Illés
17 °C
28 °C

Marhahús-pánik Franciaországban

2000.11.06. 19:29
Szakértők szerint nem a rettegett kergemarhakór áldozata az a nyíregyházi férfi, aki a múlt hét óta válságos állapotban, szivacsos agyvelőgyulladással fekszik a nyíregyházi kórházban. Straub Ilona, az Országos Epidemiológiai Központ főigazgatója az Index érdeklődésére elmondta, hogy a 67 éves férfi egy nagyon ritka, de több száz éve ismert időskori megbetegedésben, a szórványos Creutzfeld-Jacob kórban szenved. Ez a betegség, bár hasonló lefolyású, mint az utóbbi években elterjedt szarvasmarha-fertőzés - nem hozható közvetlen összefüggésbe a Nyugat-Európában terjedő járvánnyal. A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) mindenesetre péntektől felfüggesztette az Írországból és Franciaországból származó marhahús, valamint a marhahús magyarországi behozatalát. A szakemberek szerint nincs járványveszély Magyarországon.
A betegség számokban
Franciaországban 1991 óta 162 esetben mutatták ki a betegség jelenlétét; s az esetek többségét - 90 megbetegedést - az idei évben jegyezték fel. A szivacsos agyvelősorvadás (BSE) növekvő kockázata miatt az orosz állategészségügyi hatóság szerdán megtiltotta a marhahús behozatalát hét francia megyéből. Oroszország az első félévben 3800 tonna marhahúst importált Franciaországból, a tavalyi első félévi 21 800 tonna helyett. Nagy-Britannia után Franciaországban a legelterjedtebb a BSE az EU-országok közül. Az idén eddig 82 esetet találtak Franciaországban, miután 1991-től tavaly év végéig összesen 79 beteg állatot regisztráltak. Egy héttel ezelőtt az illetékes francia kormányzat megtiltotta az állati zsiradék takarmányozási felhasználását. Az állati maradványokból készült lisztet már korábban betiltották (MTI)
Az FVM közlése szerint az úton lévő szállítmányok november 10-ig beléptethetők az országba de azonnal zárolni kell a húst a szükséges ellenőrzések elvégzéséig. A Nemzetközi Járványügyi Központ (OIE) jelentései alapján hozott döntés - az MTI információi szerint - az élő szarvasmarhán, a nyers marhahúson, valamint a marhahús felhasználásával előállított, előkészített húsokon, félkész és késztermékeken túl vonatkozik a szarvasmarhától származó termékek felhasználásával előállított és állatok etetésére, illetve takarmánytermékekre is.

A franciák szerint nem indokolt a magyar lépés

A francia húsipar szerint ugyanakkor nem indokolt a magyar hatóságok lépése, mert országukban az egyik legszigorúbb európai ellenőrző rendszer működik a szivacsos agyvelősorvadással fertőzött marhák húsának kiszűrésére.

A francia agrárminisztérium nem kommentálta közvetlenül a magyar importtilalmat - melyhez utóbb Oroszország is csatlakozott - az ország húsipari illetékesei szerint azonban a lépés érthetetlen, hiszen Franciaországban nincs több kergemarhakóros eset, mint Olaszországban, vagy Németországban.

A tények mindenesetre ijesztőek. Az elmúlt héten két újabb kergemarhakór (BSE) megbetegedést jelentettek a franciaországi Mayenne megyéből. Az év eleje óta ezzel 86-ra emelkedett a felderített megbetegedések száma, szemben a tavalyi 30 esettel. A francia kormány júniusban tesztsorozatot rendelt el, mely eljárás keretében 48 ezer marhát vizsgáltak meg szakemberek a betegség kiszűrésére.

Az országban pánikhangulat uralkodik. A hentesüzletekből az utóbbi napokban eltűnt a franciák kedvenc étele, a marhaborda, az ország legtöbb iskolájában pedig hétfőtől a menzán sem lehet kapni a nemzeti ételt.

Nem fertőzött hústól betegedett meg a magyar férfi

Itthon az utóbbi napokban elvégzett vizsgálatok alapján most már egyértelműnek tűnik, hogy szivacsos agysorvadásban szenved az a 67 éves férfi, akit a nyíregyházi kórházban ápolnak. Az idős ember megbetegedése azonban nem azonos a Nyugat-Európában a szarvasmarha állományt pusztító kergemarhakórral,

Straub Ilona, az Országos Epidemiológiai Központ főigazgatója az Index érdeklődésére elmondta ugyanis, hogy a 67 éves férfi egy nagyon ritka, de több száz éve ismert időskori megbetegedésben, a szórványos Creutzfeld-Jacob kórban szenved. Ez a betegség, bár hasonló lefolyású, mint az utóbbi években elterjedt szarvasmarha-fertőzés - nem hozható közvetlen összefüggésbe a Nyugat-Európában terjedő járvánnyal.

A piac
Franciaország tavaly 45 322 tonna fagyasztott és 2955 tonna friss marhahúst adott el Oroszországnak, s 722 tonna fagyasztott marhahúst Magyarországnak. Ez a mennyiség a francia export 14 százaléka. Jelenleg Olaszország a francia marhahús legnagyobb exportpiaca, 88 206 tonnával. Kelet-Európába - Oroszországot nem számítva - összesen 2169 tonna francia marhahúst szállítanak. 1,3 millió tonnás marhahús-termeléséből Franciaország összesen 330 ezer tonnát exportál.
A főigazgató asszony hozzátette: a diagnózis egyértelmű, hiszen a hagyományos szivacsos agysorvadás időseknél fordul elő és gyors lefolyású, a szarvasmarhakór pedig főleg a fiatalokra jelent veszélyt és a lefolyása is hosszabb ideig tart. Az azonban mégsem bizonyítható egyértelműen, hogy mi is okozta a férfi megbetegedését, hiszen ennek a betegségnek a lappangási ideje akár több hónap is lehet.

A nemzetközi szakirodalom szerint fél- egymillió lakosra jut egy szivacsos agysorvadásos megbetegedés, melynek konkrét okait mindez idáig nem találta meg az orvostudomány.