Menyhért, Mirjam
18 °C
33 °C

Demszky vállalja a tévévitát kihívóival

2006.09.06. 09:32
A főpolgármester két televíziós vitára is készül. Demszky Gábor úgy véli, aki Katona Kálmánra szavaz, az Tarlós Istvánra szavaz.

Demszky Gábor főpolgármester két televíziós vitára, a listavezetők és a főpolgármester-jelöltek vitájára készül az önkormányzati választás kampányában - az SZDSZ és az MSZP által támogatott politikus erről a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában beszélt szerdán.

Demszky Gábor arra reagálva, hogy kedden Tarlós István, a Fidesz által is támogatott független főpolgármester-jelölt nyilvános televíziós vitára hívta ki, azt mondta: két tévévitára, a listavezetők és a főpolgármester-jelöltek vitájára készül.


Fotó: Barakonyi Szabolcs

Mint mondta, bár Tarlós István kettesben vitázna, ő inkább azon a véleményen van, hogy minden pártnak, amely állít listát és főpolgármester-jelöltet, meg kell adni a lehetőséget, hogy televízióban ismertesse programját.

Demszky Gábor szerint Tarlós István menekül a listavezetők vitája elől, mert akkor fel kellene vállalnia, hogy a Fidesz jelöltje és támogatja a Jobbik is.

Tarlós sajtóközleményt írt
A Fidesz által támogatott főpolgármester-jelölt levelében azt állítja, hogy bár ő több mint egy hónapja "szólongatja fel Demszky Gábor főpolgármester Urat, hogy nyilvánosan szíveskedjék velem szakmai vitát folytatni Budapestről", a "főpolgármester Úr egyelőre kisiklik a felkérés elől, mint az angolna". Tarlós szerint a mostani, kollektív vitáról szóló javaslat arra szolgál, hogy Demszky "elbújhasson a logikusan teljesen esélytelen jelöltek háta mögé". A független jelölt ugyanakkor nem ellenezné "a listavezetők vitáját, mert azon a pendliző baloldali törpepárt, az MDF mellett, részt vehetne Molnár Gyula polgármester Úr, az MSZP listavezetője is. Ám ennek, csak akkor van értelme, ha Demszky Gábor beleegyezik utána, egy Demszky-Tarlós vitába is."

A főpolgármester az önkormányzati választások fővárosi esélyeit latolgatva arra hívta fel a választók figyelmét, ha Katona Kálmán MDF-es jelöltre szavaznak, akkor ezzel Tarlós Istvánt támogatják. Demszky Gábor szerint "rendkívül előnytelen lenne", ha az MDF megerősödne a fővárosban. Nem kell harmadik partner az SZDSZ és az MSZP koalíciójában - jegyezte meg.

Katona Kálmán a kampánycsend előtti estére időzítené a jelöltek közötti televíziós mérkőzést. "Az érdeklődés azt kívánja, hogy tájékoztassuk a választókat a programjainkról minél alaposabban. Ennek egy utolsó állomásaként szeptember 29-én az a javaslatom, hogy legyen a televízióban egy főpolgármesteri vita és az a kérésem a jelölttársaimhoz, hogy együtt forduljunk a Magyar Televízióhoz és kérjük ezt a lehetőséget" - mondta Katona Kálmán hozzátéve, hogy szerdán faxon jutatta el erről szóló levelét a főpolgármester-jelöltekhez. Az MDF-es politikus elképzelései szerint egy-másfélórás vitát rendeznének moderátorral a közszolgálati televízióban, hasonlóan az országgyűlési választásokat megelőző kampányműsorokhoz.