Piroska
3 °C
4 °C

Rendszám is látszott a dugófigyelőn

2006.09.05. 16:33
Dugófigyelő rendszert indított be a XI. kerületi önkormányzat a hétvégén. Az Újbudai Dugóhúzót az első napon 35 ezren nézték meg, és egy olvasónk érdekes pillanatokat kapott el: rendszámot tudott elolvasni, illetve emberi arcot azonosított a szerkesztőségünkbe beküldött képek tanúsága szerint a rendszer segítségével.

Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos az Indexnek nyilatkozva elmondta, hogy személyiségi jogot sért, ha valakinek a rendszáma vagy arca felkerül az internetre, és azt bárki láthatja, és saját céljaira felhasználhatja. Éppen ezért minden térfigyelő, forgalomfigyelő rendszernél fontos, hogy a jogokat garantálják. Az adatvédelmi biztos elmondta, hogy vannak kivételek, például amikor a rendőrség bekamrázza a buszsávokat, hogy a szabálysértőket utóbb azonosítani lehessen. Erre jogosult a rendőrség, de a dugófigyelés nem az a kategória, amelynél ez engedélyezett lenne.

A rendszer üzemeltetői is ismerik a szabályokat

Az Index is beszámolt egyébként arról, hogy a szombati rendszerindításkor a XI. kerületi polgármester munkatársai és a sajtótájékoztatón megjelent újbudai rendőrtiszt egyaránt hangsúlyozták, hogy a kamerák olyan felbontású képet adnak, ami a tévé számára éppen jó, de rendszámok és személyek azonosítására már nem alkalmas.


A rendszám és az arc is jól kivehető/felismerhető volt.

Olvasónk viszont azt írta az Indexnek: "Az állítással ellentétben szerintem a kamerák egész jó felbontású képet adnak. Valószínűleg sikerült egy tesztfázist elkapnom, mikor is a Móricz Zsigmond körtéri kamerán a zebrákon kialakuló dugót lehetett tanulmányozni." Két képet el is mentett olvasónk, az egyiken egy férfi látható, azonosításra egészen alkalmas módon, a másikon egy rendszám olvasható kiválóan.

Kukkolni is lehet vele?

Olvasónk kiderítette, hogy "az applet menüjéből látható, hogy a kamerák valószínűleg zoomolhatóak és irányíthatóak (amit persze jogosultság híján nekem nem engedett az alkalmazás), így kiválóan alkalmasak lehetnek kukkolásra is. Szóval hol is biztosítja ez a technika azt, hogy a személyiségi jogok nem csorbulhatnak?"

Az ügyben megkerestük a XI. kerületi önkormányzatot, ahol egy illetékes elismerte, hogy zoomolhatóak a kamerák, és a tesztfázis idején tényleg készülhettek ilyen képek, de amióta hivatalosan üzemel a rendszer, erre nincs példa, olyan felbontásban közvetítik a képet.

Tesztfázis volt

Az ujbudaidugohuzo.hu honlapért felelős vezetője, Kocsis Kristóf, a Comedit Kft. ügyvezetője pedig azt közölte az Indexszel, hogy "a képek a kamerák beállításának idején készültek, azaz a szerelési, tesztfázisban. Rövid ideig lehetett látható a mellékelt közelítés, normál üzemmódban értelemszerűen ilyen nem fordulhat elő, miután a kamerákhoz való hozzáférés csak az üzemeltető szerverén keresztül lehetséges. Az üzemeltető pedig gondoskodik a törvényesség betartásáról.

A garancia maga a nyilvánosság. Ugyanis ezeknek a kameráknak a képe, az Újbudai Start óta (szeptember 2., 17 óra) folyamatosan látható az interneten, illetve a kerületi kábeltévén pedig periodikusan. Amit a nyilvánosság lát, azt látja az üzemeltető is. Hangsúlyozzuk, hogy a rendszer célja a forgalomfigyelés, ezek nem tér- hanem forgalomfigyelő kamerákként működnek."

Pest megyében már négy kamera működik

Azzal kapcsolatban, hogy a XI. kerületi lenne az első "dugófigyelő rendszer" megkereste szerkesztőségünket a Mentha Controls Kft., ahonnan megtudtuk, másfél éve elsősorban Pest megyében indítottak hasonló szolgáltatást.

A Mentha Controls képei azonban nem alkalmasak tévéközvetítésre, a legsűrűbben frissülő oldaluk a vecsési, ahol két másodpercenként változik a kép, máshol csak 30, illetve 60 másodpercenként frissülnek az adatok. (A XI. kerületi rendszer tévéközvetítésre is alkalmas.)

A Mentha képei részben ADSL-átvitelen keresztül jutnak el az internetezőkhöz, illetve a waposokhoz, merthogy létezik mobiltelfonokra alkalmazott megoldásuk is. A Mentha Controlstól megtudtuk, hogy Pest megyén kívül - ahol négy helyen, Kerepesen, Érden és Dunakeszin is szereltek fel kamerákat - Győr (Abda), Pécs és Szeged környékén működik, illetve fog működni hasonló berendezésük.

A Mentha is ügyel a törvényesség betartására, így olyan képet közvetítenek, amely nem alkalmas autók és személyek azonosítására - tudtuk meg.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!