Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Rendszám is látszott a dugófigyelőn

2006.09.05. 16:33
Dugófigyelő rendszert indított be a XI. kerületi önkormányzat a hétvégén. Az Újbudai Dugóhúzót az első napon 35 ezren nézték meg, és egy olvasónk érdekes pillanatokat kapott el: rendszámot tudott elolvasni, illetve emberi arcot azonosított a szerkesztőségünkbe beküldött képek tanúsága szerint a rendszer segítségével.

Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos az Indexnek nyilatkozva elmondta, hogy személyiségi jogot sért, ha valakinek a rendszáma vagy arca felkerül az internetre, és azt bárki láthatja, és saját céljaira felhasználhatja. Éppen ezért minden térfigyelő, forgalomfigyelő rendszernél fontos, hogy a jogokat garantálják. Az adatvédelmi biztos elmondta, hogy vannak kivételek, például amikor a rendőrség bekamrázza a buszsávokat, hogy a szabálysértőket utóbb azonosítani lehessen. Erre jogosult a rendőrség, de a dugófigyelés nem az a kategória, amelynél ez engedélyezett lenne.

A rendszer üzemeltetői is ismerik a szabályokat

Az Index is beszámolt egyébként arról, hogy a szombati rendszerindításkor a XI. kerületi polgármester munkatársai és a sajtótájékoztatón megjelent újbudai rendőrtiszt egyaránt hangsúlyozták, hogy a kamerák olyan felbontású képet adnak, ami a tévé számára éppen jó, de rendszámok és személyek azonosítására már nem alkalmas.


A rendszám és az arc is jól kivehető/felismerhető volt.

Olvasónk viszont azt írta az Indexnek: "Az állítással ellentétben szerintem a kamerák egész jó felbontású képet adnak. Valószínűleg sikerült egy tesztfázist elkapnom, mikor is a Móricz Zsigmond körtéri kamerán a zebrákon kialakuló dugót lehetett tanulmányozni." Két képet el is mentett olvasónk, az egyiken egy férfi látható, azonosításra egészen alkalmas módon, a másikon egy rendszám olvasható kiválóan.

Kukkolni is lehet vele?

Olvasónk kiderítette, hogy "az applet menüjéből látható, hogy a kamerák valószínűleg zoomolhatóak és irányíthatóak (amit persze jogosultság híján nekem nem engedett az alkalmazás), így kiválóan alkalmasak lehetnek kukkolásra is. Szóval hol is biztosítja ez a technika azt, hogy a személyiségi jogok nem csorbulhatnak?"

Az ügyben megkerestük a XI. kerületi önkormányzatot, ahol egy illetékes elismerte, hogy zoomolhatóak a kamerák, és a tesztfázis idején tényleg készülhettek ilyen képek, de amióta hivatalosan üzemel a rendszer, erre nincs példa, olyan felbontásban közvetítik a képet.

Tesztfázis volt

Az ujbudaidugohuzo.hu honlapért felelős vezetője, Kocsis Kristóf, a Comedit Kft. ügyvezetője pedig azt közölte az Indexszel, hogy "a képek a kamerák beállításának idején készültek, azaz a szerelési, tesztfázisban. Rövid ideig lehetett látható a mellékelt közelítés, normál üzemmódban értelemszerűen ilyen nem fordulhat elő, miután a kamerákhoz való hozzáférés csak az üzemeltető szerverén keresztül lehetséges. Az üzemeltető pedig gondoskodik a törvényesség betartásáról.

A garancia maga a nyilvánosság. Ugyanis ezeknek a kameráknak a képe, az Újbudai Start óta (szeptember 2., 17 óra) folyamatosan látható az interneten, illetve a kerületi kábeltévén pedig periodikusan. Amit a nyilvánosság lát, azt látja az üzemeltető is. Hangsúlyozzuk, hogy a rendszer célja a forgalomfigyelés, ezek nem tér- hanem forgalomfigyelő kamerákként működnek."

Pest megyében már négy kamera működik

Azzal kapcsolatban, hogy a XI. kerületi lenne az első "dugófigyelő rendszer" megkereste szerkesztőségünket a Mentha Controls Kft., ahonnan megtudtuk, másfél éve elsősorban Pest megyében indítottak hasonló szolgáltatást.

A Mentha Controls képei azonban nem alkalmasak tévéközvetítésre, a legsűrűbben frissülő oldaluk a vecsési, ahol két másodpercenként változik a kép, máshol csak 30, illetve 60 másodpercenként frissülnek az adatok. (A XI. kerületi rendszer tévéközvetítésre is alkalmas.)

A Mentha képei részben ADSL-átvitelen keresztül jutnak el az internetezőkhöz, illetve a waposokhoz, merthogy létezik mobiltelfonokra alkalmazott megoldásuk is. A Mentha Controlstól megtudtuk, hogy Pest megyén kívül - ahol négy helyen, Kerepesen, Érden és Dunakeszin is szereltek fel kamerákat - Győr (Abda), Pécs és Szeged környékén működik, illetve fog működni hasonló berendezésük.

A Mentha is ügyel a törvényesség betartására, így olyan képet közvetítenek, amely nem alkalmas autók és személyek azonosítására - tudtuk meg.