Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Brutális BKV-sok ellen nyomoznak

2008.12.04. 13:59 Módosítva: 2008-12-05 10:48:06

A II. kerületi rendőrkapitányságon az Index kérdésére megerősítették, hogy eljárás indult BKV-ellenőrök ellen, akik konfliktusba keveredtek kedd hajnalban egy utassal. A BKV kirúgja az esetben érintetteket, ha rájuk bizonyosodik a gyanú, de az eljárás alatt nem függeszti fel őket az állásukból.

Sz. Z. budapesti lakos az Indexnek elmondta, hogy kedd hajnalban a 6-os éjszakai járaton vitába keveredett a buszon dolgozó ellenőrökkel-biztonsági őrökkel, akik nem fogadták el menetjegyként azt a csekket, amit 20 perccel azelőtt kapott bírságként. (A BKV sajtóosztályán úgy tájékoztattak, hogy a büntetési csekkel aznap még lehet utazni. Később visszavonták az állítást, azaz bár régebben a szokásjog ez volt, ma már nem lehet jegy helyett csekkel utazni a büntetés után.)

Sz. Z. elmondta, hogy a vita után a Széna téri megállónál a biztonsági emberek megemelték és ledobták a buszról. Ezután ők is leszálltak, és ököllel verni, rugdosni kezdték a mellkasán, fején és egyéb testrészein.

Az inzultusnak egy fiatal pár is a tanúja volt, valamint egy férfi, akiről később kiderült, hogy rendőr. Közeledtére a biztonsági őrök felugráltak a buszra, és távoztak, de a sértett értesülése szerint egy megállóval később a közben kiérkező rendőrjárőr utolérte a buszt és felvette az adataikat.

A II. kerületi rendőrkapitányságon az Indexnek annyit mondtak, hogy valóban volt konfliktus BKV-ellenőrök és egy utas között, és az ügyben eljárást indított a rendőrség.

Sz. Z. közölte, hogy a verés után látleletet vettek róla a baleseti ügyeleten. Agyrázkódással és izomzúzódásokkal megúszta, de másnap egész nap szédült és látászavarai voltak. Hozzátette, hogy a 12 ezer forintos sárga csekket az eset előtt 20 perccel kapta, mert egy másik éjszakai járaton nem tudott jegyet vásárolni.

Szilágyi Károly, a BKV szóvivője az Indexnek azt mondta, hogy amint bebizonyosodik, hogy az ellenőrök vagy a biztonsági őrök hibáztak, azonnal távozniuk kell a cégtől. Kérdésre közölte, hogy a vizsgálat ideje alatt nem függesztik fel az érintetteket az állásukból.

Szilágyi hozzátette, hogy bármelyik utas, akivel szemben az ellenőrök vagy a biztonsági őrök erőszakosan jártak el, tegyen panaszt a BKV ügyfélszolgálatán, mert a közlekedési cég csak így tudja kivizsgálni az eseteket. A szóvivő szerint ugyanis a BKV-nak is érdeke az, hogy kiszűrje a durván viselkedő munkatársakat.