Rekordot döntenének a kerékpárosok

2005.04.15. 10:53
Tízezer kerékpáros is összegyűlhet jövő pénteken, felülmúlva a tavaly szeptemberi rekordot. A rendezők be szeretnék bizonyítani, hogy a városi kerékpározás nem néhány hóbortos ember ügye.
Az ország legnagyobb kerékpáros felvonulását szervezik a hazai kerékpáros szervezetek, futárszolgálatok és önkéntesek a Föld Napjára, április 22-ére, mondta az Indexnek Kürti Gábor, rendező.

A budapesti demonstráción résztvevők száma a szervezők szerint idén elérheti a 10 ezret, túltéve a tavaly szeptemberben, az autómentes napon rendezett felvonuláson, ahol 4-6 ezer kerékpáros vonult keresztül a városon. Az akkori felvonulásnak egyébként lökést adott az is, hogy a főváros vasárnapra tette át a mindenhol hétközben tartott rendezvényt, mondván az a közlekedés aránytalan akadályoztatásával jár. Erre válaszul szerveződött a civil hátterű felvonulás, amelynek nagysága magukat a szervezőket is meglepte, hiszen elmondásuk szerint 500-1000 résztvevőre számítottak.

Az utca nem játszótér

A rendezők idén azt szeretnék, ha a szimpatizánsok baráti körükben, iskolájukban vagy munkahelyükön csoportokat szervezzenek, és együtt jöjjenek pénteken, 6 órakor a Hősök terére.

Kürti Gábor fotója "A felvonulással meg szeretnénk mutatni, hogy a városi kerékpározás nem néhány hóbortos ember ügye: a kerékpárosok tényezők a közlekedés, a várostervezés és a zöld politika szempontjából is. Sokkal többen közlekednének biciklivel, ha a városokban megfelelőek lennének a körülmények" - foglalta össze a demonstráció célját Kürti Gábor.

A megmozdulást idén sem hivatalos szervezet, hanem szimpatizánsok laza hálózata szervezi, anyagi támogatás nélkül. A rendezők a Városi Biciklizés Barátai, Zöld Fiatalok és a Hajtás Pajtás Egyesület.

Az útvonal: Városligeti Műjégpálya - Kodály Körönd - Lövölde tér - Rottenbiller u. - Rákóczi út - Erzsébet híd - Attila út - Moszkva tér - Margit híd - Oktogon - Városliget. A felvonulás időtartama másfél óra.