2024. június 25. 18:00
Hollandia
Ausztria
Olympiastadion III. forduló
2024. június 25. 18:00
Franciaország
Lengyelország
BVB Stadion Dortmund III. forduló
2024. június 25. 21:00
Anglia
Szlovénia
Cologne Stadium III. forduló
2024. június 25. 21:00
Dánia
Szerbia

A biciklisták is beszállnak a kampányba

2006.03.08. 14:10
Tour de Voks néven szerveznek demonstárciót a biciklisek szombaton, hogy ne csak egy párt szerezze meg a biciklisek szimpátiáját biztosító programot. Célkeresztben az első választók, állítják a szervezők.
Nem tudtak ellenállni a nyomásnak, így március 11-én, szombaton a 20 ezer fős demonstrációt szervező budapesti kerékpáros közösség is beszáll a választási küzdelembe. A biciklisták a kerékpáros közlekedés fejlesztéséért kampányolnak, de szokatlan módon nem sorakoznak fel egyetlen párt mögött sem. Szombati felvonulásukon ugyanis mind a négy pártnak átadják a választási programokhoz fazonírozott javaslataikat.

Startvonalon a pártok

"Az egyik nagy párt keresett meg minket, hogy dolgozzunk ki javaslatokat a kerékpáros közlekedés javítására. Cserébe ők ígérték, hogy ötleteinket beépítik a programjukba" - mondta el az Indexnek Kürti Gábor.

A Critical Mass nevű, szeptemberben 20 ezer kerékpárost megmozgató esemény egyik szervezője azonban úgy vélte, hiba lenne az ügyet egyetlen párthoz kötni. "A városi kerékpározás civil ügy, és bármelyik párt valósítja meg, nyerünk vele" - indokolta függetlenségüket Kürti.

"Olyan formában írtuk meg az anyagot, hogy mindegyik csapat könnyen beépíthesse a programjába és a kampányba is. Startvonalra szeretnénk állítani a pártokat. Szabadon válogathatnak a javaslataink közül, és így az szerezheti meg a kerékpáros közösség támogatását, amelyik előbb áll elő a konyhakészen kapott ötletekkel."

Kürti tapasztalatai alapján úgy vélte, a pártok a fiatal, leginkább első szavazók szimpátiáját szerezhetik meg a kerékpáros közlekedést támogató programjukkal.

Pártközpont túra

A demonstráció mögött - a Critical Mass felvonulásokhoz hasonlóan - civilek és kerékpáros egyesületek spontán szerveződő csoportja áll. A kerékpárosok szombaton 14 órakor találkoznak a Városmajorban, ahonnan a pártok székházaihoz, kampányközpontjaihoz, a Szilágyi Erzsébet fasori MDF-hez, a Szentkirályi utcai Fideszhez, a Köztársaság téri MSZP-hez és az Erzsébet téri SZDSZ-hez gurulnak.

A pártok már jelezték, hogy átveszik a kerékpárosok programját, és a rendőrség engedélyezte a demonstrációt. Kürti elmondta, ügyelnek arra, hogy felvonulásuk pártsemleges legyen, így arra kérték a csatlakozókat, ne hozzanak magukkal pártokhoz kapcsolható propagandaanyagot.

Biciklizés a nagypolitikában

"Anyagunkat a nagypolitikára fazonírozva készítettük el" - kaptunk előzetest a dokumentumból. "A nulla forintostól a nagyberuházásig soroltunk fel javaslatokat."

A hamarosan nyilvánosságra kerülő csomagban szerepel majd javaslat a kerékpáros KRESZ általános iskolai oktatására, kerékpársávok létesítésére kerékpárutak helyett, vagy a MÁV számára kidolgozott, ésszerűbb biciklis kedvezményekre.

A dokumentumhoz csatolták az amszterdami kerékpáros szervezet kerékpárút-építési kézikönyvének fordítását, és brit, dán, holland közlekedési minisztériumi tanulmányokat, szintén magyarul.