Nemcsak hideg, de rossz is a budapesti levegő

2009.01.09. 13:50
A gázválság rossz hatással van a fővárosi levegőre is: az erőművek átálltak olajtüzelésre, ami sokkal jobban szennyezi a levegőt.

Az utóbbi napokban jelentősen nőtt Budapesten a szállópor koncentrációja. A légszennyezettségi állapotot mérő műszerek ellenőrzött adatai alapján a szállópor (PM10) mértéke a mai napon a város három pontján is meghaladja a tájékoztatási küszöbértéket (köbméterenként 75 mikrogramm), így a Gilice téren, a Nagytétényi úton és a csepeli mérőállomásnál.

A Főváros vezetése kéri a budapestieket, hogy önkéntesen korlátozzák az autóhasználatot, és a közösségi közlekedést részesítsék előnyben, hogy a szmogriadó tájékoztatási, majd riasztási fokozata elkerülhető legyen.

A légszennyezést a gázkorlátozás miatt olajjal üzemelő erőművek is fokozzák. A Főváros azonban még szmogriadó esetén sem kérheti az olajtüzelésű fűtőberendezések használatának korlátozását, így elsősorban a gépkocsihasználat csökkentésével javítható a levegő minősége.

A küszöbértékeket miniszteri rendelet határozta meg. Ha a szállópor koncentrátuma két egymást követő napon meghaladja a 75 µg/m3 tájékoztatási küszöbértéket, a Fővárosi Önkormányzat köteles tájékoztatni erről a lakosságot. Amennyiben a szállópor mértéke két egymást követő napon napi átlagban a 100 µg/m3-es riasztási küszöbértéket is meghaladja, és nem várható az időjárásban változás, úgy riasztást kell a Fővárosi Önkormányzatnak elrendelni.

Jelenleg még egyik feltétel sem teljesült. A jelenlegi értékek azonban tovább romolhatnak, hiszen a gázkorlátozás miatt azok az erőművek illetve hőtermelők, amelyek képesek alternatív üzemanyaggal, például olajjal üzemelni, áttértek erre. Az olajtüzelésű erőművek kedvezőtlen hatást gyakorolnak a levegőminőségre, különösen a szálló por koncentrációjára.