Olga, Liliána
20 °C
35 °C

Cáfolnak a K&H-val hírbe hozott politikusok

2003.08.14. 12:20
A Figyelő szerint Orosz András a K&H brókercége felügyelőbizottságának elnöke engedte be Kulcsár Attilát a banki számítógépes rendszerhez, azt követően, hogy a milliárdos csalással vádolt férfit már nem kívánatos személlyé nyilvánították. Orosz eközben tagadja, hogy bármi köze lenne a szabálytalanságokhoz.
A kormányszóvivő szerdai sajtótájékoztatóján Gál J. Zoltán azt mondta, hogy Draskovics Tibor, a miniszterelnök kabinetfőnöke helyreigazítási kérelmet küldött a Magyar Nemzethez, amelyben cáfolja azokat az állításokat, amely szerint együtt töltött be tisztséget Kulcsár Attilával a K&H Bank egyik leányvállalatánál, amikor - a lap állítása szerint - a pénzügyi visszaélések már javában folytak volna.

Egyes sajtótermékek Kulcsárt segítenék?

A kormányszóvivő a Magyar Nemzetet, magánvéleményének hangot adva, azzal vádolta, hogy politikai érdekeket szolgál ki, és Kulcsár Attilát segíti. Szerinte ugyanis árt az igazságszolgáltatásnak, hogy a napilap olyan híreket közöl, amelyek a kormány tagjait próbálják meg összefüggésbe hozni a brókercsalással. Már a kérdés is jogtalan - jelentette ki Gál. A sajtó 99 százalékának ebben az ügyben folytatott ténykedésével egyébiránt elégedett a kormányszóvivő.

Csürtötökön Orosz András, a K&H Equities felügyelőbizottságának (felfüggesztett?) elnöke közleményben cáfolta a Magyar Nemzetben a visszahívásáról megjelent állítást. A lap szerint Orosz Andrást, az Equities felügyelőbizottságának elnökét visszahívták a testületből, ő maga azonban - a K&H Bankkal egyetértésben megfogalmazott közleményében - kifejti: "a brókercégnél jelenleg is folyamatban lévő részletes, mindenre kiterjedő belső vizsgálat a bankcsoportnál betöltött vezető pozícióimból adódóan személyemre is természetszerűleg kiterjedt. A cikk állításával szemben a vizsgálat megállapította, hogy személyem semmilyen formában nem érintett az Equitiesnél feltárt szabálytalanságokban."

Az Index korábban közölte, hogy mely munkatársak távoztak, vagy függesztették fel ideiglenesen munkájukat a pénzintézetnél.

Nem magányos a bróker

Orosszal kapcsolatban a Figyelő arról számolt be, hogy a kifele még mindig a magányos elkövető elméletet erősítő bankban is egyre nyilvánvalóbbá válik: Kulcsár nem egyedül tevékenykedett évekig. Szinte biztosra vehető, hogy 10-12 alkalmazott rendszeresen közreműködött a bróker ügyleteiben: a vezérigazgatótól fiókvezetőn át adminisztrátorig, különböző mértékben tudtak tevékenységéről, munkáját a legfelsô szintrôl érkező jóváhagyás kísérte. Sőt mint kiderült, segítői még akkor is hozzáférést engedtek Kulcsárnak a banki számítógépes rendszerhez, amikor már kitiltották a bank és leányvállalatainak területéről, elvették belépőjét. Kulcsárt ugyanis három nappal Szász Károly megverése után nemkívánatos személlyé nyílvánították, ám külföldre menekülése előtt valaki mégis beengedte a K&H Medicina Egészségpénztár irodáiba, hogy ott hamis ügyfélkimutatásokat készíthessen. A lap szerint a banki vizsgálat azt állapította meg, hogy ez a valaki éppen Orosz András volt.