Emőke
6 °C
20 °C

Brutális BKV-sok ellen nyomoznak

2008.12.04. 13:59 Módosítva: 2008.12.05. 10:48

A II. kerületi rendőrkapitányságon az Index kérdésére megerősítették, hogy eljárás indult BKV-ellenőrök ellen, akik konfliktusba keveredtek kedd hajnalban egy utassal. A BKV kirúgja az esetben érintetteket, ha rájuk bizonyosodik a gyanú, de az eljárás alatt nem függeszti fel őket az állásukból.

Sz. Z. budapesti lakos az Indexnek elmondta, hogy kedd hajnalban a 6-os éjszakai járaton vitába keveredett a buszon dolgozó ellenőrökkel-biztonsági őrökkel, akik nem fogadták el menetjegyként azt a csekket, amit 20 perccel azelőtt kapott bírságként. (A BKV sajtóosztályán úgy tájékoztattak, hogy a büntetési csekkel aznap még lehet utazni. Később visszavonták az állítást, azaz bár régebben a szokásjog ez volt, ma már nem lehet jegy helyett csekkel utazni a büntetés után.)

Sz. Z. elmondta, hogy a vita után a Széna téri megállónál a biztonsági emberek megemelték és ledobták a buszról. Ezután ők is leszálltak, és ököllel verni, rugdosni kezdték a mellkasán, fején és egyéb testrészein.

Az inzultusnak egy fiatal pár is a tanúja volt, valamint egy férfi, akiről később kiderült, hogy rendőr. Közeledtére a biztonsági őrök felugráltak a buszra, és távoztak, de a sértett értesülése szerint egy megállóval később a közben kiérkező rendőrjárőr utolérte a buszt és felvette az adataikat.

A II. kerületi rendőrkapitányságon az Indexnek annyit mondtak, hogy valóban volt konfliktus BKV-ellenőrök és egy utas között, és az ügyben eljárást indított a rendőrség.

Sz. Z. közölte, hogy a verés után látleletet vettek róla a baleseti ügyeleten. Agyrázkódással és izomzúzódásokkal megúszta, de másnap egész nap szédült és látászavarai voltak. Hozzátette, hogy a 12 ezer forintos sárga csekket az eset előtt 20 perccel kapta, mert egy másik éjszakai járaton nem tudott jegyet vásárolni.

Szilágyi Károly, a BKV szóvivője az Indexnek azt mondta, hogy amint bebizonyosodik, hogy az ellenőrök vagy a biztonsági őrök hibáztak, azonnal távozniuk kell a cégtől. Kérdésre közölte, hogy a vizsgálat ideje alatt nem függesztik fel az érintetteket az állásukból.

Szilágyi hozzátette, hogy bármelyik utas, akivel szemben az ellenőrök vagy a biztonsági őrök erőszakosan jártak el, tegyen panaszt a BKV ügyfélszolgálatán, mert a közlekedési cég csak így tudja kivizsgálni az eseteket. A szóvivő szerint ugyanis a BKV-nak is érdeke az, hogy kiszűrje a durván viselkedő munkatársakat.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!