Szilárda
-4 °C
2 °C

Falat húztak a műemlék Rudas elé

2007.05.07. 11:21
Néhány hete halálos áldozatot is követelt az a gyújtogatás, amely a Rudas fürdő oldalában lévő szórakozóhelyen történt. A tulajdonosoknak a tűzoltóság azt mondta, hogy a fürdő falának tűzgátlása nem megfelelő, erre engedélyek nélkül falat húztak fel.

Noha benyújtották az engedélykérelmet, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal hétfőn azonnali hatállyal leállíttatta annak a falnak az építését, amelyet a Rudas fürdő északi részén egy szórakozóhely tulajdonosai emeltettek. A Magyar Nemzet hétfőn azt írta, hogy a Romkertet üzemeltető Sunset Angel Kft. április 26-án nyújtott be kérelmet az építési engedélyre, de műemlék esetén ennek 90 napos átfutása kell, hogy legyen.


A határidő lejárta előtt a szórakozóhely tulajdonosai építtetni kezdték a falat. Az Index Boór Judittól, az örökségvédelmi hivatal fővárosi regionális irodavezetőjétől megtudta, a falat tíz centiméterre az eredeti faltól húzták fel. A tulajdonos azzal indokolta a falat, hogy a tűzoltóság szerint az eredeti fal csupán egy órás tűzgátlású, ezért van szükség a 12-es falra.

"A tűzoltóság egy dolog" - mondta Boór Judit, aki személyesen intézkedett a helyszínen. Műemlék esetében minden változtatásnál a műemlékvédelmi hivatal engedélyére van szükség. Hogy mi lesz az engedély sorsa, egyelőre nem ismert, az eljárás még zajlik, mondta az irodavezető.

Semmilyen fenyegetés vagy zsarolás nem előzte meg a Rudas fürdő oldalában hét éve üzemelő Romkert április 2-i felgyújtását. A tűzben súlyosan megégett a biztonsági őr is, aki két nappal később sebeibe belehalt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!