Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Demszky vasárnap, Persányi szerdán teker

2004.09.17. 19:29
A főváros nem szeretné felzaklatni az autósokat, ezért a kerékpáros-szervezetek tiltakozása ellenére a néptelen vasárnap délutánra szervezte azt a demonstrációt, amit minden európai nagyvárosban jövő szerdán, a csúcsforgalomban tartanak. A városháza és a szervezők úgy vélik, a budapesti autósok hétköznap még nem tudnák elviselni a biciklissokkot. A kerékpárosok mégis megrendezik a szerdai felvonulást, részt vesz rajta a szabaddemokraták jelölte környezetvédelmi miniszter is.
A budapestiek nem érettek még az európai közlekedési normák befogadására, esetleg a magyar nép genetikus okokból elválaszthatatlan az autójától? Van-e értelme a közlekedési dugók ellen demonstrálni egy kihalt utcán? Meddig lehet álakciókkal elterelni a figyelmet a közlekedési problémákról?

A kérdéseket az európai autómentes nap budapesti rendezvényei vetették fel bennünk. Budapest az elmúlt évek gyakorlatához hasonlóan idén sem az előírt hétköznapon, azaz szeptember 22-én tartja az autómentes napot. A főváros az autósok nyugalmát óva vasárnap délutánra szervezi az Európa-szerte szerdán tartott kerékpáros demonstrációt.

Az Index meglepődve értesült arról, hogy bár az európai autómentes nap szabályzata többek közöttt leszögezi, a rendezvényt szeptember 22-én kell tartani, a főváros mégis résztvevőként hirdeti magát, sőt a nemzetközi honlapon is így szerepel.

A kerékpáros-szervezetek a vasárnapi hivatalos felvonulás ellenére szerdára nagyszabású demonstrációt hirdettek, amelyen ott lesz a budapestiek jóérzésében bízó környezetvédelmi miniszter, Persányi Miklós is.

Nem gerilla tüntetés

A kerékpáros-szervezetek, amelyek a tavalyi, hétvégére csúsztatott rendezvényen távolmaradásukkal tüntettek a szerintük lekezelő és álságos hivatalos hozzáállás ellen, most a kezükbe vették a szervezést. A Városi Biciklizés Barátai (VBB), a KEROSZ és a biciklis futárszolgálatok - az egyhetes központi rendezvénysorozattól függetlenül - szerdára demonstrációt hirdettek az Andrássy útra.

Autómentes napi biciklis tömegdemonstráció
Óriási kerékpáros felvonulást rendeznek a mobilitási hét zárónapján, 2004. szeptember 22-én a VBB, a KEROSZ, a Környezetvédelmi Minisztérium, a budapesti biciklis futárszolgálatok és más bringás szervezetek.

Nyolcvan-száz különböző egyesületet, bicikliboltot, céget, oktatási intézményt, rádiót, civil szervezetet, környezetvédő csoportot, újságot, mulatót, kávézót vonnak be a rendezésbe, mind saját csapatot toboroznak majd. Az így összeállt csoportok a saját boltjuknál, iskolájuknál gyülekeznek és indulnak útnak, hogy 18 órakor a városligeti műjégpályánál találkozzanak, és kezdődhessen a nagy felvonulás.

A rendezvénnyel fel akarják hívni a figyelmet a kerékpárral közlekedők egyre nagyobb társadalmi súlyára és az általuk igényelt bicikliutak, szállítási- és tárolási lehetőségek bővítésének szükségességére. Ezenkívül alternatívát szeretnének felmutatni a belvárosi közlekedést egyre jobban ellehetetlenítő autós áradattal szemben.

Az autómentes nap reggelén munkába és iskolába biciklizők ajándék reggelit kapnak a budapesti hidakon.

A felvonulás útvonala: Városligeti Műjégpálya (18 óra) - Kodály Körönd - Lövölde tér - Rákóczi út - Erzsébet híd - Attila út - Moszkva tér - Margit híd - Oktogon - Városliget . A felvonulást rossz időjárás esetén is megrendezik.

"Nem igaz, hogy gerillatüntetés lesz - szögezte le a forradalmi romantikát firtató kérdésünkre Kőhalmi István, a VBB elnöke. - Van engedélyünk a rendőrségtől."

A szeptember 22-én délután hat órára hirdetett demonstráció nem szerepel a hivatalos programban, így legalábbis a propaganda mozgalmi alapon szerveződik: a felvonulásról a szimpatizáns médiában megjelentetett hirdetések mellett emailek értesítik a célközönséget. Egy körlevél arra buzdít, hogy az iskolák, cégek és baráti társaságok szervezzenek találkozókat, ahonnan együtt vonulhatnak a Hősök terei starthoz.

