Sára, Márió
-6 °C
2 °C

Feljelentették Demszkyt az elmaradt tornádó miatt

2004.07.15. 14:47
Civilek feljelentették Demszky Gábor főpolgármestert, aki a Fidesz szerint a választás előtti tornádós jóslatával "eljátszotta a közbizalmat". A feljelentők arra gyanakodnak, hogy Demszky, pontosabban kampánycsapatából valaki kitalálta a tornádó közeledtét. A legfőbb ügyészségen nem tudnak a feljelentésről.
Közveszéllyel fenyegetés miatt a múlt héten Polt Péter legfőbb ügyésznél ismeretlen tettes ellen feljelentést tettek civilek, mert Demszky Gábor főpolgármester az európai parlamenti választások előtt tornádó erejű vihart jelzett előre Budapesten - jelentette be Kupper András, a fővárosi Fidesz-MKDSZ frakció vezetője csütörtökön. A főügyészség szóvivője, Borbély Zoltán az Index érdeklődésére nem tudta megerősíteni, hogy kaptak-e feljelentést az ügyben.

Eljátszott bizalom

A Fidesz frakció jogi munkacsoportja mindenesetre jogi segítséget adott azoknak a "civileknek", aki jelezték szándékukat, hogy feljelentenék Demszkyt nyilatkozata miatt. A párttestület szerint felvethető a főpolgármester fegyelmi felelőssége. Kupper András úgy véli, "a főpolgármesteri pozícióval együtt jár, hogy az illetőt közbizalom kell, hogy övezze, szavainak hitelt kell adni, utasításait, rendelkezéseit végre kell hajtani. Ez akármilyen kampánycéllal el nem játszható, stabil követelményrendszer". A főpolgármester nemcsak a közgyűlés vezetője, hanem a főváros védelmi parancsnoka is, "ebben a minőségében pedig Demszky Gábor eljátszotta ezt a közbizalmat" - hívta fel a figyelmet a frakcióvezető.

A Fidesz kezdeményezi a városrendészeti bizottság összehívását, hogy "vizsgálja meg, van-e fegyelmi vétség ebben az ügyben, kell-e a fővárosi közgyűlésnek fegyelmi eljárást indítania Demszky Gábor ellen".

Közleményhez igazodni

A főpolgármester által június 11-én jegyzett közleményben az szerepelt, hogy "az előrejelzések szerint a mai napon ismét tornádó erejű vihar várható Budapesten". Kupper András szerint ezt a közleményt "mindenki komolyan vette" és az emberek "megpróbáltak a közleményben foglaltakhoz igazodni". A feljelentők hivatkoznak arra, hogy az Országos Meteorológiai Szolgálat nem adott ki olyan tartalmú prognózist, amire ilyen felhívást indokolt tenni.

Az egyik napilapban a választást követően az SZDSZ kampányfelelőse azt mondta: a tornádó ötlete nem egy meteorológus tévedéséből származott, hanem kampányötlet volt. A Népszabadságnak Erdélyi Zsolt kampányfelelős azt mondta: a tornádót nem ő, hanem Demszky Gábor "stábjából találta ki valaki". A feljelentők ezt a tényt is csatolták a feljelentéshez.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!