Tízezer ember, húszezer kerék

2005.04.22. 21:50
Helyszíni tudósítóink szerint rendbontás nélkül ért véget a Critical Mass biciklis felvonulás Budapesten. A Föld napja alkalmából rendezett demonstráción a rendőrség információi szerint nyolc-tízezren jelentek meg. "Fülig ér a szám" - mondta az Index tudósítójának az egyik szervező. A kritikus tömeg kritikusai kevesen voltak, a menetet a gyalogosok szimpátiája kísérte.

Képek a biciklisfelvonulásról

"Te öcsém, annyian vagyunk, hogy választhatnánk új pápát meg minden" - fordult egy középkorú kerékpáros társához a budapesti kerékpárosok föld napi felvonulásán. Helyszíni tudósítóink szerint valóban csaknem kétszer annyian voltak a tüntetők, mint a legutóbbi, szeptember 22-i kerékpáros tömegerendezvényen.

Az este hat órakor kezdődött felvonulás a Hősök terétől indult. A tömeg a Városligeti Műjégpálya - Kodály Körönd - Lövölde tér - Rottenbiller utca - Rákóczi út - Erzsébet híd - Attila út - Moszkva tér - Margit híd - Oktogon - Városliget útvonalon haladt végig.

Euforikus hangulatban

Felvonulások vidéken is
A budapesti tüntetéssel egy időben biciklis felvonulások zajlottak Szegeden, Székesfehérváron és Debrecenben is. Zalaegerszegen fél órával később indult a menet.
A résztvevők számát jól jelzi, hogy a budai oldalról látható volt, amint a menet egyik vége éppen az Erzsébet hídon, a másik vége pedig a Margit hídon haladt át, jelentették az Index tudósítói. A biciklisek euforikus hangulatban, sípolva, csengetve, kiabálva kerekeztek végig a városon. A gyalogosok mindenhol támogatásukról biztosították a felvonulókat. Az Erzsébet híd pesti hídfőjénél turisták élvezték a látványosságtot, az Attila úton az emberek az ablakokon kihajolva integettek, a Széna térnél a villamosmegállóban állók pedig megtapsolták a biciklistákat, és pacsira nyújtották kezüket az elhaladóknak. A tüntetőkkel tartott Jancsó Miklós filmrendező is, de ő nem kerékpáron, hanem biciklis kulival vonult.

A menet elején egy igazi velocipéd is haladt, többen görkorcsolyával vagy egykerekűvel vonultak. A narancssárga pólós szervezők ügyeltek rá, hogy a kritikus tömeg a záróvonalon belül, azon az útvonalon haladjon, amelyre engedélyt kapott. A tömegben együtt kerekeztek gyerekek és öregek, biciklis futárok és országúti biciklisták, trialosok és kempingbiciklis házaspárok.

A kritikus tömeg kritikusai legfeljebb elszigetelten tiltakoztak: az Index egyik volt munkatársát a tüntetésre menet cekkerével megverte egy idős hölgy, mondván, az Andrássy úton nem lehet biciklizni, az autósok pedig legfeljebb szigorú arckifejezéssel vagy dudálással fejezték ki nemtetszésüket. "Miért nem vasárnap csináljátok?" - tudakolta egyikük a Rottenbiller utcában vesztegelve.

Kérdésünkre a Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese megerősítette, hogy atrocitások és balesetek nélkül zajlott a tüntetés.

A lehető legkisebb befektetéssel a legnagyobb siker


fotó: Földes András

A Felvonulási térre este háromnegyed kilenckor érkeztek meg a kerekezők. A szervezőknek a rendőrség úgy nyilatkozott, hogy a demonstráción mintegy nyolc-tízezren vettek részt, megdöntetve az eddigi évek rekordját. Az Index helyszíni tudósítójának a demonstráció szervezői kijelentették, hogy a legkisebb befektetéssel (ötezer forint) a lehető legnagyobb sikert érték el.

"Fülig ér a szám" - mondta Sinka Károly, a felvonulás egyik főszervezője, a Hajtás Pajtás Egyesület ügyvezető igazgatója a tüntetés végén. "Nem gondoltam volna, hogy ennyire sok jó fej bringás ember van Budapesten." Mint mondta, a rendőr parancsnok megígérte nekik, hogy a nemzetközi autómentes napon, szeptember 22-én is engedélyt kapnak a felvonulásra.

Nem hóbortos emberek ügye a kerékpározás

"A felvonulással meg szeretnénk mutatni, hogy a városi kerékpározás nem néhány hóbortos ember ügye: a kerékpárosok tényezők a közlekedés, a várostervezés és a zöld politika szempontjából is. Sokkal többen közlekednének biciklivel, ha a városokban megfelelőek lennének a körülmények" - mondta az Indexnek korábban a pénteki demonstráció céljairól az egyik szervező, Kürti Gábor.

A pénteki, föld napi felvonulást a szervezők az ország legnagyobb kerékpáros tüntetésének szánták. Mint az Indexnek korábban elmondták, tízezer embert várnak a pénteki megmozdulásra, hiszen a tavalyi autómentes napon tartott demonstráción is jóval többen vettek részt, mint amire számítottak. 2004 szeptemberében négy-ötezren bicikliztek a felvonuláson a várt ötszáz-ezer kerékpáros helyett.

Akárcsak a 2004. szeptember 22-i felvonuláson, idén sem hivatalos szervezet jegyzi a megmozdulást, hanem szimpatizáns civilek laza hálózata: a Hajtás Pajtás biciklis futárai, a Városi Biciklizés Barátai egyesület, illetve a Zöld Fiatalok.

Nem várt biciklitömeg volt tavaly is
Négy-hatezer ember vett részt a tavalyi hivatalos autómentes napon, szeptember 22-én tartott biciklis felvonuláson. A akkori demonstrációnak lökést adott, hogy a fővárosi önkormányzat szeptember 19-én, vasárnap rendezett biciklis felvonulást, mivel álláspontja szerint az a közlekedés aránytalan akadályoztatásával járt volna egy forgalmas hétköznapon. Erre válaszul szerveződött a civil hátterű felvonulás, amelynek nagysága magukat a szervezőket is meglepte.