Piroska
-1 °C
5 °C

Szórakoztató negyed vagy lakópark épülhet a Westend mellett

2004.10.26. 15:11
A Trigránit Rt. és az ír Markland Holdings a bíróság döntésére vár, hogy melyikük építheti be a Westend melletti nyolchektáros területet, amelyért az írek hárommilliárd forintot fizettek, tudta meg az Inforádió. Demjánék szerint nekik elővásárlási joguk van az ingatlanra.
Elkezdődött a bontás a Westend szomszédságában fekvő nyolchektáros, a Nyugati pályaudvarhoz tartozó területen MÁV-területen, adta hírül az Inforádió. A több mint hárommilliárd forintos ingatlan tulajdonjogáért két nagybefektető, a Trigránit Rt és az ír Markland Holdings küzd a bíróságon.

Promenád vagy lakópark

A napokban megkezdődtek a bontási munkák a Westend melletti, a Lehel út, a Bulcsú utca, a vasúti pályatest és a Ferdinánd híd által határolt értékes ingatlanon. Az ír cég egy háromhektáros parkot tervez a területre, amelyet emelt szintű lakóingatlanok vennének körbe gyűrű alakban, néhány közintézménnyel kiegészítve. A Trigránit tervei között egyfajta szórakoztató negyed szerepel, luxuslakásokkal, promenáddal. A magyar cég később a Városliget felé folytatná a városközpont kiépítését, méghozzá a Nyugati-pályaudvarból kifutó sínek lefedésével.

A MÁV tavaly ősszel hirdetett eredményt a nyolchektáros ingatlan értékesítésére kiírt tenderen. A győztes az ír holding lett, amely az adás-vételi szerződés decemberi megkötése után kifizette a 3,2 milliárd forintos vételárat. Csakhogy az eredményt megtámadta bíróságon a Trigránit Rt, azzal az indokkal, hogy érvényes elővételi joga van a területre.

A MÁV kártérítésre számíthat

Nyúl Sándor, a Trigránit Rt. operatív vezérigazgatója a rádiónak elmondta, hogy opciós joguk már a pályázati anyagban is szerepelt, sőt a licitáláskor a helyszínen is felolvasták. Ezért nem értették, hogy miért az ír csoport vitte el végül az ingatlant. A munkák elkezdésére reagálva Nyúl Sándor hozzátette, ha a bíróság nekik ad igazat, a MÁV-nak jelentős kártérítési igénnyel kell szembenéznie.

Dornbach Alajos, a Ballymore Properties-t képviselő Dornbach–Hegyvári ügyvédi iroda vezetője nem akart a folyamatban levő peres ügyről nyilatkozni. Azt azonban elmondta, hogy ha nem lennének biztosak abban, hogy az ír cég a jogszabályok szerint járt el, nem fektettek volna be eddig közel négymilliárd forintot. Hozzátette, hogy a szerződés szerint tavaly decembertől számítva két évük van a bontás befejezésére, saját költségen.

Az érvényes szerződés ellenére a terület tulajdonjoga még mindig a MÁV-é. Terézváros főépítésze úgy nyilatkozott, hogy az ügyben eljáró bíróság felfüggesztette a tulajdonosi jogokat. Mihályfi László hozzátette, hogy a bontási engedélyt kiadta az önkormányzat, de építési engedélyt nem adhat, amíg a peres ügy el nem rendeződik.