Antal, Antónia
-7 °C
-2 °C

Még nem érkezett Taszárra az első iraki kontingens

2003.01.28. 10:46
A Magyar Hírlap úgy tudja, hogy megérkezett Taszárra az összekötői és tolmácsolási feladatokra kiképzendő irakiak első csoportja. A hírt kormányközeli források kedden határozottan cáfolták az Indexnek.
A Magyar Hírlap keddi számában arról számol be, hogy vasárnap este a mintegy ötszáz iraki ellenzékit a taszári bázison dupla szögesdróttal és a kerítésen sötét fóliával védett belső tábor várta. Kiss Dezső őrnagy a Kaposvárott működő tájékoztatási iroda vezetője nem erősítette meg, de nem is cáfolta a napilap értesüléseit. Mercz Tibor, Taszár polgármestere sem kapott értesítést az iraki kontingens érkezéséről.

Az őrnagy elmondta, hogy összesen háromezer önkéntes kiképzése lehetséges, ennyire adott engedélyt a magyar kormány. Katonai források szerint minimum két hét kell ahhoz, hogy az első csoport tagjai elsajátítsák azokat a feladatokat, amelyek nélkülözhetetlenek lesznek a szövetséges erők és a civilek közötti kapcsolattartásban.

Márciusig tart a kiképzés?

Az őrnagy szerint nem kurdok, hanem olyan irakiak vesznek részt a speciális felkészítésben, akik külföldön, a világ számos pontján működő ellenzéki csoportokban tevékenykedtek, és most otthon szeretnének részt venni Irak demokratizálásában. A Magyar Hírlap úgy tudja, hogy a háromezer iraki kiképzése márciusig befejeződik, bár a kormány egy évre adott engedélyt.

Az Index kormányközeli forrásokból úgy értesült, hogy még nem érkezett meg, és kedden sem várható az első kontingens.