Gusztáv
-4 °C
1 °C

'Soha nem látott mértékű' útfelújítások Budapesten

2005.06.06. 07:26
Idén nyáron felújítják a fővárosi úthálózat 8 százalékát. A munkálatok hétfőn kezdődnek, a forgalmasabb szakaszokon hatalmas dugókra kell számítani. Napokon belül megkezdődik és 10 hétig tart a kettes metró felújításának munkálatai. Idén a Keleti pályaudvarnál, az Astoriánál és a Batthyány téren lévő állomásokat korszerűsítik.
Hétfőtől újabb útfelújítási munkálatok kezdődnek a főváros kerületeiben. Mintegy 90 kilométernyi utat újítanak fel az I., a II., a III., a IV., a XIII., a XVIII., a XIX., a XXII. és a XXIII. kerületben és a főváros főbb útvonalain, többek között az Üllői úton, a Budai alsó rakparton, a Bécsi úton és a Szentendrei úton indulnak a javítások. Munkák kezdődnek a Bajcsy-Zsilinszky út, a Király utca, a XXIII. kerületi Grassalkovich út, a Budaörsi út, a Hegyalja út és a Pesti út egyes szakaszain is.

A hétfőn kezdődő útfelújítási program a rendszerváltás utáni legnagyobb ilyen vállalkozás Budapesten, ahol is az úthálózat 8 százalékát újítják fel. A forgalmasabb szakaszokon hatalmas dugókra kell számítani. A Hegyalja úton máris óriási a torlódás, a kocsisor az Erzsébet-hídig tart.

Kampányszerű

Demszky Gábor főpolgármester úgy fogalmazott, „kampányszerű, soha nem látott mértékű útfelújítások lesznek idén és a jövő nyáron”. Mivel a kormány támogatja az utak felújítását, idén összességében 86, jövőre 100 kilométernyi utat újítanak fel.

A 48 főútfelújítás közül csak hatnak a rekonstrukciója húzódik át az iskolaidőszakra. Egyebek közt a Szentendrei út és a Budaörsi út felújítását végzik majd szeptemberben is – közölte Vajda Pál főpolgármester-helyettes.

A Népszabadság hétfői számában arról ír, hogy Demszky Gábor több évre szóló útfelújítási és kátyúmentesítési programot jelenthet be hamarosan, a főpolgármester így akarja visszaállítani megkopott népszerűségét. A lap úgy tudja, hogy a mostani nagy projekt eltörpül a választásokig megvalósítani tervezett útfelújítási csomag mellett.

Metró

Idén is tíz hétig, június 11-től augusztus 19-ig tartanak a kettes metró felújításának munkálatai. Ezen a nyáron a Keleti pályaudvarnál, az Astoriánál és a Batthyány téren lévő állomásokat korszerűsítik. Folytatódik a Deák tér és a Stadionok állomás közti pályaszakasz átépítése is, most az Örs vezér tér felé vezető oldalon. A felújítás alatt autóbuszok viszik majd az utasokat a Deák tér és a Stadionok között, akárcsak tavaly. A felszíni metrópótló járatok közül a 60-as busz a Batthyány tér helyett a Nyugati pályaudvarig közlekedik.

A 2-es metró vonalán a tervek szerint 2007-től 22 új kocsi közlekedik majd.

A sztrádákon is

Pár napja kezdődött el a nyolcéves burkolat-felújítási program 2005-re előírt első felvonása, melynek során az M1-es autópályának az M1 és M7 autópályák elválási pontjától az M0 körgyűrűig tartó szakaszt újítják fel. Az autósok már július 10-én használatba vehetik a felújított pályaszakaszt. Az ÁAK Rt. ugyanis idén első alkalommal írt ki burkolat-felújításra vonatkozó közbeszerzési pályázatot úgy, hogy a nyertes pályázónak a feladatot részben éjszakai munkarendben kell elvégeznie, így hamarabb elkészülnek a munkával.

A július folyamán hasonlóképpen éjszakai munkarendben újítják fel az M5 autópálya 14-16 kilométer közötti részét, valamint az M0-M7 és az M0-M1 csomópontokban található hidakat. Ezen kívül pár órás éjszakai pályazárat terveznek az M0 körgyűrű bizonyos szakaszain is.