Rekordszámú résztvevő a biciklis felvonuláson

2004.09.22. 17:13
Becslések szerint akár négyezren is lehettek a szerdai kerékpáros felvonuláson részt vevő biciklisek Budapesten. Az eredetileg a Városligeti műjégpálya elé meghirdetett gyülekezőre olyan sokan érkeztek, hogy nemcsak a jégpálya előtti utat, hanem a teljes Hősök terét betöltötték. A környéken állt a forgalom. A felvonulás kisebb szóváltásokkal, atrocitásokkal tarkítva, de nyugodtan és vidáman zajlott.
Soha ennyi kerékpáros nem vett még részt budapesti biciklis felvonuláson, mint a mostanin, jelentették helyszíni tudósítóink a kiindulópontul szolgáló Hősök teréről nem sokkal este hét óra után. A gyülekezőt a műjégpálya elé hirdették meg, de a sok résztvevő betöltötte az egész Hősök terét. A megmozdulás elején tudósítóink becslése szerint három-négyezren lehettek, míg Kőhalmi István főszervező az Indexnek öt-hatezer felvonulóra tippelt.

Klikk a képre!
A menet a Rottenbiller utcán, a Rákóczi úton át haladva az Erzsébet hídon ment át Budára, majd az Attila úton át, a Moszkva tér érintésével végül a Margit hídon tért vissza Pestre és a Hősök teréig. A környéken állt a közlekedés.

A felvonulók csengettek, dudáltak, kiabáltak, és többen a járdáról biztatták őket - ki az ügy szervezett szimpatizánsaként, ki spontán. Komplett családok, idősebb emberek, sportkerékpárosok is a tömegben tekertek.

Kisebb atrocitások

A demonstráció helyszíne felé tartó munkatársunkat kisebb atrocitás érte, szándékosan kinyitották előtte egy pénzszállító autó ajtaját, és arra a kérdésre, miért, azt felelték: "Mert mindig letöritek a tükrünket, bazmeg."

Helyszíni tudósítóink jelentették, hogy a Rákóczi úton még Buda fele menet az egyik kerékpáros betörte egy autó jobb első ablakát, feltehetőleg azért, mert az elhagyva az autósoknak fenntartott sávot, a biciklisek közé hajtott.

Rekordszámú résztvevő

Kőhalmi István, a szervező Városi Biciklisták elnöke az Indexnek "kerékpáros forradalom"-nak nevezte a felvonulást, megjegyezve, hogy ezután senki sem mondhatja, hogy nincs elég kerékpáros Budapesten. Kőhalmi a rekordszámú résztvevő ellenére biztos abban, hogy sokan még mindig otthon maradtak, de bízik benne, hogy a demonstráció hatására talán több kerékpárút épülhet Budapesten. A szervezők egyébként ötszáz főre jelentették be a tüntetést.

Klikk a képre!
Telefonon beszéltünk a demonstráción részt vevő Illés Zoltán fideszes politikussal is, aki szorgalmazta, hogy vessenek ki a londonihoz hasonló büntetőadót a belvárosi közelekedésre, és építsenek minél több kerékpárutat. Este nyolc óra előtt néhány perccel visszaért a menet a Hősök terére, ahol hamarosan feloszlott a tüntetés.

A Főváros nem akarta felzaklatni az autósokat

A szerdai kerékpáros felvonulást megelőzte vasárnap egy másik "demonstráció". A nemzetközileg elismert, hivatalos autómentes nap viszont szeptember 22-ére esik, de a Főváros - mivel félti a budapesti autósokat a közlekedési káosztól - 18-án, múlt vasárnap rendezett biciklis felvonulást. Kovács László, az önkormányzat biciklis rendezvényeinek fő szervezője és Czuk Dóra, Demszky Gábor sajtósa is elmondta az Indexnek, visszatetszést keltene az emberekben az a forgalmi zavar, amit egy hétköznap tartott biciklis felvonulás okozna. Persányi Miklós környezetvédelmi miniszter előre bejelentette, hogy a Városi Biciklizés Barátai és a biciklisfutár-szolgálatok által szervezett szerdai eseményen vesz részt. A politikus a menet élén haladt végig a bringásokkal.