belvárosa zsúfolt, hemzseg a turistáktól és mindenki a vendégek pénzére utazik.

Élni is

Egy nemrég készített gazdasági felmérés szerint nemcsak vendégeskedni, de élni is jobb Budapesten, mint Prágában. Az Economist Intelligence Unit (EIU), a világ legnagyobb, nem befektetési banki elemző és előrejelző intézete által évente elkészített, 127 nagyvárost tartalmazó életminőségi lista öt nagy kategória – stabilitás, egészségügyi ellátás, oktatás, kultúra és környezet, valamint infrastruktúra – összesen negyven ismérve alapján százalékos indexet ad meg az adott város élhetőségére.

Az új EU-országok nagyvárosai közül Budapest kismértékben megelőzi Prágát, Pozsonynál és Varsónál sokkal jobb, Bécs azonban előkelő második helyével messze elhúzott a magyar fővárostól – derül ki az egyik vezető londoni gazdaságelemző-ház összeállításából.