Nem volt egy egyszerű beszélgetés

2006.06.20. 15:33
Öt feltételt szabott Tarlós István III. kerületi polgármester ahhoz, hogy a Fidesz főpolgármester-jelöltje legyen. Orbán a Fidesz elnökségével is megvitatná ezeket, mert "lehet hozzájuk egy-két szavuk".

Nem volt olyan egyszerű beszélgetés, mint amilyenre gondoltam, kommentálta Orbán Viktor a Tarlós István III. kerületi polgármesterrel a Fidesz főpolgármester jelöléséről folytatott tárgyalását.

Orbán támogatná

A Régi Sipos étterem különtermében lefolytatott keddi, egyórás megbeszélés után a pártelnök azt mondta, meghallgatta személyesen is Tarlós feltételeit, amelyekről már korábban értesítette őt a polgármester. Ezeket megvitatták, jogosítványa nem volt azonban arra, hogy ezeket helyben elfogadja. Orbán ezért a Fidesz péntekre összehívott, kibővített elnökségi ülése elé viszi Tarlós felvetéseit. A Fidesz-elnök kijelentette, személy szerint támogatja Tarlós jelölését, de "a dologhoz az elnökségnek is lehet még egy-két szava".

Tarlós öt feltétellel érkezett a tárgyalásra. Az elsőként azt említette, hogy jelölése esetén sem akar belépni a pártba, hanem független, párton kívüli politikusként futna neki a választásnak. Második feltétele az volt, hogy megválasztása esetén is szakmai alapokon folyjon a főváros irányítása, és - mint mondta -, azt szeretné, ha a III. kerületben megvalósult minta szerint két helyettest választhatna maga mellé, egy kormányoldalit és egy ellenzékit.

Együttműködne Demszkyvel is

Tarlós később egyébként kijelentette, azt sem tartaná kizártnak, hogy győzelme esetén ebben a formában együttműködjön Demszky Gáborral. Harmadik feltételül szabta, hogy a Fidesz támogassa a 4-es metró beruházását, negyedikként szintén párttámogatást kért egy új panelprogramhoz, illetve a fővárosi EU-pályázatokhoz. Utolsó feltétele az volt, hogy szabad kezet kapjon a főváros irányításának strukturális átszervezéséhez.

Orbán - azután, hogy Tarlós ismertette feltételeit - azt mondta, megérti, hogy ha valaki volt már egy pártközösség tagja, és azóta, hosszabb ideje függetlenként tevékenykedik, nem akar újra párttagként politizálni. Leszögezte, az ő feltétele azonban ezzel kapcsolatban az, hogy Tarlós vállalja el a pártlista vezetését, és a későbbiekben is aktívan vegyen részt a párt munkájában.

Kívánalmak, szerződés

Orbán szerint a panelprogram alapvetően jó volt, ezért támogatható ez a követelés. Elhangzott, hogy ha elfogadják Tarlós feltételeit, szerződésben rögzítik a feltételeket.

A Fidesz budapesti választmánya először öt jelöltet nevezett meg, Tarlós akkortól tekinthető befutónak, amikor Kövér László országos választmány elnöke nemrég nyílt levélben jelezte, hogy őt javasolja az országos választmánynak a főpolgármesteri poszt fideszes jelöltjének. Tarlós ezután, szintén nyílt levélben jelezte, hogy akkor fogadja el a felkérést, ha teljesülnek a kívánalmai.  • Bérelnék
  • Bankszámla