Valér
2 °C
8 °C

Menesztették a BKV alvezérét

2005.12.13. 13:13
Egy korábbi és egy jelenlegi vezérigazgató-helyettes távozott a BKV vezetéséből. A cégnél is találgatnak a változások okairól.

December elsejétől távozik Szentgyörgyi Tamás, a BKV gazdasági vezérigazgató-helyettese a tömegközlekedési társaságtól, erősítette meg a cég személyzeti vezetője, Szalainé Szilágyi Eleonóra az Index értesülését. Úgy tudjuk, Szentgyörgyi felmentéssel távozik posztjáról, bár azért megegyezés is született vele.

Az új gazdasági vezérigazgató-helyettes december elsejétől Dányi József lett - tette hozzá a személyzeti vezető.

Egy másik távozó

Szintén távozott a BKV legfelsőbb vezetéséből Szirmay Tamás, korábbi forgalmi és üzemeltetési vezérigazgató-helyettes, akinek pozíciója már szeptember elsején megszűnt. Ő azonban nem hagyja el a cégcsoportot, hanem a BKV Vasúti Járműjavító Szolgáltató Kft. ügyvezető igazgatója lett december 1-től.

Szirmay feladatait Menyhért László vezetésével részben a közlekedési igazgatóság vette át. Így a tömegközlekedési vállalatnak jelenleg három vezérigazgató-helyettese van, Menyhért, Dányi és a beruházásokért felelős Donáth Zoltán.

Háttérben a mini Tocsik-ügy?

A változások hátterében sokan sokféle indokot sejtenek, így például Szentgyörgyi Tamás távozását egyesek a GJSZ Kft.-nél kirobbant botrányokkal is összefüggésbe hozzák. Ezt az információt a BKV-nál senki sem erősítette meg, de a GJSZ-botrányt korábbantó HVG és a városházi Fidesz is "mini Tocsik-ügynek" minősítette.

Az ügy lényege az volt, hogy a BKV leányvállalata, a GJSZ hitelezőitől engedményeket kért állítólag (bár ezt a BKV-sok mindvégig cáfolták). A követelések elengedésének intézésére közvetítő lépett be az ügyletekbe, és ez a közvetítő állítólag osztozkodott azon a jutalékon, amelyet úgy ért el, hogy csökkentette a GJSZ adósságait. A közvetítő úgy érhetett el sikereket, hogy megegyezett a hitelezőkkel, hogy ne az eredetileg követelt összegeket kérjék vissza a GJSZ-től (hanem csak kevesebbet), jóllehet a GJSZ adósságainak visszafizetésére a "nagy BKV" is felelősséget vállalt.