Edina
-12 °C
-3 °C

Befejeződött a Volán-sztrájk

2003.01.06. 06:31
Befejeződött hétfőn a Volán-társaságok dolgozóinak kétórás, 5-től fél hétig tartó országos sztrájkja, amelyet a Közúti Közlekedési Szakszervezet (KKSZ) hirdetett meg a dolgozók bérének felzárkóztatásáért. Több Volán-társaságnál azért sztrájkoltak kevesebben, mert - a szakszervezet közlése szerint - a vezérigazgató megfenyegette a dolgozókat. A Hajdú és a Kunság Volán illetékese tagadja a vádakat.
Befejeződött a Volán-dolgozók hétfői kétórás országos sztrájkja. A Közúti Közlekedési Szakszervezet tájékoztatása szerint a sztrájk sikeres volt, ugyanis az ország minden egyes pontján a Volán-dolgozók két órán keresztül nem vették fel a munkát. A sztrájk rendbontás nélkül zajlott le, sztrájktörésre nem került sor.

A szakszervezet megítélése szerint a munkavállalók bebizonyították, hogy egységesen tudnak fellépni a közös célért. A lakosság megértően, fegyelmezetten vette tudomásul a volánosok munkabeszüntetését.

A munkabeszüntetésben 24 Volán-társaság dolgozói vettek részt. Az érdekképviselet a sztrájkot megelőzően többször tárgyalt a munkáltató, illetve a tulajdonos ÁPV Rt. képviselőivel, de nem született megállapodás.

A Volán-társaságoknál szinte mindenki sztrájkol; több helyen, például Kecskeméten és Debrecenben nyomást próbáltak gyakorolni a vezérigazgatók a dolgozókra az első fokon nem jogerősen hozott bírósági döntéssel, nyilatkozta Inokai Géza, a Közúti Közlekedési Szakszervezet (KKSZ) elnöke hétfőn az MTI-nek.

A szakszervezethez eljutott információk szerint nem mindenkit sikerült a vezérigazgatóknak megtörniük, és csak néhány munkavállaló vette fel a munkát a nyomás hatására. Az elnök szerint a vezérigazgatók nem vehetik át a másodfokú bíróság szerepét, és nem fenyegethetnek egy nem jogerős ítélettel. Valószínűleg kedden ülnek ismét tárgyaló asztalhoz, és várják a munkáltató ajánlatát a bérfelzárkóztatásra. A szakszervezet továbbra is többlépcsős, a nemzetgazdasági átlaghoz történő bérfelzárkóztatást követel a Volán-társaságok dolgozóinak.

Elégséges szolgáltatás

A sztrájk alatti elégséges szolgáltatásról minden Volán-társaságnál megállapodtak a szakszervezet és a munkaadó képviselői, így a munkabeszüntetés idejére meghirdetett járatok közlekedtek.

A szakszervezet előzetes felmérése szerint a sztrájkhajlandóság magas volt a Volán-dolgozók körében, mivel többéves bérlemaradásuk mára tarthatatlanná vált. A KKSZ elnöke hétfőn, 11 órakor budapesti sajtótájékoztatón értékeli a sztrájkot.

Bírósági döntésre hivatkoztak

Bács-Kiskun legnagyobb Volán-vállalatánál hétfőn reggel néhány perc alatt kétszer fordult a helyzet, tájékoztatta az MTI-t a Kunság Volán személyforgalmi igazgatója. Eredetileg a dolgozók 90 százaléka szándékozott sztrájkolni, ami összesen 225 távolsági és 117 helyi járatot érintett volna.

A bíróság elsőfokú - sztrájkot jogellenesnek kimondó - döntése nyomán sikerült a buszvezetőket meggyőzni, 90 százalékuk hajlandó lett volna felvenni a munkát. Néhány autóbusz Kecskeméten menetrend szerint el is indult 4 óra 30 perckor, de időközben a szakszervezeti vezetők meggyőzték a dolgozókat, és a többi kecskeméti járat vezetője megkezdte a sztrájkot.

Az ügy előzményéről Hunyady Szabolcs, a Kunság Volán vezérigazgatója az Index kérdésére elmondta, hogy a vezetőség vasárnap kora délután szerzett tudomást a pénteki elsőfokú bírósági ítéletről, amely jogellenesnek minősítette a sztrájkot. A dolgozókat tájékoztatták, hogy a jelenlegi állás szerint ez nem sztrájk, hanem munkabeszüntetés. Amennyiben a jogerős döntés megerősíti az első fokú határozatot, akkor úgy értékelik, hogy a fél öt és a fél hét között leállt sofőrök megtagadták a munkát. "Nem célunk fejeket hullatni, csupán a sztrájktörvény szellemében járunk el" - nyilatkozta Hunyady Szabolcs, aki a sztrájk okozta károkról annyit mondott: legnagyobb vesztes az utazóközönség, különösen azok, akik kiálltak a hidegbe, és hiába vártak a fűtött buszra.

