Rossz nevű vállalkozó miatt nem bűnhődhet Újbuda

2007.10.02. 08:26
A XI. kerületi polgármester, Molnár Gyula a Nap-keltének nyilatkozva ismét kénytelen volt a Lágymányosi-öböl ügyével foglalkozni, jóllehet az erről szóló vitát a maga részéről egy vasárnapi sajtótájékoztatón a maga részéről lezártnak nyilvánította. Számháborúzni sem akart az újbudai polgármester, mégis megtette ezt is a műsorban.

Újbuda 1,5 milliárd forintra értékelt telkeit kétmilliárdért adta el, és ma a Lágymányosi-öbölben, a Kopaszi-gáton elkészült a közpark - így összegezte Molnár Gyula XI. kerületi polgármester azt a hosszú évek óta zajló, és máig be nem fejezett beruházást, amely Dél-Budán zajlik Leisztinger Tamás nagyvállalkozó érdekeltségeinek közreműködésével.

Leisztinger csalódott?

A közpark valóban elkészült Lágymányoson, de a többi fejlesztés az Index információi szerint lelassult, mert időközben Leisztinger kiszállt a vállalkozásból, pontosabban megvált többségi részesedésétől, és portugáloknak adta el az Öböl Invest holdingcég 75 százalékát.

Az Indexnek a vasárnapi sajtótájékoztató után - amikor Molnár lezártnak nyilvánította a számháborút az öbölről - egy kerületi tisztségviselő úgy nyilatkozott, hogy Leisztinger korábban "egy új várost akart építeni" Dél-Budán, a vállalkozásból azonban végül csalódottan kiszállt, annyi politikai támadás érte.

Más kérdés, hogy korábbi cikkünk szerint Leisztingerék forintban számolva tízmilliárdos nagyságrendű összeget kaptak érdekeltségeik eladásáért, miközben a polgármester is elismerte a Nap-keltének kedden, hogy eddig körülbelül 5,5 milliárdos beruházást hajtott végre a vállalkozó a Lágymányosi-öbölben.

Rossz nevű vállalkozó

Molnár szerint azonban nem kell meglepődni azon, hogy ha egy vállalkozó profitot realizál egy beruházáson, az önkormányzatnak ugyanis nem lett volna 5,5 milliárdja a fejlesztésekre.

A Nap-keltének nyilatkozó Molnár Gyula szerint Leisztinger az ország öt leggazdagabb vállalkozója között van, és neki nem kell arra ügyelnie, hogy jól cseng-e a neve üzletemberként. A polgármester viszont úgy véli, hogy egy rossz nevű - aztán gyorsan korrigált Molnár -, illetve rosszul csengő nevű vállalkozó miatt nem bűnhődhet a XI. kerület egésze.

És ha más lett volna a vállalkozó?

Molnár szerint most nem támadnák az önkormányzatot a jobboldali médiában, ha egy másik vállalkozóval állapodnak meg az ingatlanfejlesztésről. A szocialista polgármester szerint azonban Leisztingerrel kellett megegyezniük, mert a Lágymányosi-öböllel szomszédos telkeket korábban az az üzletember vette meg. És akkor persze senki sem mondta, hogy az erőmű francia tulajdonosai "szocialista közeliek" lennének, jegyezte meg Újbuda első embere.

Leisztingerék is hajlandóak voltak együttműködni az önkormányzattal, ezért nem külön, hanem együtt kezdtek a beruházásba, folytatta Molnár Gyula. A Lágymányosi-öbölben most szerinte szálloda, irodák, lakások és szolgáltató létesítmények készülhetnek el.