Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

A kisföldalattit idéző metrókocsi kapta a legtöbb szavazatot

2006.08.17. 08:40
Mégiscsak szigorították a városházán a metrós szavazás feltételeit, miután látták, hogy kezd komolytalanná válni a versengés. A legtöbb szavazatot az a változat kapta, amely a kisföldalatti formáit idézi majd a kettes és a négyes metróvolanon.

Kedden éjfélkor lezárták az új metrószerelvények arculatáról zajló internetes szavazást. A hivatalos közlemény szerint összesen közel félmillió szavazat érkezett a három látványtervre, a "budapestiek egyértelmű többséggel - 211 340 szavazattal - a sorban harmadik változat mellett döntöttek".

Xavier Allard vezette formatervező csapat leírása szerint a győztes verzió "idézi fel a legegyértelműbben a kisföldalatti fényszóróit. A metró orra grafikus kiképzésű, a fényszórók külsõ burkolatai szemhéjra emlékeztetnek. A lámpatestek a burkolat síkjába épülnek, és a vonalvezetést a fénypontok különleges elhelyezkedése adja. A vörös lámpák fölsõ-oldalsó elhelyezése szemhéjakat képez a fehér fényszóróknak."


A győztes verzió

A győztes változat ötvenezer szavazattal előzte meg a második helyezett, úgynevezett központi ikerfényszórós formatervet. A Valenciennesben járó villamosra hasonlító szerelvényterv 125 ezer szavazattal a harmadik lett.

Szavazó-automaták előre!

A szavazási metódust az Index cikke után módosították, derül ki a közleményből. Mint azt három héttel ezelőtti cikkünkben jeleztük, a szavazást az első pár napban scriptekkel pörgették fel az egyes változatok programozásban jártas hívei, irreálisan nagy, több százezer szavazat érkezett az arculattervekre. Miután ezzel kapcsolatban megkerestük a városházát, a szavazás érezhetően lelassult, majd gyakorlatilag leállt.

A közleményben ezzel kapcsolatban az áll, hogy a "szavazás első napjaiban rendkívül nagy számú szavazat érkezett, ez azt valószínűsíti, hogy az egyes látványtervek hívei gépi segítséget is igénybe vettek, azaz szavazó-automatákat is használtak". A városháza kommunikációs igazgatója akkori megkeresésünkre úgy reagált, hogy nem fogják emiatt korlátozni a szavazást, mivel "egy IP-cím alapú szűrővel kizártuk volna az azonos IP-címről szavazó több száz fős irodák munkatársait, ráadásul egy intelligens szavazórobot egy ilyen rendszert is képes átverni".

A közlemény szerint azonban mégis meggondolták magukat a szavazást kiírók: "a szavazás második szakaszában a budapest.hu szerkesztői bizonyos korlátozásokat vezettek be: egy internet-felhasználónak csak egyetlen szavazat leadására adott lehetőséget".