A Hajdú Volán Rt. területén a várhatónál kevesebben sztrájkoltak, tájékoztatta hétfőn az MTI-t Kappelmayer Antal, a Közúti Közlekedési Szakszervezet helyi bizottságának elnöke. Több buszvezető azután döntött úgy, hogy munkába áll, miután a társaság vezetői írásban tájékoztatták őket a Fővárosi Munkaügyi Bíróság elsőfokú ítéletéről, amely a sztrájkot törvénytelennek mondta ki.

A debreceni szakszervezeti vezető szerint a Hajdú Volán Rt. vezetői etikátlan lépésükkel megfélemlítették a dolgozókat, akik emiatt nem vettek részt kellő számban a hétfő reggeli munkabeszüntetésben.

Balogh Gyula, a Hajdú Volán forgalmi és marketingigazgatója tagadja a vádakat. Az Index kérdésére elmondta, hogy a dolgozókat vasárnap délelőtt csupán tájékoztatták a bíróság elsőfokú ítéletéről. "Ezt nem lehet sem nyomásgyakorlásnak, sem fenyegetésnek nevezni, annál is inkább, mert sokan nem tudtak erről" - mondta az igazgató, aki nem kívánt találgatásokba bocsátkozni arról, hogy mi történik, ha a jogerős ítélet is törvénytelennek minősíti a munkabeszüntetést.

Megyei körkép

Nógrád megyében 268 helyközi és 124 helyi járat szüneteltetette a közlekedést; a megyében mindössze nyolc szerződéses járat közlekedett reggel fél öt és fél hét között, tájékoztatta az MTI-t hétfőn Valenta György, a Közúti Közlekedési Szakszervezet Nógrád megyei szervezetének elnöke. A megye valamennyi települését érintő sztrájkban mintegy 200 autóbuszsofőr vesz részt, de beszüntetik a munkát a Nógrád Volán Rt. karbantartói és szerelői is.

Szinte megbénult az autóbusz-közlekedés a hétfő reggeli kétórás sztrájk miatt Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Nyíregyházán, ahol kizárólag az autóbuszok jelentik a helyi tömegközlekedést, mindössze négy útvonalon indultak kocsik, mindössze kilenc járat állt az utasok rendelkezésére.

A szegedi központú Tisza Volán Rt.-nél hétfőn hajnalban a szolgálatban lévő 319 dolgozó közül mindössze 35-en vették fel a munkát. A Tisza Volán autóbuszai az előre elkészített sztrájkmenetrend szerint szállítják az utasokat, illetve állnak le a munkabeszüntetés idejére. Erről már pénteken értesítették az utazóközönséget.

A veszprémiek nem sztrájkoltak

A veszprémi székhelyű, 700 dolgozót foglalkoztató Balaton Volán Rt.-nél minden helyi járat közlekedik hétfőn Veszprémben és Balatonfüreden, illetve valamennyi helyközi és távolsági járatuk is elindul. Csima László, a Balaton Volán Rt. vezérigazgatója az MTI-nek elmondta, hogy a cég három érdekvédő szervezete közül csupán egy csatlakozott a sztrájkfelhíváshoz, annak a 180 fős tagságából is csak mintegy 110-en értettek egyet a sztrájkkal.

A főként Pest megyében műküdő Volánbusz Közlekedési Rt. hajnali járatainak vezetői nem indultak el hétfőn, így összesen 933 autóbusz vesztegelt a különböző pályaudvarokon, közölte Sohár István, az rt. forgalmi vezérigazgató-helyettese az MTI-vel. A társaság napi 6500 járata 257 településre jut el, ebből 179 Pest megyei város, község. A sztrájk idején az autóbuszvezetők mindenütt elmentek munkahelyükre, ám a megállapodás szerint nem indították be az autóbuszok motorjait, többi között Érden, Vácon, Gödöllőn, Szentendrén.

Az egri Agria Volán Rt. 93 helyi járata és 132 helyközi járata nem indult útnak hétfő hajnalban, a sztrájkhoz a karbantartó és az adminisztrációs munkatársak is csatlakoztak.

