11:00, November 28.
Kamerun 3
Szerbia 3
al-Dzsanúb Stadion G csoport
14:00, November 28.
Koreai Köztársaság 2
Ghána 3
Education City Stadion H csoport
17:00, November 28.
Brazília 1
Svájc 0
974 Stadion G csoport
20:00, November 28. ÉLŐ
Portugália 0
Uruguay 0

CDI: Magyarországon nincs diktatúra

2003.06.16. 13:32
A Kereszténydemokrata Internacionálé hétfői közleményében cáfolja, hogy hazánkat diktatúrának minősítette volna. A szervezet megismétli, hogy a magyarországi helyzettel kapcsolatos állásfoglalásához Orbán Viktor volt miniszterelnöktől kapták az információkat.
A CDI végrehajtó bizottsága június 4-ei lisszaboni ülésén a Fidesz kezdeményezésére határozatban ítélte el a magyar kormányt "az alapvető politikai és állampolgári jogok megsértése miatt."

Antonio López-Isturiz, a Kereszténydemokrata Internacionálé (CDI) végrehajtó titkára és az Európai Néppárt (EPP) főtitkára rövid közleményt adott ki, amelyet tisztázásnak szánt a CDI végrehajtó bizottságának legutóbbi lisszaboni ülésén A polgári és politikai jogok helyzete Magyarországon címmel elfogadott határozatához.

A CDI aggodalma

A Parlamentben folytatódik
Áder János (Fidesz) szerint a szocialisták csak maguknak tehetnek szemrehányást amiatt, hogy a Kereszténydemokrata Internacionálé (CDI) alapvető emberi jogok megsértése miatt június 4-én elítélte Magyarországot, Kovács László viszont úgy gondolja: a Fidesz "hamis vádjai" alapján elfogadott lisszaboni határozat sérti Magyarország érdekeit. "Az MSZP ideges, mert valóban súlyos elmarasztalás illette a pártot és hatalomgyakorlási technikáját. Ezért csak saját maguknak tehetnek szemrehányást" - jelentette ki Áder János az Országgyűlés hétfői napirend előtti vitájában. A frakcióvezető a legfőbb ügyész elleni "hajtóvadászatot", a jegybank elnöke és a független intézmények elleni "támadásokat", a szólás- és gyülekezési szabadság akadályozását és a "törvénytelen eszközökkel folytatott büntetőeljárásokat" említette a határozatot megalapozó események sorában. "A határozat elbátortalanítja a befektetőket és a turistákat. Ami történt, károkat okozott Magyarországnak, sérti Magyarország érdekeit" - jelentette ki Kovács László MSZP-elnök napirend előtt.
A sajtóközleményben a CDI tagadja, hogy határozata diktatúrának bélyegezte Magyarországot. Kifejezte viszont a CDI aggodalmát a magyarországi politikai helyzet miatt, amely a Kereszténydemokrata Internacionálé megítélése szerint ,,jelentősen romlott a legutóbbi parlamenti választások óta,,.

A cél hazánk megbélyegzése volt

A végrehajtó bizottság határozatával a "CDI meg akarja bélyegezni a magyarországi tömegtájékoztatási eszközöknek a magyar kormányzati érdekek nyomása alatt kialakult helyzetét Orbán Viktor volt magyar miniszterelnök, a CDI alelnöke és a Fidesz, e nemzetközi szervezet tagja tájékoztatásai alapján". A közlemény végül leszögezi, hogy a CDI nem vádolta sem a magyar kormányt, sem a magyar népet azzal, hogy ne lenne demokrácia, továbbá nem kíván beavatkozni az országban zajló vitákba sem, a magyarországi politikai helyzetre vonatkozó információit a Fidesztől meríti.

Válaszul a polémiára

A CDI-főtitkár irodája Brüsszelben az MTI megkeresésére hangoztatta, hogy ezt a sajtóközleményt a végrehajtó bizottsági határozat nyomán a magyar sajtóban és közéletben elhangzott megállapításokra és polémiára válaszul adta ki, és cáfolni kívánt vele bizonyos szélsőséges véleményeket. A felvilágosításokat a főtitkár ezzel a maga részéről lezártnak tekinti, azaz nem kíván válaszolni e határozat vagy általában a határozatok megszületésére vonatkozó konkrét kérdésekre.  • Hírek
  • Bankszámla