Judit
2 °C
7 °C

Rekordszámú résztvevő a biciklis felvonuláson

2004.09.22. 17:13
Becslések szerint akár négyezren is lehettek a szerdai kerékpáros felvonuláson részt vevő biciklisek Budapesten. Az eredetileg a Városligeti műjégpálya elé meghirdetett gyülekezőre olyan sokan érkeztek, hogy nemcsak a jégpálya előtti utat, hanem a teljes Hősök terét betöltötték. A környéken állt a forgalom. A felvonulás kisebb szóváltásokkal, atrocitásokkal tarkítva, de nyugodtan és vidáman zajlott.
Soha ennyi kerékpáros nem vett még részt budapesti biciklis felvonuláson, mint a mostanin, jelentették helyszíni tudósítóink a kiindulópontul szolgáló Hősök teréről nem sokkal este hét óra után. A gyülekezőt a műjégpálya elé hirdették meg, de a sok résztvevő betöltötte az egész Hősök terét. A megmozdulás elején tudósítóink becslése szerint három-négyezren lehettek, míg Kőhalmi István főszervező az Indexnek öt-hatezer felvonulóra tippelt.

Klikk a képre!
A menet a Rottenbiller utcán, a Rákóczi úton át haladva az Erzsébet hídon ment át Budára, majd az Attila úton át, a Moszkva tér érintésével végül a Margit hídon tért vissza Pestre és a Hősök teréig. A környéken állt a közlekedés.

A felvonulók csengettek, dudáltak, kiabáltak, és többen a járdáról biztatták őket - ki az ügy szervezett szimpatizánsaként, ki spontán. Komplett családok, idősebb emberek, sportkerékpárosok is a tömegben tekertek.

Kisebb atrocitások

A demonstráció helyszíne felé tartó munkatársunkat kisebb atrocitás érte, szándékosan kinyitották előtte egy pénzszállító autó ajtaját, és arra a kérdésre, miért, azt felelték: "Mert mindig letöritek a tükrünket, bazmeg."

Helyszíni tudósítóink jelentették, hogy a Rákóczi úton még Buda fele menet az egyik kerékpáros betörte egy autó jobb első ablakát, feltehetőleg azért, mert az elhagyva az autósoknak fenntartott sávot, a biciklisek közé hajtott.

Rekordszámú résztvevő

Kőhalmi István, a szervező Városi Biciklisták elnöke az Indexnek "kerékpáros forradalom"-nak nevezte a felvonulást, megjegyezve, hogy ezután senki sem mondhatja, hogy nincs elég kerékpáros Budapesten. Kőhalmi a rekordszámú résztvevő ellenére biztos abban, hogy sokan még mindig otthon maradtak, de bízik benne, hogy a demonstráció hatására talán több kerékpárút épülhet Budapesten. A szervezők egyébként ötszáz főre jelentették be a tüntetést.

Klikk a képre!
Telefonon beszéltünk a demonstráción részt vevő Illés Zoltán fideszes politikussal is, aki szorgalmazta, hogy vessenek ki a londonihoz hasonló büntetőadót a belvárosi közelekedésre, és építsenek minél több kerékpárutat. Este nyolc óra előtt néhány perccel visszaért a menet a Hősök terére, ahol hamarosan feloszlott a tüntetés.

A Főváros nem akarta felzaklatni az autósokat

A szerdai kerékpáros felvonulást megelőzte vasárnap egy másik "demonstráció". A nemzetközileg elismert, hivatalos autómentes nap viszont szeptember 22-ére esik, de a Főváros - mivel félti a budapesti autósokat a közlekedési káosztól - 18-án, múlt vasárnap rendezett biciklis felvonulást. Kovács László, az önkormányzat biciklis rendezvényeinek fő szervezője és Czuk Dóra, Demszky Gábor sajtósa is elmondta az Indexnek, visszatetszést keltene az emberekben az a forgalmi zavar, amit egy hétköznap tartott biciklis felvonulás okozna. Persányi Miklós környezetvédelmi miniszter előre bejelentette, hogy a Városi Biciklizés Barátai és a biciklisfutár-szolgálatok által szervezett szerdai eseményen vesz részt. A politikus a menet élén haladt végig a bringásokkal.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?