Gellért, Mercédesz
11 °C
22 °C

'Csak nekünk' villamost szállít a Siemens

2003.04.09. 16:51
A Siemens-Kiepe konzorcium nyerte a fővárosi önkormányzat által kiírt villamostendert, így két év múlva várhatóan a német cég által gyártott, Combino típusú szerelvényeken utazhatnak a budapestiek a nagykörúton. Az Index információ szerint a cég egy teljesen új modell tervével állt elő, melyet az eddigi gyakorlatuknak megfelelően vélhetően Combino Budapest névre keresztelnek.
A Siemens az esetek többségében az adott város közlekedései igényeihez tervezett modelleket szállított például Melbourne-be, Hiroshimába, Sul do Tejo-ba, Amsterdamba. Így lesz ez a budapesti típussal is. Mint azt Szálka Miklós, a BKV Rt.-felügyelőbizottságába delegált fideszes képviselő az Indexnek elmondta, a másik két pályázó cég már meglévő típusaiból tett ajánlatot.

Mint arról beszámolunk, a mintegy 37 milliárd forint értékű beszerzés révén gyökeresen megújul majd a budapesti körúti közlekedés, jelentősen javul a budapesti villamosok kapacitása, minősége és életkora.

Az első helyezett német konzorciummal a főváros rövidesen megkezdheti a tárgyalásokat a szerződéskötésről, de ha azok nem vezetnek eredményre, úgy a második helyezett francia Alstommal ülnek asztalhoz. A tender harmadik helyezettje a kanadai Bombardier lett.

Ötven évig futhatnak

Összesen 40 darab új villamos érkezik, szerelvényenként 3,5 millió euróért. Az első két villamosszerelvény 2004 őszén indul próbajáratra és 2005-ben állítják forgalomba végleg a Combino kocsikat, melyek legalább 30, de akár 50 évig is a fővárosban közlekedhetnek majd.

Tekintse meg a villamosokat. Klikk a képre!
A pályázat szerint a 53 méter hosszú, 2,4 méter széles új villamosokon 351 férőhelyet alakítanak ki, ebből 72 ülőhely. Az alacsonypadlós járműveket a babakocsival, vagy tolókocsival közlekedők is tudják majd használni, számukra "hat alkalmas teret" is kialakítanak a szerelvényeken.