Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Egy nappal közelebb a BKV-sztrájkhoz

2005.02.10. 19:37
Hiába tárgyalt csütörtökön a BKV vezetése a szakszervezetek képviselőivel, nem közeledtek az álláspontok. A szakszervezet szerint a fővárosi önkormányzatnak kellene forrást biztosítani a tízszázalékos béremelés megvalósításához. Véleményükhöz a fővárosi Fidesz is csatlakozott. Az SZDSZ frakcióvezetője felelőtlenséggel vádolja az ellenzéki pártot. A bíróság pénteken dönt arról, hogy mi tekinthető elégséges szolgáltatásnak.
Eredménytelenül értek véget a BKV és a szakszervezetek csütörtöki tárgyalásai az idei fizetésemelésekről. Ha a felek hétfőig nem jutnak egyezségre, akkor kedden üzemkezdettől délután egy óráig nem járnak a közlekedési társaság járművei. Az akcióval a főváros közlekedése megbénulna.
Totális sztrájkot hirdettek a BKV-nál>>>

Segítsen az önkormányzat

A szakszervezet átlagosan tízszázalékos béremelést szeretne elérni, a BKV vezetése azonban hat százaléknál nem tud többet adni. "Elismerjük, hogy a szolgáltatás színvonalának rovása nélkül a vállalat nem tud magasabb béremelést adni - nyilatkozta az Indexnek Nemes Gábor, a Budapesti Közlekedési Szakszervezetek Szövetségének elnöke az állítása szerint feszült légkörű tárgyalásról. - A tulajdonos fővárosi önkormányzatnak kellene segíteni abban, hogy a BKV el tudjon lépni a hat százalékról."

A fővárosi Fidesz frakciója is támogatja a dolgozók követelését. Kupper András frakcióvezető csütörtöki közleménye szerint "ha leáll Budapest közlekedése, annak két felelőse lesz: Aba Botond, a BKV vezérigazgatója és Demszky Gábor, Budapest főpolgármestere". Bőhm András SZDSZ-es frakcióvezető a TV2-nek úgy nyilatkozott, hogy az ellenzéki politikus véleménye felelőtlenségre vall, és csak más terhére tudnának elvonni, hogy kielégítsék a BKV-s dolgozók követelését.
A Fidesz közleménye>>>

Szentgyörgyi Tamás, a közlekedési cég vezérigazgató-helyettese szerint sincs tartalék a béremelésre, csak akkor, ha a szolgáltatás színvonalát csökkentenék, derült ki a TV2 híradójának adott nyilatkozatából.

Mi az elégséges szolgáltatás?

A bíróság pénteken dönt arról, hogy mi tekinthető elégséges szolgáltatásnak. A BKV vezetése azt szeretné, ha a járatok egy része kedden is elindulna, a szakszervezetek szerint viszont a nagy tömeg miatt balesetveszélyes lenne, ha hétköznap nem járna az összes járat. Nemes Gábor az Indexnek úgy nyilatkozott, hogy a bíróság az 1993-as BKV-s sztrájk előtt arról döntött, hogy az elégséges szolgáltatás nélkül sem jogellenes a sztrájk. Tizenkét éve üzemkezdettől két órán keresztül szüntették be a munkát a BKV dolgozói.

Az 1989-es VII. törvény szerint a közforgalmú tömegközlekedésnél csak úgy folytatható sztrájk, ha fennmarad az elégséges szolgáltatás. A szakszervezet csak két, mozgássérülteket szállító járatot közlekedtetne a keddi munkabeszüntetés alatt, és a sztrájk néhány budai szerződéses buszt sem érintene.

Arról nem tudni, hogy a BKV vezetése készül-e más cégektől járművezetőket toborozni a sztrájk idejére, de a törvény kimondja, hogy ilyen esetben tilos "kölcsönzött munkavállalót foglalkoztatni".