Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Tilos az utánfutóreklám

2004.07.12. 16:29
A főjegyző döntése értelmében el kell szállítani a főváros kiemelt helyein elhelyezett utánfutóreklámokat. A Fővárosi Önkormányzat előbb felmatricázza, majd elbontatja a szerintük tiltott reklámokat. Az egyik hirdetéssel foglalkozó cég a hír nyilvánosságra kerülése után is vett fel rendeléseket, az utasítás szerintük csak a rendszám nélküli járművekre vonatkozik. A főjegyző szerint nem.
"Utánfutón szeretnék reklámot elhelyeztetni. Lehetséges?" "Hogyne, parancsoljon."

#alt#
Utánfutó-reklám a XIII. kerületben
Nem mindenhol tilos
A fentiek néhány órával azután hangzottak el, hogy Tiba Zsolt főjegyző utasítására a reklámhordozó utánfutókat el kell szállítani. A Főpolgármesteri Hivatal közleménye szerint a tiltás "a város számos pontján", így a Duna két partján, a Felvonulási téren, a BAH-csomópontnál kihelyezett utánfutókra vonatkozik.

Ha a tulajdonos nem szállítja el az utánfutót, akkor "a közterület-használati hozzájárulás nélkül elhelyezett berendezéseket" elbontják. Hétfőn megkezdik a figyelmeztető matricák kihelyezését az utánfutókra, és a szerintük jogtalanul elhelyezett járműveket le is fényképezik.

Nagy cégek haragja

Az általunk megkérdezett cég alkalmazottja a főjegyző döntéséről nem hallott, de azt tudta, hogy az önkormányzat városképvédelmi bizottsága néhány hónappal korábban a bontás mellett döntött. Szerinte az intézkedés csak azokra az utánfutókra vonatkozik, amelyeknek nincs érvényes műszaki vizsgájuk.

Az elmúlt években - kiváltva az óriásplakát-bizniszben érdekelt nagy cégek haragját - egy kisebb iparág alakult az utánfutóreklámokra. Kétszázötvenezer forint körül árulnak például fék nélküli, két és fél méter magas, kizárólag reklámok elhelyezésére alkalmas utánfutókat. A hirdető cég általában negyvenezer forintot fizet havonta a felületért. A forgalmas utak menti tisztítás, valamint az utánfutó átvontatása alkalmanként további néhány ezer forintba kerül.

A törvény nem tiltja

A fővárosi önkormányzat régóta szeretné elérni az utánfutóreklámok kitiltását a városból, a közlekedési tárca azonban nem támogatta a közlekedési törvény felülvizsgálatát, amely erre lehetőséget adott volna. A törvény nem tiltja ugyanis azt, hogy egy szabályosan parkoló járműre hirdetést helyezzenek. Elszállításra csak akkor van lehetőség, ha a járműnek nincs rendszáma.

Ne várjanak tovább

"Egy éve kértük a Gazdasági és Közlekedési Minisztériumot, hogy módosítsák a KRESZ-t, és az ilyen járművekkel ne lehessen parkolni, választ azonban nem kaptunk" - mondja az Indexnek Tiba Zsolt főjegyző. A Városképvédelmi Bizottság a múlt héten döntött úgy, hogy ne várjanak tovább a minisztériumra, és a főjegyző adja ki az elszállításra vonatkozó utasítást.

Az intézkedés a rendszámmal és érvényes forgalmi engedéllyel rendelkező utánfutókra is vonatkozik. A Fővárosi Önkormányzat már korábban közterület-használati hozzájárulás megadásához kötötte az ilyen reklámok kihelyezését. Ilyet senki sem kért, bár az önkormányzat úgysem adott volna rá engedélyt.

A döntés a főváros kezelésében lévő területekre vonatkozik, a kerületek, saját területükön, akár engedélyezhetik is az utánfutóreklámot. Azok, akik néhány napon belül nem szállítják el a reklámhordozó utánfutókat, minimum harmincezer forint szabálysértési bírságra számíthatnak, de akár a közhasználati díj tízszereséről, százharmincezer forintról is kaphatnak számlát.