A büntetés húzóágazat a Centrumnál

2005.07.28. 07:38
A Centrum Parkoló Rendszer Kft. a 2003-as szerény nyereség után a tavaly épphogy nullszaldós lett, miközben több mint 830 millió forinttal növelte árbevételét. A főváros legnagyobb parkoló cégének forgalma 2004-ben meghaladta a 3,688 milliárd forintot.

A legnagyobb budapesti parkolási cég éves beszámolója szerint 2004-ben 29 százalékkal nőtt a nettó árbevétele az előző évihez képest. A Centrum több mint 830 millió forinttal tudta növelni 2003-as, 2,858 milliárdos árbevételét. A cégbírósági adatok szerint a pótdíjbevételek jelentették a húzóágazatot. 2003-hoz képest ugyanis közel 50 százalékkal ugrott meg a cég parkolási bírságokból és kerékbilincselésekből származó bevétel. A parkolási díjakból származó árbevétel ennél jóval szerényebb ütemben, csupán 20 százalékkal bővült.

Mérleg szerint nulla

A Centrum Parkoló Szolgáltató Kft. többségi tulajdonában álló cégnél azonban a bevételekkel együtt a kiadások is nőttek, ezért a 2003-as "szerény", 46 milliós mérleg szerinti eredményt tavaly már nem tudta megismételni: a vállalkozás nyereség nélkül zárta az évet. A cégbírósági dokumentumok szerint a 3,55 milliárdos anyagi jellegű ráfordítások nagyságrendjét különösen az igénybe vett szolgáltatások növekedése dobta meg.

Jut is

A cég hét kerületben működteti parkolóóráit. Az Index korábban megpróbálta kideríteni, hogy a fővárosi önkormányzat dominanciájával szemben létrehozott parkolási társulásból végül mennyit profitálnak a résztvevő kerületek. A bevételek pontos elosztási módját nem hozták nyilvánosságra, annyi azonban kiderült, hogy a forgalom nagyságrendjéhez képest meglehetősen alacsony összegek folytak be az önkormányzatokhoz. Az elszámolási rend miatt az év elején Molnár Gyula, XI. kerületi szocialista polgármester nyíltan fel is lázadt a Centrum ellen, amikor kiderült, hogy valójában az önkormányzatnak kellene fizetni a cég számlájára és nem fordítva. Kupper András, a Centrum többségi tulajdonosa akkor azt nyilatkozta, hogy a problémák a fizető övezetek kijelölése miatt adódtak. Kupper András jelenleg szabadságát tölti, ezért az új pénzügyi eredményekkel kapcsolatban nem sikerült megtudni véleményét.