Cecília
7 °C
12 °C
Index - In English In English Eng

A főváros vezetése nem néz tükörbe

2008.01.02. 15:58
A fővárosi Fidesz frakcióvezetője élesen bírálta a budapesti SZDSZ-t és Demszky Gábor főpolgármestert. Tarlós István szerint a liberálisok ismét valótlanságokkal, nem létező eredményekkel kampányolnak, új kiadványukat a párt hattyúdalának tekinti. Kritizálta a 4-es metró építésével és a korábbi útfelújításokkal kapcsolatos szerződéseket, és a felelősségvállalások kérdését is.

Ez után a városvezetés után legalább ötven évig nem lesz Budapestnek liberális vezetése, jelentette ki Tarlós István, a fővárosi Fidesz-frakció vezetője szerda délután tartott tájékoztatóján. Az ellenzéki politikus bírálta a városvezetést amiatt, hogy miközben szerinte számos területen válsághelyzet van, a vezetés a problémák feltárása és a gondok megszüntetése helyett - csakúgy, mint korábban - ismét valótlanságokkal, nem létező eredményekkel kampányol.

A problémák érzékeltetésére szólt a 4-es metró építésével és a korábbi útfelújításokkal kapcsolatos szerződésekről. Abszurd dologként említette, hogy nincs válasz a városvezetés részéről arra a felvetésre, hogy ki és hogyan köthetett olyan metrószerződést, ami rendkívül előnytelen a város számára. Példaként idézte, hogy egy ötmilliárd forintos szerződés felmondása esetén az összeg egytizedét kapnák meg a gyakorlatilag szankcionálatlan kivitelezőtől.

Kérdésre válaszolva az ellenzéki képviselő nyilvánvalónak nevezte Demszky Gábor politikai felelősségét több kérdésben, köztük a szabálytalanul elköltött útfelújítási pénzek ügyében.

Nehezményezte, hogy a főváros vezetése nem néz a tükörbe, nem vállalja a felelősséget. Ehelyett másodrangú, harmadrangú hivatalnokokat tesz felelőssé a nyilvánvalóban vezetési problémákból fakadó hibák miatt.

Tarlós István szerint a Fővárosi Közgyűlés a városvezetés szándékának megfelelően jelenleg úgy működik, mint Caligula római császár idején a szenátus. Kritikával szólt arról, hogy amikor egyfős különbség van csak a kormányoldal és az ellenzék között, a fontos kérdések nem a közgyűlésben, hanem a Főpolgármesteri Kabinetben és egy-két csúcsbizottságban dőlnek el.

Hangsúlyozta, hogy középtávon sem igen ésszerű ez a városvezetői eljárás, leszögezte, hogy "ezt az úgynevezett hatalmat egyszer át is kell adni". "Én a városvezetés helyében arra is gondolnék, hogy milyen körülményeket teremtek a magam számára, amikor ilyen előzmények után kell Magyarország fővárosának a vezetését átadni". Tarlós számára úgy tűnik, mintha a városvezetést nem érdekelné, hogy mi lesz 2010 után Budapesten.

Tarlós István többször is egyszázalékos pártnak nevezte és bírálta az SZDSZ-t, illetve a párt legújabb fővárosi kampányát. Úgy vélte, hogy miközben a párt nem ad választ arra, hogy miből telik nekik egy olyan méregdrága kiadványra, mint amit a napokban kezdtek el terjeszteni, a lapban nem létező sikerekkel szédítik az embereket. Megjegyezte, hogy a kampányújság kiadása az SZDSZ hattyúdalának tekinthető.

Szabadai Viktor, az SZDSZ budapesti elnöke cáfolta, hogy lapjuk kampánykiadvány lenne. Mint mondta, 2006-hoz hasonlóan az a céljuk, hogy ezután folyamatosan minden kerületben megismertethessék képviselőik a helyi ügyekkel kapcsolatos álláspontjukat. Az elnök tájékoztatása szerint a XIII. kerület után rövidesen mindenütt terjeszteni kezdik a lapokat. Megjegyezte, hogy a kiadványokat a párt költségvetéséből és nem hirdetésből finanszírozzák.

Szabadai Viktor nem akart reagálni az ellenzéki politikus azon megjegyzésére, hogy az SZDSZ egyszázalékos párt lenne. Csupán annyit jegyzett meg, "nyilván Tarlós úr 2008-ban sem változott, ugyanolyan mondanivalóval bír, mint 2007-ben".