Klaudia
-3 °C
3 °C

Mégis Újbudán maradhat két középiskola

2007.06.13. 14:17
Hatalmas tiltakozás indult a XI. kerületben két középiskola megmentésére. Az akció - kivételesen - sikeresnek mondható, hiszen most eldőlt: mindkét iskola a kerületnél marad, és nem veszi át a főváros, amely nemrégiben vonta össze saját hasonló intézményeit.

Újbuda fenntartásában maradhat a József Attila gimnázium és a Weiner Leó zeneművészeti szakközépiskola; a főváros az átvétel helyett inkább hozzájárul a tanulók képzési költségeihez 2008-tól - közölte Horváth Csaba (MSZP) főpolgármester-helyettes és Molnár Gyula (MSZP) polgármester szerdán.

Mind a Fővárosi Közgyűlés, mind a kerületi képviselő-testület elé ilyen értelmű javaslatot terjesztenek. Korábban komoly szakmai és politikai vitát váltott ki, hogy a XI. kerületi önkormányzat úgy határozott: pénzügyi okokra hivatkozva átadja a fővárosnak a középfokú intézményeit.

A Montághot átadják

A döntés ugyanakkor nem érinti a kerület harmadik középfokú intézményét, a Montágh Imre speciális szakiskolát, amely 2008 szeptemberétől a főváros fenntartásába kerül. A kerület azonban az intézmény óvodai és az általános iskolai részét finanszírozza, mondta Horváth Csaba.

A főpolgármester-helyettes szerint a "kérdés alapvetően a pénzről szól", arról, hogy a kerület nem tudja a saját forrásaiból fedezni az iskola működtetését. A jogszabályok értelmében az alapfokú, óvodai és általános iskolai ellátás a kerületi önkormányzatok, míg a középfokú intézmények fenntartása a főváros feladata. Utóbbit a kerületek saját feladatként átvállalhatják, illetve azt bármikor vissza is adhatják.