"Nem volt más választásunk, mert a Fővárossal már két éve hiába egyezkedünk" - tárta fel az civil szerveződésű felvonulás hátterét Kőhalmi. A szervezet el akarta érni, hogy az autómentes napot ne tegyék át a demonstrációs értékét tekintve elenyésző jelentőségű vasárnap délutánra, amikor a forgalom töredéke a szokásosnak.

Európai normák ellen

A VBB tavaly már részt sem vett a hétvégi felvonuláson. Csak titkáruk jelent csak meg a kezdőponton, ahol beszédében ismertette az egyesület azóta is változatlan álláspontját. Eszerint azzal, hogy Budapesten a hétvégére csúsztatják át a más országokban 22-én tartott eseményt, az európai normákat utasítják el.

A felvonulás lényege ugyanis, hogy felhívja a döntéshozók és az utca emberének figyelmét a személyautó használatán alapuló városi közlekedési rendszer tarthatatlanságára és a kiutat jelentő kerékpáros közlekedés mostoha helyzetére. Ha azonban éppen azok nem értesülnek a problémáról, akik okozzák, az egész demonstráció értelmét veszti.

A VBB-elnök, aki elmondása szerint a rendszerváltós időkben még Demszky Gáborral elvközösségben harcolt, úgy vélte, a főpolgármester semmilyen engedményt sem tesz a kerékpárosoknak az autós lobbi ellenében.

"Demszky bejelentette, hogy ki fogja tiltani a fogaskerekűről a bicikliseket, mert a Budai hegyekben tönkreteszik az erdőt. És mi a helyzet az autókkal, amik az embert teszik tönkre?" - fakadt ki a szervező, majd harcát bemutatandó beszámolt aktuális szélmalmáról: a városházán mindhiába próbálja elérni, hogy vonják vissza a turistabuszok Andrássy úti bicikliútra kiadott parkolási engedélyét.

A budapesti kerékpáros helyzet véleménye szerint egyébként azért is tarthatatlan, mert a főváros már több éve nem biztosít pénzt kerékpárutak építésére.

Reggeliosztás

"Nem az a cél, hogy magunk ellen fordítsuk az autósokat" - mondta lapunknak a fővárosi önkormányzat sajtófőnöke, Czuk Dóra. A felvonulás a főváros szerint ugyanis indokolatlanul nagy forgalmi zavarokat okozna, ami visszatetszést keltene az emberekben.

Felvetésünkre, hogy a kerékpáros demonstráció éppen azáltal érné el a célját, hogy találkozik a probléma okozóival, Czuk a fontolva haladás híveként megjegyezte, bíznak abban, hogy hamarosan Budapesten is meg lehet tartani egy hétköznapra szervezett kerékpáros felvonulást.

A sajtós hangsúlyozta, a Fővárosi önkormányzat mindazonáltal támogatja a kezdeményezést, hiszen ők szervezik a vasárnapi kerékpáros felvonulásnak is teret adó mobilitási hetet, amelyre húszmillió forintot adtak. Az európai autómentes nap délelőttjén reggelit osztanak a kerékpárosoknak. Budapest részt vesz az autómentes napon, szögezte le Czuk Dóra válaszul arra, hogy megemlítettük, az európai autómentes nap honlapja feltételeként említi , hogy a csatlakozó településnek szeptember 22-én kell rendeznie a demonstrációt.

Tornából felmentve

Nem előírás, hogy az Autómentes Napot okvetlenül szeptember 22-én kell megtartani, osztotta Demszky Gábor sajtósának véleményét Kovács László, az európai mobilitási hét budapesti rendezvényeinek fő szervezője. "Egy egész hét áll rendelkezésünkre, hogy népszerűsítsük az autómentes város ötletét"- mondta.

A megkérdezettek az Indexnek elmondták, a Gazdasági és Közlekedési Minisztériumban (GKM) működő nemzeti koordináció hazánknak felmentést adott a szerdai időpont alól. Kovács László állította, hogy nem Budapest lesz az egyetlen tornából felmentett település, de kérdésünkre konkrét városokat nem tudott megnevezni.

Végül a GKM felelőse, Mészáros Imre sem tudott magyarázatot adni arra, ha létezik felmentés, arról miért nem szól az amúgy részletesen kidolgozott hivatalos honlap, és miért rögzíti egyértelműen 22-ére a kerékpáros felvonulás dátumát.

Kovácsék egyébként három évvel ezelőtt rendezték meg először az autómentes napot, akkor szerencséjük volt, mert 22-e éppen vasárnapra esett. "Brüsszelben, Amszterdamban megtehetik, hogy hétköznap rendeznek autómentes napot, mert ott mások az emberek. Gondoljon bele, hogyan reagálnának itt az autósok, ha egy szerdai napon blokkolnánk a város autóforgalmát. Az önkormányzat nem mehet szembe a polgárokkal" - állított ki sajátos bizonyítványt a magyarokról Kovács.

