Ágnes
-1 °C
2 °C

Fidesz: Törvénysértő ingatlaneladások a Terézvárosban

2005.04.29. 17:24
Ügyészségi vizsgálatot kér a VI. kerületi Fidesz, mivel a kerület kormánypárti többségű vezetése pályáztatás nélkül adott el önkormányzati ingatlanokat, köztük több Andrássy úti bérházat. A Fidesz számításai szerint a kerület két-három milliárd forinttal nagyobb bevételre tehetett volna szert, ha szabályosan adja el az ingatlanokat. A kerület 2001 és 2004 közötti gazdasági működésében az Állami Számvevőszék is törvénysértéseket fedezett fel.

Megsértette az államháztartási és az esélyegyenlőségi törvényt Terézváros MSZP-SZDSZ-es önkormányzata, amikor eladta jelentős ingatlanvagyonát, közölték fideszes önkormányzati képviselők pénteken Budapesten.

"Az elmúlt három évben körülbelül ötmilliárd forintnyi ingatlant adott el az önkormányzat, és ha pályáztatásra került volna sor, akkor körülbelül két-három milliárd forinttal nagyobb bevételre tett volna szert" - mondta Gyenge Zsolt fideszes önkormányzati képviselő. Az ellenzéki képviselők a pályáztatás hiánya miatt tartják "gyanúsnak" az értékesítéseket.

Ügyészséghez fordul a Fidesz

Közölte, hogy az ingatlaneladásoknál a bérlőkkel "nagyon csúnyán elbánnak", ezért a Fidesz az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz fordul, az ingatlanértékesítések törvénytelensége miatt ügyészségi vizsgálatot kezdeményeznek.

A képviselő felsorolta, hogy elmúlt években az Andrássy út 3., 8., 19., 20., 21., 23., 47., 52. és 68. szám alatt lévő épületeket, illetve a Liszt Ferenc tér 7.-et és több más kerületi ingatlant is eladott az önkormányzat.

Gyenge Zsolt példaként említette, hogy az Andrássy út 47.-et, amit bérlőkkel együtt 150 millió forintért adott el az önkormányzat, most - egy weboldal adatai szerint - 1,2 milliárd forintért árulja a Hispamer Invest Kft.

Az ÁSZ vizsgálata törvénysértéseket állapított meg

Hassay Zsófia frakcióvezető szerint az Állami Számvevőszék (ÁSZ) az önkormányzat 2001 és 2004 közötti működését, gazdálkodását vizsgáló jelentésében megállapította, hogy az önkormányzat több alkalommal megsértette az önkormányzati, az államháztartási, a számviteli és a közbeszerzési törvényt is. Az ÁSZ a kerület polgármesterének 13 pontos, a jegyzőnek 34 pontos intézkedéscsomagot irányzott elő.

A Fidesz bizottság felállítását kezdeményezte az intézkedési terv elkészítésére, ezt azonban nem támogatták az MSZP-SZDSZ képviselői a március 31-ei testületi ülésen. Hozzátette, hogy az ingatlanügyek vélhetően az SZDSZ-t is megosztották, mert a közelmúltban új frakcióvezetőt neveztek ki.