Megnyílt az első fideszes szociális bolt Budapesten

2009.01.20. 15:28
Az eddigi árnál olcsóbban lehet zöldségekhez és tojáshoz jutni az első szociális boltban, a Ferencvárosban. A Balázs Béla utcai üzlet eddig is működött, ahol mostantól közvetlenül a termelőtől vásárolt árut adják el. A közvetítő szerepét ellátó Magosz országos hálózattá bővítené a kezdeményezést.

A szociális bolthálózat első üzlete nyílt meg kedden a Ferencvárosban a Magosz és a IX. kerületi önkormányzat összefogásával. A kisboltban magyar termelők zöldségeit és gyümölcseit árulják kedvező áron. A Balázs Béla utca 7/b szám alatt eddig is kisbolt működött, de most az üzlet egyik felében kialakított zöldségespulton magyar gazdák termékeit árulják: almát, krumplit, hagymát, mézet, tojást, paradicsomot, paprikát és savanyúságot.

Mindenkinek jó

A kezdeményezés lényege, hogy a magyar gazdák piachoz juthatnak a hálózat boltjaiban és a kispénzű emberek is jól járnak, hiszen a jó minőségű árut kedvező áron kapják meg. A boltokat üzemeltető kisvállalkozások is lehetőséget kapnak, hogy forgalmuk emelkedjen - mondta Bácskai János, a IX. kerület fideszes országgyűlési képviselőjelöltje.

Országos kiterjedésű bolthálózatot szeretnének létrehozni, és remélik, hogy más önkormányzatok is csatlakozni fognak a Magosz kezdeményezéséhez. A következő üzletet Balmazújvárosban nyitják meg, majd ismét Budapesten, Zuglóban - mondta Budai Gyula, a Magosz szövetségi igazgatója.

Bácskai János szerint már más IX. kerületi boltok is érdeklődtek a kezdeményezés iránt. Elmondta, hogy önkormányzat rugalmas volt, egy hét alatt minden segítséget megadott, hogy a kisbolt melletti helyiséget raktárként használhassák.

A boltban egy kiló alma például 120 forintba kerül és az eddigi ár feléért tudják adni például a krumplit is. De lényegesen olcsóbb lett a tojás is, darabja eddig 33 forint volt, most 28 forintba kerül - mondta a kisbolt tulajdonosa, Bertók Mária. A boltos szerint az anyagi csőd szélén állnak, így számára ez a lehetőség mentőkötél volt.

A termelők és a kereskedők között közvetlen kapcsolat miatt nem rakódnak az árúra különböző logisztikai költségek - mondta Jakab István a Magosz elnöke. Kezdeményezésük nem akar, és nem is tud a nagy áruházláncok versenytársa lenni, hiszen az áru egyszerűbben jelenik meg ezekben a boltokban - mondta az elnök. Az pedig már az önkormányzatokon múlik, hogy segély helyett ezekben a boltokban levásárolható jegyeket adnak-e - tette hozzá Jakab László.

Nem rinyálni, csinálni

Hegedűs Zsuzsa szociológus szerint fontosak az alulról jövő kezdeményezések, amik helyben találnak olyan megoldásokat, amelyek helyzetbe hozzák a kisvállalkozókat, a magyar termelőket, és közben a nyugdíjasok, a többgyerekes családok is meg tudják vásárolni az olcsóbban árult zöldségeket, gyümölcsöket. Szerinte kész csoda, hogy nem volt eddig Magyarországon éhséglázadás, de ha nem erősödik meg az összefogás képessége, akkor nincs kiút a válságból. "Nem rinyálni, csinálni. Abba kell hagyni a sopánkodást, meg kell fogni egymás kezét" - fogalmazott a szociológus, aki azt reméli, hogy a jövő őszre már mindenhol lesznek ilyen szociális boltok.