Sára, Márió
2 °C
6 °C

Rács mögé került Korompai Nicolette

2001.07.06. 19:19
Előzetes letartóztatásba helyezte a Pesti Központi Kerületi Bíróság Korompai Nicolette-t, az agrártárca tulajdonában lévő Concordia Közraktározási Rt. májusban menesztett elnök-vezérigazgatóját. Több száz millió forintos károkozással és hűtlen kezeléssel gyanúsítja a rendőrség a szerdán őrizetbe vett 28 éves nőt. Nem kizárt, hogy az rt. többségi tulajdonában lévő GMS 96 Kft. 412 millió forintos váltóügyletéért kell felelnie Korompainak.
Lesötétített rendőrségi kisbusszal szállították a bíróságra
Különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanúja miatt a Pesti Központi Kerületi Bíróság péntek délelőtt úgy döntött, hogy előzetes letartóztatásba helyezi Korompai Nicolette-t. A földművelésügyi minisztérium százszázalékos tulajdonában lévő Concordia Közraktározási Rt. volt elnök-vezérigazgatóját már szerdán őrizetbe vette az ügyészségi nyomozóhivatal, s ma reggel kilenc órakor lesötétített rendőrségi kisbusszal szállították a bíróságra. A 28 éves Korompai nem kívánt nyilatkozni, sőt még ahhoz sem járult hozzá, hogy fotója bárhol is megjelenjen.

Tovább folytatódik tehát az agrárminisztérium cégei körüli pénzügyi visszaélések felderítése. Szabadi Béla után most már Korompai Nicolette is harminc napig rács mögött marad. Bánáti János, Korompai ügyvédje az Indexnek elmondta: a bíró az előzetes letartóztatás elrendelésével nagyot hibázott, ugyanis szerinte nem áll fönn annak a veszélye, hogy védence bármilyen eszközzel is hátráltatja a nyomozást. Ráadásul az ügyben már minden érintettet meghallgattak, így teljesen kizárt az esetleges összebeszélés. Bánáti kijelentette: a bírósági döntés ellen fellebbez.

Több száz milliós váltóért felelhet Korompai

Nyolcszáz rugó havonta
Korompai Nicolette Mosonmagyaróváron szerezte agrármérnöki diplomáját. Korábban két évig a KPMG könyvvizsgáló cégnél dolgozott, később pedig okleveles könyvvizsgáló diplomát szerzett. Tárgyalási szinten három idegen nyelven beszél. Alapfizetése havonta hatszázezer forint volt, a prémiumokkal együtt átlagosan nyolcszázezer forintot keresett az elmúlt két és fél évben.
Valószínű, hogy Korompainak a Concordia többségi tulajdonában lévő GMS 96 Kft. 412 millió forintos váltóügyletéért kell felelnie. A közraktározási rt. ugyanis a kereskedelmi ügyletekhez nem elegendő tőkével rendelkező GMS-t évekig váltókkal finanszírozta. A Concordia két évvel ezelőtt 412 millió forint értékű váltóval tette lehetővé, hogy a kft. kereskedelmi bankoktól hitelt vegyen fel, amelyet a GMS vissza is fizetett. Az egész ügy tavasszal derült ki, miután az immár Torgyán József-mentes FVM nem volt hajlandó meghosszabbítani a váltót, ezért az összeget a Concordiának kellett kifizetnie. Az agrártárca szerint Korompai ezzel túllépte hatáskörét, mivel nem rendelkezett tulajdonosi és igazgatósági jóváhagyással. A váltóra azért volt szükség, mert a hitelek felvételére a GMS alultőkésített volt, s az FVM megtiltotta a rt.-nek a készpénzfizetést.

Ebben az időben Korompai Nicolette élettársa, Simon László volt az ügyvezető-igazgatója a GMS 96 Kft.-nek. Simont baráti szálak fűzték Torgyán Józsefhez, ráadásul az FKGP elnökének pénzügyi és gazdasági tanácsadója volt.

Korompai kinevezését Torgyán szorgalmazta

Korompai kinevezése 1998-ban már kisebbfajta botrányt okozott: a szakma felhördült, amikor a földművelésügyi minisztérium a "Torgyánhoz közelállónak" mondott, egyébként teljesen ismeretlen, mindössze huszonhat éves agrármérnököt tette a milliárdos forgalmakat bonyolító közraktározási vállalat, a Concordia élére. A Gazdasági Minisztérium Közraktári Felügyelete a kinevezés előtt úgy vélekedett, hogy Korompai nem felel meg a közraktári törvényben szereplő feltételeknek, ugyanis nem rendelkezik az előírt hároméves szakmai gyakorlattal. Ezután az ifjú jelölt egyszerűen azt csinálta, hogy az agráregyetem alatt letöltött szakmai gyakorlatát leigazoltatta, s a könyvvizsgáló cégeknél eltöltött két évével együtt összeszedte a hároméves igazolást. Ezt végül elfogadta a felügyelet.

