Piroska
-1 °C
5 °C

Vitatott adósságkezelés a BKV-nál

2005.10.12. 16:14
Újabb Tocsik-ügyről beszél a Fidesz a BKV egyik leányvállalatának vélelmezett praktikái miatt. A BKV cáfolja a vádakat.

Újabb "Tocsik-ügyet" sejt a fővárosi Fidesz a BKV-nál - erről Kupper András, az ellenzéki párt budapesti frakcióvezetője beszélt szerdai sajtótájékoztatóján. Kupper szerint Tocsik Márta módszerére emlékeztet az a metódus, ahogyan a közlekedési vállalat egyik leánycége az adósságait próbálta meg rendezni.

A Fideszes politikus szerint a BKV Gépjármú Javító Szolgáltató (GJSZ) Kft. mintegy 300 millió forintos adósságot halmozott fel. Ezt az adósságot egy ügynök közbeiktatásával próbálta meg rendezni a beszállítókkal, hitelezőkkel, akiknek nem fizetett a cég. Az ügynök állítólag 25 százalékkal lealkudta a követeléseket, és az így megtakarított összegen osztozott állítólag aztán a BKV-val, illetve a leányvállalattal, miközben a BKV tagi kölcsönt nyújtott a GJSZ-nek, hogy rendezze annak helyzetét.

A Fidesz vádjait kategorikusan cáfolta Kotulyák Tamás, a BKV kontrolling főosztályvezetője. Szerinte ugyanis szó sincs ügynök megbízásáról. Így természetesen osztozkodás sem történt.

Egy követeléskezelő cég valóban megkereste a GJSZ hitelezőit, de ezt nem a BKV vagy annak leányvállalata megbízásából tette. Kotulyák szerint ez normális, bevett dolog az ilyen követeléskezelők esetében, de ezért az "ügynökért" a BKV nem vállalt felelősséget, és nem állapodott meg vele.

A kontrolling főosztályvezető elmondta, hogy a BKV-t nem is érinti, ha az egyik leányvállalatának hiteleit valaki felvásárolja, azaz átvállalja a hitelezőktől a kockázatot a behajtásért. A BKV-nak hivatalosan nincs is tudomása arról, hogy az ügynöknek sikerült-e ilyen ügyletet nyélbe ütnie. Ugyanakkor Kotulyák hozzátette, arról volt tudomása a közlekedési vállalatnak, hogy a hitelezőket ez a követeléskezelő cég meg fogja keresni. Azt is elismerte a főosztályvezető, hogy a GJSZ hitelállománya 200 és 300 millió forint között alakul.

A BKV sajtóosztályán megtudtuk azt is, hogy a teljes cég átszervezése miatt a BKV egyik vezérigazgató-helyettesének, Szirmay Tamásnak megszűnt a pozíciója. Szirmay információink szerint a VJSZ Kft.-nél, a villamosok felújításával foglalkozó leányvállalat ügyvezető igazgatójaként folytatja pályafutását, várhatóan december elsejétől.