Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Védelem alatt álló házat bontottak a belvárosban

2006.05.02. 18:32
Egy hatályát vesztett határozatra hivatkozva kezdte el bontani a védelem alatt álló Reáltanoda utca 8. szám alatti épületet egy vállalkozó. Az V. kerület szerint viszont a cégnek nem volt joga a XIX. században épült házat, beleértve a kovácsoltvas ablak- és ajtórácsokat, a díszes üvegezett kovácsoltvas előtetőt is eltűntetni. Az AB 2005 Kft. jelentős bírságra és arra számíthat, hogy visszaépíttetik vele a homlokzatot.

Az V. kerületi hatóság azonnali hatállyal leállította az építési munkálatokat az egykori Úttörő Áruház területén, miután az ingatlan tulajdonosa engedély nélkül elbontatta az épületegyüttes utcaképi védelem alatt álló Reáltanoda utca 8. szám alatti utcai részét, áll a hivatal szóvivőjének tájékoztatójában.

Amikor még spontán hasznosították az épületet

Első lépésként az V. kerületi építési hatóság módosított építésiengedély-kérelem beadására kötelezi az egykori Úttörő Áruház tulajdonosát, és bírságot ró ki, olvasható Prónay-Zakar Gina közleményében, amelyben az áll: várhatóan az eredeti homlokzat visszaépítésére kötelezik az építtetőt, aki az engedély nélküli bontás miatt jelentős bírságra is számíthat.

Mindent letaroltak

A 2002 novemberében kiadott bontási engedélyében az eljáró VI. kerületi hatóság nem adott felhatalmazást a klasszicista stílusú lakóház utcai épületrészének lebontásához. Kizárólag az udvari szárny elbontására adtak engedélyt. A cég a jogerős határozat ellenére nemrégiben engedély nélkül elbontotta a XIX. században épült házat, beleértve a kovácsoltvas ablak- és ajtórácsokat, a díszes üvegezett kovácsoltvas előtetőt is, figyelmeztet a hivatal.

A kerület építési szabályzata szerint az épület utcafrontja utcaképi védettség miatt megtartandó, ezért ebben az építési hatósági ügyben az önkormányzat minden törvényes lehetőségét kihasználva fellép az engedély nélküli bontást végző céggel szemben, áll a tájékoztatóban.

Egy régebbi engedélyre hivatkoznak

A múlt héten a Népszabadság a bontásról megkérdezte a munkálatokat végző cég vezetőjét. Az AB 2005 Kft. igazgatója, Szonda Zsuzsa azt állította, hogy az Úttörő Áruház januári bontása még egy 2002. novemberi engedély alapján kezdődött, amelyben a Reáltanoda utca 8. megtartása szerepel. Ugyanakkor a közigazgatási hivatal - az építtetőt képviselő Bános Ügyvédi Iroda keresetére - az első fokon 2002 októberében kiadott bontási engedélyt visszahelyezte hatályába, így a Reáltanoda utca 8. nem megtartandóként szerepel az engedélyben.