Eredeti és másolat

A Főváros értesült a VBB és a futárcégek által szervezett jövő szerdai eseményről, és örül neki, mondta Kovács. Annak idején felkérték a VBB-t, hogy vegyen részt a hivatalos programokban, "de ők a sajátjukat szervezték". Az önkormányzat segítsége jeléül áttett egy kerékpárosversenyt keddre, hogy ne akadályozzák az igazi autómentes nap felvonulóit.

Kovács egyébként örült, hogy Persányi Miklós környezetvédelmi miniszter személyesen vesz részt a szerdai felvonuláson. Demszky Gábor pedig a 19-i hivatalos kerékpározáson teker majd, "nagyon szeret biciklizni".

Persányi a kerékpárosokkal van

Persányi Miklós az Indexnek megerősítette, hogy megjelenik majd a szerdai felvonuláson. Tud róla, hogy ez a nemzetközileg elfogadott autómentes nap, ráadásul tiszteletbeli tagja a VBB-nek. Nem ért egyet azzal a fővárosi felfogással, amely félti Budapest autósait a biciklis felvonulás okozta kényelmetlenségtől. Mint mondta, "a budapestiek is szeretik a tiszta levegőt", és ezért évente egyszer kibírnak egy kis kényelmetlenséget.

Szerinte a főváros "ellenérdekelt", és a szelektív hulladékgyűjtők példájával illusztrálta az önkormányzat hozzáállását: "Másfél évtizede az volt a Főváros álláspontja a szelektív hulladékgyűjtésről, hogy a lakosság hozzáállása miatt nem érdemes bevezetni Budapesten. Mégis, az a néhány szelektív hulladékgyűjtő, amit elhelyeztek az utcán, nagy népszerűségnek örvend." .

Európai mobilitási hét Budapesten
2004. szeptember 16.-22.
A TÖMEGKÖZLEKEDÉS NAPJA, szeptember 16., csütörtök

ÉLŐ UTCÁK NAPJA, szeptember 17., péntek
A Levegő Munkacsoport a parkoló autók nélküli Sas utcai úttesten bemutatja, hogy a zsúfolt Belvárosban is megoldható a gyalogosok, kerékpárosok és autósok békés egymás mellett élése.

GYALOGOS UTCÁK NAPJA, szeptember 18., szombat
11 órától a főpolgármester és a kerületek polgármesterei társaságában zenekísérettel, zászlódobálókkal járhatjuk végig a Ráday utcát, a Váci utcát, a Duna-korzót, az Erzsébet teret, a Hercegprímás utcát, a Szent István teret, a pesti Broadwayt, a Hajós utcát és az épülő Király utcát. Délután programok a Vörösmarty téren, a Ferenciek terén, a Gödör Klubban és a Kálvin téri aluljáróban.

FŐVÁROSI AUTÓMENTES NAP, szeptember 19., vasárnap
Zöld fesztivál" az autómentes Andrássy úton. A BKV Rt. ingyenes különjárataival lehet eljutni ide a Flórián térről, az Örs vezér teréről, illetve a Móricz Zsigmond körtérről.

Sportzóna: a Bajcsy-Zsilinszky úttól az Operáig: BMX ügyességi versenyek, gördeszkaverseny és -bemutató, streetball, tizenegyeseket rúgó verseny, középkori ügyességi játékok, elfelejtett népi játékok.
Világörökség séta: Séta túravezetővel az Andrássy úton - indulás 10, 11, 15 órakor az Andrássy út 3. - Posta múzeum előtt.
Nagyszínpad: az Opera előtt: 10 órától koncertek, köztük környezetvédelmi vetélkedők. Fellépők: Chalaban marokkói népzene és a Yasmina hastánciskola táncosai, Ladánybene 27, Parno Graszt, M.É.Z. ír táncház

AUTÓZZUNK OKOSAN, szeptember 20., hétfő
Ésszerű autóhasználat és p+r parkolás

KERÉKPÁRRAL A VÁROSBAN, szeptember 21., kedd
Eljutási verseny. Bárhová eljuthatunk bringával a fővárosban. Ezt az állítást igazolják ezen a napon azok a háromfős kerékpáros csapatok, amelyek 14.30-kor rajtolnak a Városligeti fasorból. Feladatuk, hogy Budapest tíz megjelölt pontjának érintésével, biztonságosan közlekedve, eljussanak 16 órára a Parlament elé.

EURÓPAI AUTÓMENTES NAP, szeptember 22., szerda
A Margit hídnál, a Szabadság hídnál és a Népstadionnál elhaladó bicikli utakon a kerékpárosok reggelit kapnak, este kerékpáros szervezetek felvonulása az Andrássy úton.

A IX. kerületben, XI. kerületben, XV. kerületben, XX. kerületben, XXII. kerületben az önkormányzat útvonalakat zár le az autóforgalom elől, s itt kulturális és sportprogramok várják a gyalog, kerékpárral, görkorcsolyávalval, gördeszkával érkezőket.