Komárom-Esztergom megyében a Vértes Volán Rt. 1100 dolgozójából csaknem 900-an csatlakoztak a munkabeszüntetéshez, ami a teljes létszám 80 százaléka.

Baranyában 245 menetrendszerinti busz nem közlekedett, a szerződéses, valamint a különjáratok a sztrájk ideje alatt sem álltak le.

Több mint 350 helyközi buszjárat nem indult el hétfőn fél öt után Győr-Moson-Sopron megyében. A Kisalföld Volán Rt. dolgozóinak mintegy 70 százaléka csatlakozott a sztrájk felhíváshoz.

A Zala Volán Rt. több mint 1100 alkalmazottja közül 975-en vettek részt a figyelmeztető sztrájkban, vagy vállaltak aláírással is megerősített szolidaritást; a megyében összesen 163 különböző típusú korai járat nem indult el, vagy állt le megfelelő várakozóhelyen.

Tolna megyében a volán-dolgozók 85 százaléka, mintegy 800 ember csatlakozott hétfőn a kétórás demonstrációhoz.

A sztrájk csaknem ezer járatot érint Borsod-Abaúj-Zemplén megyében; a megye 360 települése közül 266 csak közúton közelíthető meg, így várhatóan jelentős fennakadást okoz a tömegközlekedésben a munkabeszüntetés. 564 járat mindenféleképpen kimarad, 352 pedig jelentős késéssel közlekedik majd; a forgalom várhatóan csak a késő délelőtti órákban áll helyre.

Jász-Nagykun-Szolnok megyében a sztrájk miatt kimaradt a Jászkun Volán Rt. 117 helyközi és 112 helyi járata; így gyakorlatilag fél öt és fél hét között megbénult a helyi tömegközlekedés Jászberényben, Karcagon, Mezőtúron és Szolnokon.

A Hajdú Volán Rt. munkanapokon szokásos 480 reggeli járatának csupán 20 százalékát közlekedteti a sztrájk idején Debrecenben, tájékoztatta az MTI-t hétfőn Kappelmayer Antal, a Hajdú Volán szakszervezeti bizottságának elnöke.

Somogy megyében a Kapos Volán 488 járatát, köztük hat város - Barcs, Csurgó, Fonyód, Marcali, Nagyatád és Siófok - helyi járatait érintette a sztrájk. A munkabeszüntetés alatt a megye lakosságának csaknem egynegyede - mintegy 70 ezer utas - kényszerült várakozni a fűtött autóbuszokban, vagy az erre kijelölt várakozóhelyeken. Bebics János személyszállítási igazgató az MTI-nek elmondta: a társaság 201 autóbuszából 186 jármű nem közlekedett, 200 járat kimaradt.

Mintegy négyszáz helyi, helyközi és távolsági járat marad ki Békés megyében a Körös Volán Rt. dolgozóinak sztrájkja miatt, és ez közel 20 ezer utast érint.

Béremelést akarnak

A szakszervezet kevésnek találta az ÁPV Rt. által ajánlott bérfelzárkóztatás mértékét, illetve nagyobb léptekben szeretné megvalósítani azt.

Az ÁPV Rt. egy hároméves modernizációs csomag keretében 2003. január 1-jétől érvényes 5 százalékos bruttó átlagkereset-fejlesztést ajánlott, továbbá, hogy az idén az alapbérbe beépítik a tavalyi 20 ezer forintos kiegészítő juttatást, ami az előző évhez képest további 2 százalékos bruttó béremelést jelent.

A szakszervezet követelése ezzel szemben 26 százalék bérfejlesztés.

Inokai Géza, a KKSZ elnöke korábban úgy nyilatkozott, hogy a nemzetgazdasági átlag eléréséhez bruttó havi 29 500 forint béremelésre lenne szükség. A Volán-társaságoknál jelenleg bruttó 110 ezer forint a havi kereset havi 200 óra munkaidő mellett.

Máv: több kocsi

A Volán dolgozóinak munkabeszüntetése miatt a vasúttársaság számos vonatot a szokásosnál több kocsival közlekedtett hétfőn hajnalban, közölte a Mávinform. A vasúttársaság közlése szerint a vonatok menetrend szerint közlekednek és a télies, hideg időjárás miatt Dél-Magyarország vasútvonalain kell 5-10 perces késésre számítani. A Püspökladány-Nyíregyháza vasútvonalon folyamatosan tisztítják a váltóberendezéseket.