Kövér Tarlóst kérte fel főpolgármester-jelöltnek

2006.06.14. 17:16
Kövér László nyílt levélben kérte fel Tarlós Istvánt, hogy vállalja el a Fidesz budapesti főpolgármester-jelöltségét. A választmányi elnök ezzel - a maga részéről - lezárta a posztért való tülekedést.

A Fidesz országos választmányának elnöke a szombati ülés előtt két nappal nyílt levélben tette közzé, arra kéri majd a testületet, hogy támogassa Tarlós István budapesti főpolgármesteri jelölését.

Tarlós lett az első

Tarlós esélyei a Fidesz múlt csütörtöki budapesti választmányi ülését követően növekedtek meg. A Polgárok Házában tartott ülésen ismertették - a fővárosi politikusok szerint Orbán Viktor akaratát tükröző - budapesti listát, amelyen a III. kerület jelenlegi polgármestere kapta az első helyet. A többi kiszivárgott négy főpolgármesterjelölt-jelölt jóval hátrább sorolódott, Fónagy János az ötödik, Tirts Tamás a hatodik, Cselovszki Zoltán a hetedik, a kisgazda Szentgyörgyvölgyi Péter pedig a huszonnegyedik helyre került. A második hely a XII. kerületi polgármesterségért induló Pokorni Zoltáné lett.

Ahogy Schmitt is

A budapesti választmány ülésén - amelyen Tarlós és Pokorni sem vett részt - kiderült azonban, hogy a Fidesz főpolgármester-jelöltjének nem sok játéktere marad. Tarlósnak nem lesz beleszólása abba, hogy az őt támogató párt milyen csapattal indul a választáson. Forrásaink szerint a pártvezetés a III. kerület vezetését odahagyó Tarlós számára hasonló helyzetet teremtett, mint négy éve a fővárosi politikában outsiderként megjelenő Schmitt Pál számára.

Tarlós István az MTI-nek azt mondta, hogy megítélése szerint a budapesti választmány döntésében szerepet játszhatott 16 éves fővárosi polgármesteri tapasztalata, valamint az is, hogy a III. kerületben jól tudja integrálni a politikai erőket: a költségvetéseket, beszámolókat ellenszavazat és tartózkodás nélkül szokták megszavazni a képviselők, annak ellenére hogy baloldali-liberális többségű az önkormányzati testület. "Jó a munkakapcsolatom a szocialista frakcióval, és sok baloldali szavazatot is kaptam a választásokon" - tette hozzá Tarlós.

Tarlós pályája

Az 58 éves mélyépítő mérnök, Tarlós István Demszky Gábor után az egyik legismertebb városi vezető Budapesten. Ez számos ügynek köszönhető: elsősorban a főpolgármesterrel szembeni állásfoglalásai, illetve a Sziget Fesztivállal kapcsolatos nyilatkozatai - többek között a melegek elleni fellépése - tették városszerte ismertté a nevét.

Tarlós eredetileg SZDSZ-es jelöltként - a Fidesz támogatásával - választtatta meg magát 1990-ben a III. kerület élére. Ám már az első ciklusban, újpesti kollégájával együtt éles ellentétbe került a főpolgármesterrel, így a következő önkormányzati választásokon mind a IV. kerületi Derce Tamás, mind pedig Tarlós már konzervatív támogatással, "független" jelöltként lett újra polgármester.

Tarlós és Derce is több ügyben harcosan kiállt kerülete érdekében. Ennek köszönhető, hogy Demszky, Derce és a ferencvárosi Gegesy Ferenc mellett Tarlós is azon négy politikus közé tartozik, akik 1990 óta mindig megőrizték polgármesteri pozíciójukat Budapesten. (A polgármestereket 1994 óta választják egyénileg, tehát közvetlenül a szavazópolgárok. 1994-ben, 1998-ban és 2002-ben pártonkívüliként, a "polgári" pártok támogatásával lett polgármester Tarlós, aki 1994-ben lépett ki az SZDSZ-ből.)

Kínos ügyek

Tarlós regnálását számos vitatott ügy, sajtóbotrány kísérte. Például közlekedési baleset részese volt, amelyben egy kisgyermek meghalt. Tarlóst utóbb tisztázták az ügyben: nem volt felelős a gázolásért, autója elé hirtelen ugrott ki a gyerek.

Tarlós határozott álláspontot foglalt el a fővárossal szemben több ügyben is. Ilyen kérdés volt a hídépítés és a Sziget Fesztivál ügye.

Óbuda és Újpest különösen sokat vitatkozott az M0-s híd és a tervezett aquincumi híd elhelyezésén, illetve a hidakról levezető utak nyomvonaláról. Mindkét polgármester, Tarlós és Derce is saját városrészét óvta, hogy ne ott legyen átmenő autóforgalom. Ugyanakkor Derce és Tarlós is cáfolta Demszky Gábor vádjait, miszerint ők akadályoznák volna a hídépítés ügyét.

Botrány a Sziget miatt

Tarlós legtöbb botránya a Sziget Fesztiválhoz kapcsolódik. Sokszor próbálta akadályozni a rendezvényt, a hangosságra, a lakosság zavarására hivatkozva, ebben szintén Derce Tamás újpesti polgármester volt a partnere. Azt is megpróbálta ráerőltetni a rendezvényt szervező Sziget Kft.-re, hogy a meleg szervezetek ne folytathassanak felvilágosító kampányt a Hajógyári szigeten.

Homofób kijelentései ellen civil szervezetek, többek között a Magyar Helsinki Bizottság is tiltakozott. A Habeas Corpus munkacsoport igazgatója, Juhász Géza feljelentést is tett az ügyészségen Tarlós ellen, hivatali visszaélés bűntette elkövetésének gyanúja miatt. Tarlós ugyanis 2001-ben azzal fenyegette a Sziget Kft.-t, hogy amennyiben a Kft. által az Óbudai Hajógyári szigeten rendezendő rendezvénysorozaton belül "homoszexuális felvilágosító" programok is szerepelnek, úgy ez "súlyosan veszélybe sodorná az idei rendezvény megtarthatóságát, de a következő évi szerződés aláírását is".

Végül egy év múlva, 2002-ben a II-III. kerületi bíróság kimondta, hogy alkotmánysértő volt Tarlós eljárása a melegszervezetekkel szemben.

Tarlós más esetekben viszont nem zárkózott el a Hajógyári-szigetre tervezett projektektől. Így például a szigetre kaszinót és szállodákat építeni szándékozó konzorcium érdekében 2006-ban levelet írt Demszky Gábornak, noha a környezetvédők hevesen tiltakoztak a tervezett beruházás ellen.  • Hírek
  • Személyi kölcsön