Szigorodott a fővárosi szmogrendelet

2008.11.27. 13:46
2008 decembertől a szállópor határértéket is alapul veszik Budapesten a szmogriadó elrendelésekor. Ez azt jelenti, hogy sokkal gyakrabban, az elmúlt öt év statisztikai átlagai szerint évente hatszor kell számítani arra, hogy riasztási fokozatot rendelnek el. Ebben az esetben páros naptári napokon csak a páros számra végződő, páratlan napokon pedig csak a páratlan számra végződő rendszámú autók közlekedhetnek.

A fővárosi közgyűlés egyhangúlag elfogadta a szmogrendelet határértékeinek a módosítását. A legfőbb változás a szállópor határértékének a bevezetése, a többi szennyezőanyag határértéke nagyjából változatlan maradt.

Mint az Index megtudta, az elmúlt öt évben többször el kellett volna rendelni a szmogriadót, ha a szállópor határérték is benne lett volna a rendeletben. Volt olyan év, amikor ötször, volt amikor hétszer. A környezetvédelmi ügyosztály tájékoztatása szerint, ha a mostani határértékek lettek volna, akkor lett volna olyan év, amikor két-három hétig is élt volna a riasztási fokozat.

Ez a gépjárművek felét érinti, hiszen már korábban is érvényben volt az a rendelkezés, hogy riasztási fokozat esetén páros naptári napokon csak a páros számra végződő, páratlan napokon pedig csak a páratlan számra végződő rendszámú autók közlekedhetnek egész Budapest területén. Eddig erre még nem volt szükség, de a módosítás után várhatóan már a télen előfordul majd ilyen eset.

Az úgynevezett tájékoztatási fokozat, amikor csak felhívják az autósok figyelmét, hogy inkább önkéntesen válasszák a tömegközlekedést, még sűrűbben, évi 10-15 alkalommal fordult volna elő az elmúlt öt évben. Ehelyett évente egy-két alkalommal volt eddig erre példa.

A rendelet második pontját az ellenzék nem támogatta, mert szerintük enyhítést jelent az, hogy a riasztás idején a Hungária körúton belülre is csak a páros-páratlan szabály vonatkozik a jövőben, az eddigi teljes tiltás helyett. A koalíciós többség azonban megszavazta ezt a változást is.

A rendelet egy másik, szintén elfogadott pontja szerint jövő év októberétől kezdve minden évben október 20. és március 8. között a különösen forgalomszennyező gépjárművek egyáltalán nem hajthatnak be a fővárosban a Hungária körgyűrűn belüli területre. Ezeket a gépkocsikat már most is megkülönbözteti a rendszámukon található sárga matrica. (Az autók többségén zöld matrica van.)

A rendszámellenőrzést várhatóan a rendőrség és a közterület-felügyelet végzi majd a riasztás alatt, és közlekedési szabálysértésnek számít, ha valaki nem veszi figyelembe a tiltást.