Bánáti János
Korompai Nicolette ügyvédje
Szabadi Béla volt politikai államtitkár annak idején szívesen mondogatta, hogy Bánk Attila, az FKGP akkori frakcióvezetője javasolta Korompai kinevezését. A képviselőcsoport vezetőjének a szerepe azonban csak közvetítés volt, igazából Torgyán József állhatott a kinevezés mögött. Mint már említetettük: Korompai Nicolette egy lapértesülés szerint együtt él Simon Lászlóval, Torgyán közeli barátjával és tanácsadójával. Korompai tagadta, hogy Simon az élettársa lenne, csupán annyit mondott: "szoros baráti kapcsolat van közöttünk". Azt azonban beismerte, hogy nélküle soha nem lehetett volna egy ekkora cég első embere. 1998. október 20-án elért szakmai karrierje csúcsára, s elfoglalhatta a Concordia elnök-vezérigazgatói posztját.

Az rt.-nél történt pénzügyi visszaéléseket Boros Imre kezdte felgöngyölíteni, amikor Torgyán József lemondása után ideiglenesen átvette az agrártárcát. A véglegesen kinevezett Vonza András május 11-én fölmondott Korompainak. A minisztériumon belül alakult bizottságon kívül a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal és a rendőrség is elkezdett vizsgálódni a Concordiánál. A nyomozók így jutottak el a GMS 96 Kft.-hez, s már nem Simon Lászlót, hanem utódját, Böröczky Csabát tartóztatták le néhány hete. Őt egyrészt hetvenhétmillió forintos hűtlen kezeléssel, másrészt pedig harmincötmilliós sikkasztással gyanúsítják. Böröczky a gyanú szerint a GMS számlájáról fiktív raktározási szerződés alapján hetvenhétmilliót utalt át három vállalkozás számlájára. A bróker azzal védekezett, hogy felettesének, Korompai Nicolette-nek az utasítása szerint járt el.

Szabadi azt állítja: nem vett részt a cég irányításában

Korábban nyilvánosságra került egy 1999-es levél, amelyben Szabadi Béla arra utasítja az rt. vezetőjét, hogy a GMS 96-tal kapcsolatos összes ügyben egyeztetnie kell vele. Az előzetes letartóztatásban lévő kisgazda politikus visszautasítja azt a feltételezést, hogy ő bármilyen szerepet vállalt a cég irányításában. Úgy véli, hogy a Concordiánál történt pénzügyi manőverekért a cégvezetést terheli a felelősség. Szabadi kijelentette: a menedzsment nem egyeztetett vele a váltók kibocsátásáról. Ennek ellenére valószínű, hogy a politikus mentelmi jogát ősszel ismét fölfüggeszti a parlament, mert úgy tűnik, hogy Szabadi érintett a Concordia-ügyben.

A hirtelen nagy karriert befutott és sokak által irigyelt Korompai helyében most biztosan nem lennének szívesen sokan. Ha az ellene felhozott vádak beigazolódnak, akkor jó pár éve lesz elgondolkodni azon, hogy mihez kezd a börtönbüntetés letöltése után, ugyanis az agráriumnak végleg búcsút inthet.

Külföldi útjairól faggatták Szabadit
Az előzetes információkkal szemben délelőtt nem az agrárcégekről, hanem elsősorban külföldi útjairól és fogyasztásairól faggatták a rendőrök Szabadi Bélát, az agrártárca volt államtitkárát az Ügyészségi Nyomozóhivatalban - tudósított a Magyar Rádió. Szőgyényi József ügyvéd tájékoztatása szerint a nyomozók megkérdezték, hogy melyik számlán kit látott vendégül. Szabadi elmondta, hogy nem ő állította ki a számlákat, ezeket az erre rendszeresített apparátus számolta el, a számlák zöme állítólag alá sincs írva. Egyelőre még nem lehet tudni, hogy mikor lesz a következő kihallgatás és azt sem, hogy a számlák és az utazások után mikor tér rá a nyomozóhivatal az úgynevezett agrárügyekre. Szőgyényi ismét kérelmezte, hogy Szabadi Béla szabadlábon védekezhessen, vagyis, hogy szüntessék meg védence előzetes letartóztatását.